Pedro Almodóvar: Julieta (Miért ne büntesd a szüleidet?)

Miért érdemes megnézni ezt a filmet szerintem? 
 
A film egy nő történetét meséli el, akinek a lánya egyszer csak eltűnik, nyom nélkül. 
Érdekes, ahogy a különböző szereplőkkel ismétlődtek hasonló szituációk egészen a felismerésig. Pont úgy, mint az életben is. Például Julieta a vonaton utazik, leül vele szemben egy férfi, és beszélgetni szeretne vele. Neki nincs kedve, kicsit ijedten feláll és átmegy a másik vagonba, ott találkozik a szerelmével. A társaságra vágyó férfi később öngyilkos lesz. 
Felmerül a „mi lett volna, ha …” kérdés. Ha Julieta nem áll fel, hanem elbeszélget a férfival, akkor nem ugrik a vonat elé? De akkor is találkozik a szerelmével? 
A „mi lett volna, ha” kérdés ismétlődik akkor is, mikor Julieta összeveszik a szerelmével. Majd a férfi elmegy otthonról, úgy dönt, kimegy halászni a háborgó tengerre és meghal. Ezen események következtében nagyon szoros viszonyt alakít ki a lányával, már szinte magához láncolja. Amikor is a lánya úgy dönt,  hogy elmegy egyedül egy elvonulásra és többé nem látja… az okát nem tudja..
Vajon mennyire lehetünk felelősek a másik ember életéért? Vagy csak a saját döntéseinkért vagyunk? 
 
Julieta és a férfi azon vitatkoznak össze, hogy a házvezetőnő elárulja neki, megcsalta a férje. Ezután a férfi dönt úgy, kimegy halászni a viharba. A vonaton megismert férfit sem biztos, hogy meg lehetett volna állítani, ha tényleg meg akar halni. Amikor a lánya elmegy az elvonulásra, végigfut Julieta agyán, ezek a “hibás” döntések. A saját maga felett hozott ítéletekkel olyan terhet vesz magára, ami befolyásolta a későbbi viselkedését. Ez velünk is így van, a fel nem dolgozott gondolataink, amiket bűntudattal cipelünk, hatnak ránk mindaddig, míg a helyére nem tesszük őket.
Lánya az elvonulása során a saját döntéseivel nem volt megbékélve (barátnőjével folytatott viszonyt), és ezt úgy volt könnyebb elviselnie, ha anyjával is megszakítja a kapcsolatot. Tiszta lappal kezd új életet.
Lányát is nyomasztotta a gondolat, hogy felelős az apja haláláért. Ha ő nem megy el a táborba, akkor nem történik meg… 
Vannak dolgok, amiket nem tudunk irányítani, a „mi lett volna, ha” kérdésre pedig nincs válasz, mert ha egy tényező változik, az sok mindenre hatással van, ezért számtalan kombináció jöhet létre. 
A vonaton megismert férfi lehet, hogy egy másik vonat elé ugrik.  A férj pedig napsütésben megy ki egyszer halászni, és egy hirtelen jött vihar miatt veszik a tengerbe. Nem vagyunk mindenhatóak, mindenkinek a saját döntéseit kell meghozni az életében, csak azért tudunk felelősséget vállalni, hiszen a következményeit is mi viseljük.
Hatással lehetünk más emberekre, de mindenkinek van választása, hogy egy adott helyzetben hogyan reagál ránk. 
Tragédiákat nagyon nehéz feldolgozni, elfogadni, az agyunk keresi a választ, és van, amire nincs ésszerű magyarázat. 
 

julieta.jpg


Szintén életszerű, hogy a lány az anyjáéhoz hasonló megoldási eszközt választ arra, hogy ne kelljen szembenéznie a problémával.
Julieta is ítélkezik az apja felett. Szerinte apja nem tette helyesen, hogy míg beteg anyját ápolta, közben a saját boldogságát is megtalálta az ápolónő személyében. Ezért Julieta anyja halála után megszakította a kapcsolatot apjával. Pontosan úgy, ahogy a lánya is tette vele.
 
A kört szépen zárja a lány Julietának írt levele, amiben leírja: 3 gyermeke közül az egyik vízbe fulladt. Most érti meg, milyen érzés elveszteni egy gyereket. 
Julieta, a miközben lányához megy, elhatározza, nem kér számon semmit, hagyja élni a lányt és rábízza, mit mond el és mit tart meg magának. 
Minden emberi kapcsolatra igaz, de talán a szülő gyerek viszonynál az egyik legnehezebb nem ítélkezni a másik felett. Ki, mit és miért tesz? Találgatás helyett inkább kérdezni kell, mert a válaszok sokszínűek lehetnek. Ha meg akarjuk érteni, mit tesz a másik, az ő szemszögéből is kell látni a történetét.
Érdemes megnézni ezt a filmet, segít megérteni,amit sokszor elfelejtünk: a szüleink is emberek, nekik is megvan a maguk története, hogy miért válnak olyanná, amilyenek. Nem tökéletesek, ahogy mi sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr8412613273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin