3 lelki tényező, ami gátolhatja a gyerekvállalást

A gyerekvállalás sokakban kérdést vet fel. Egyre több félelem társul hozzá. Volt idő, amikor ez egy teljesen természetes dolog volt; a nőknek az volt a dolguk, hogy férjhez menjenek és gyerekeket szüljenek. A társadalmi átrendeződésnek köszönhetően ma már nem csak a férfiaknak van lehetőségük úgy dönteni, hogy nem akarnak gyereket, hanem sok nő is dönthet úgy, neki más dolgok a fontosak. Emlékszem, körülbelül tíz éve hallottam először egy nőtől, hogy nem akar gyereket, és látszott rajta, harmóniában van a saját döntésével. Van, aki azt gondolja, ilyen világba nem akar gyereket vállalni, és sajnos sokan vannak, akiknél ez nem egy tudatos elhatározás, hanem valami betegség vagy egyéb oknál fogva alakul így.

Amikor a gyerekvállalás időszerűvé válik számunkra, bizony érdemes végiggondolni a félelmeinket is ezzel kapcsolatban, ha vannak. Azokkal szembe kell nézni, hogy a szívünkkel és eszünkkel összhangban levő döntést meg tudjuk hozni. 

agy_szi_v.jpg

 

Az első számú félelem: az anyagi biztonság megléte

 

Ennek a jelentősége ma nagyon is jelen van, hiszen nagyon erős fogyasztói társadalomban élünk. Szeretnénk mindent megadni a gyereknek, ami szerintünk szükséges a boldog élethez. Legyenek azok anyagi javak, mint például a drága babakocsi ( bár még egy gyerek sem szólt, miért használt babakocsiban tolják...) Ezek rólunk szólnak.. nekünk fontosak. Arról, hogy mit gondolunk magunkról, mitől vagyunk értékesek és a környezetünknek való megfelelés mennyire fontos? Sokféle életszínvonalon lehet élni, rengeteg kutatás bizonyítja, hogy az emberek boldogsága nem a vagyonukon múlik, hanem az emberi kapcsolataik minőségén. A pénz egy fontos dolog és igazán az tudja azt mondani, hogy nem számít, akinek van. Más kérdés, hogy kinek mennyi az elég - mindenki maga dönti el, hol húzza meg a határt. A szélsőségeket leszámítva rossz anyagi körülmények között is felnevelnek jókedvű gyerekeket. Ritkán szokott komoly traumát okozni gyerekkorban az, hogy nem olyan márkájú volt a cipőm, mint a többi gyereknek. Persze pillanatnyi konfliktust okozhat, ha a másiknak nagyobb legó háza van, de tényleges, mély sebeket nem ezek a történetek okoznak egy gyerek lelkén, amit majd felnőttként meg kell oldania. 

Amikor bővül a család, az anyagi körülmények megváltoznak, lehet, hogy le kell mondani bizonyos dolgokról. És ez nem csak az anyagiakról szól. Lehet, hogy nem tudtok télen síelni vagy nyáron nyaralni, a ruhatár frissítése is elmarad, és talán nem juttok el majd étterembe. 

Érdemes végiggondolni, hogy miért ragaszkodom annyira ahhoz, hogy a saját életszínvonalam változatlan maradjon? 

Mit történik, ha nem olyan ruhákban járok? Ha nincs pénzem nyaralni vagy olyan étteremben enni? Kevesebb leszek? Fontos, hogy mások mit fognak gondolni? Mindenkinek más kérdéseket kell feltenni magának a saját életével kapcsolatban. 

Minden döntésnek megvan az ára, így a gyerekvállalásnak is. Ez nem egy jó vagy rossz dolog közötti döntés, hanem arról szól, hogy mit szeretnél jobban. Jó az életed úgy, ahogy van, vagy szeretnél gyereket? Képes vagy ennek érdekében a saját igényeidről is lemondani vagy megváltozni? Egy jól működő párkapcsolatban padon ülve is élvezik egymás társaságát és a luxus nyaraláson is lehet magányos az ember. Persze az is biztos, hogy amikor az ember nem boldog, akkor kényelmesebb ezt jó körülmények közt megélni. Természetes, hogy vágyunk a boldogságra és próbáljuk megtalálni az ehhez szükséges feltételeket.

”Nem akarok olyan lenni, mint az anyám vagy az apám”

Ez a kérdés ott motoszkál sokunk agyában, különösen, ha nagyon nem vagyunk megbékélve saját gyerekkorunkkal. 

Olyan leszek mint a szüleim? Pont úgy elválok majd, mint ők, vagy pont az ellenkezőjére törekszem, és bármi áron együtt maradok azzal, akivel gyereket vállaltam?

A tökéletes társat keressük. Nagyon félünk, hogy rosszul választunk és majd a gyerekeinknek látják a kárát. Az ettől való félelem olyan erős tud lenni, hogy van, aki inkább nem is vállal gyereket, nehogy ez megtörténjen… 

Közben elfejtjük, hogy nincs két egyforma ember, se két egyforma helyzet, ebből kifolyólag sose leszünk pont ugyanolyanok, mint a szüleink. Ám lehet, hogy hozunk hasonló döntéseket, vagy hordozunk hasonló tulajdonságokat. De hogy mivel mit kezdünk, az mindig a saját döntésünk, erre van jogunk és lehetőségünk...

Amikor a gyerekkori sérelmeink még ott vannak a lelkünkben, akkor gyakori a vágy, hogy tökéletes szülőkké váljunk, azonban olyan meg nincs….. Mindenki a legjobban tudása szerint csinálja, meg ahogy a körülményei engedik. Amíg jobban akarjuk csinálni másnál, addig nem önmagunk vagyunk. Egyszerű példa: azért nem eszem spenótot, mert apám mindig erőltette, hogy attól leszek erős, de amúgy ő se volt az. Ezért sosem kóstolom meg, csak egyszerűen elutasítom. 

Folyamatosan változunk. Azt, hogy felnőjünk testileg, nem lehet elkerülni. Hogy ez lelkileg mikor történik meg, az teljes mértékben rajtunk múlik. Korunk egyik gyakori tünete a Peter Pan-szindróma, ami az örök gyermeki létben való maradás és, ugye a gyerekeknek nem lesznek gyermekei…

 

gye_ma_nt.jpg

Amikor gondtalan életre vágyunk, emlékezzünk arra, hogy a tölgyek is ellenszélben válnak erőssé, és a gyémánt is nyomás alatt készül / Peter Marshall 

Félelem attól hogy nem leszek már vonzó nő, megváltozik a szexuális életem,  nem én leszek a legfontosabb a páromnak

Ma is még él az az elmélet, hogy a nő dönt, mikor érkezik a gyerek. Pedig pont olyan fontos szereplő a férfi jelenléte is, annak ellenére, hogy a nő hordja ki a gyermeket. Nem csak a nő élete a változik meg, hanem a férfié is. Nincsenek véletlen gyerekek, csak maximum kevés információval rendelkező felnőttek vagy éppen ezért nem felelősséget vállalók. (Annak ellenére, hogy ma reklámokban erősen jelen van a szex, a pornó  is gyakori jelenség a háztartásokban, tehát a szex nem egy tabu, mégis a szexuális felvilágosítás valahogy nem olyan hangsúlyos.)

Amikor egy férfi és egy nő együtt van, ott mindig megvan az esély a gyerekre, a védekezés formájától függ, hogy  mennyi. Amit a nő tényleg el tud dönteni a férfi nélkül, hogy megtartja-e vagy sem. Tehát, aki megszületik, őt a szülei akarták, tudatosan vagy tudatalattian, az mindegy. Mindkét fél számára fontos, hogy döntsön, szeretne-e gyereket. Hiszen az anyaság a nők számára fizikai változást is jelent, de lelkileg a férfiakra is hat, hogy milyen apának lenni.

A szexuális élet megváltozása gyerek nélkül is odafigyelést igényel (http://varazsfuvola.blog.hu/2017/03/12/3_lelki_allapot_ami_a_szex_eltunesehez_vezet_egy_kapcsolatba), és garancia semmire nincs: gyerek nélkül is tönkre mehet és gyerekkel együtt is lehet jó. Amikor a nő nőnek érzi magát, a férfi meg férfinak a társa mellett, akkor az a mindennapokban is érezhető (nem csak a szexben). Ha ez biztos alapokon nyugszik, akkor a szülői szerep csak hozzáadhat ehhez. 

Minden a két emberen múlik, és az ő kölcsönhatásukon, együttműködésükön. A családbővülésével a figyelem többfelé oszlik, ez elkerülhetetlen. Néhány kérdést érdemes feltenni magunknak, majd közösen átbeszélni.

Mennyire tudjuk egymást támogatni? 

Mik a saját és a párunk elvárásai a kapcsolatunkban, mennyire vagyunk önmagunk?

Csak akkor szeret, ha mindig rá figyelek, vagy én azért szeretem, mert csak rám figyel? 

Amikor meg akarunk felelni egymásnak, az annyi energiát visz el, hogy egy gyereknek nem marad elég energiaforrásunk…

Mitől érezzük magunkat nőnek igazán, tényleg elvesz ebből az anyaság? 

Saját kényelmemet képes vagyok a gyermekem elé helyezni? 

Bízom abban, hogy meg tudjuk együtt oldani a nehezebb helyzeteket? 

Mi az, amit szeretünk a másikban, amitől vonzónak látjuk?

A boldog párkapcsolatnak nem feltétele a gyerek, de az őszinteség igen.

Ki mit szeretne? Mikor? Mi van, ha nem lehet? Mi van, ha nem akarok? Tőled? 

Rengeteg kérdés van még amit fel lehet tenni, mindenkinek meg vannak a sajátjai, és fontos, hogy időben feltegye őket magának és a társának.

 

ido.jpg

Senki sem lehet olyan gazdag, hogy visszavásárolhassa a múltját. / Oscar Wilde /

 

Ha szeretnétek gyereket, de nem jön, akkor  érdemes beszélni a meglévő aggályokról, félelmekről, akár egy szakember segítséget kérni. Ő segíteni tud a tudatalatti félelemekkel kapcsolatban. Ez – természetesen az esetleg felmerülő orvosi problémák kezelésével együtt végezve - hatékonyabbá teheti a gyógyulást. A félelmek és szorongások legjobban úgy győzhetők le, ha szembenézünk velük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr3312604729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin