Belőled is előbújik néha Demóna? A düh két arca

Felnőttként is jó meséket nézni, mert sok régi kedves emlékeket idéz fel a gyerekkorunkból. Másrészt minket is emlékeztet a gyerekeknek szánt tanulságokra, amik bár egyszerűek, mégis valahogy elfelejtjük őket, mikor kinövünk a mesék világából. Sok Disney mese szól arról, hogyan lesz a szerencsétlen jólelkű áldozatból végül hős. A Csipkerózsika eme változata a gonosz tündért helyezi fókuszba, és a történet során kibontakozik, mi vezette őt odáig, hogy elátkozza a hercegnőt.

demo_na.jpg 

Demóna tündér kislány korában egy olyan helyen él, ahol mindenki jó és szabad. Tisztában van azzal, hogy létezik egy másik világ, de nem vágyik oda. A másik oldalon az emberek élnek. Egyszer egy ember kisfiú átmerészkedik a tündérek birodalmába, és megpróbál elcsenni valamit. 

Így ismerkedik meg Demóna Stefannal, és az évek alatt barátságból szerelem szövődik köztük. Míg a lány gondtalanul éli mindennapjait egy olyan világában, ahol mindenki egyenlő, és boldogan teszi a dolgát, addig Stefan hatalomra vágyik, mert az emberek világában nincs egyenlőség, és van egy király, aki mindenki felett uralkodik. Stefan szegény családból származik, és fontos számára az elismerés, amiért bármilyen árat képes megfizetni. Mikor a király arra kéri, végezzen szerelmével, úgy dönt, levágja szerelme, a tündér szárnyait, ezzel a tettével biztosítva, hogy ő legyen a következő uralkodó. 

Mikor Demóna felébred, és ráeszmél, hogy elárulta az, akit szeretett, csalódottság lesz rajta úrrá. Országában uralkodóvá teszi magát, de közben fájdalma egyre inkább felemészti. Csak a saját fájdalmával van elfoglalva, és arra törekszik, hogy szíve ne érezzen többé. Minden kezd elpusztulni körülötte, s birodalma sötétbe burkolózik, csakúgy mint az ő ruhája.

Abban a pillanatban, mikor tudomására jut, hogy régi szerelmének gyermeke születik, bosszút forral, és olyan átkot szór rá, amit visszavonni nem lehet, és csak egy érző szív törheti meg. Szerinte ugyanis ilyen nem létezik…. 

Csakúgy, mint az eredeti Disney Csipkerózsikában, a király három tündérre bízza lányát, akik elviszik egy erdőbe, míg ő folyamatosan harcol Demóna ellen, legalábbis próbálja áttörni a két világ között húzott falakat. Mérge lassan felemészti, semmire és senkire nincs tekintettel, és az ő országa is sötétségbe borul. Teljesen megbolondul fanatikus bosszújában, s nem érdekli már sem a felesége, sem a lánya, kizárólag az a cél lebeg a szeme előtt, hogy megölje Demónát. 

Míg a kislány az erdőben nevelkedik, az összetört szívű Demóna folyamatosan figyelemmel kíséri, és mikor veszélyben van, megóvja őt. Ebben segítségére van egy holló, akit emberré változtatott, és mikor szükséges, ő repül helyette, pótolva levágott szárnyait.

Az idő múlásával a tündérkirálynő megszereti a kislányt, és vissza akarja vonni az átkot, de hiába, hiszen az megtörhetetlen. Megjelenik a színen a herceg is, akinek megtetszik a szép királylány, de az ő csókja sajnos kevésnek bizonyul, mert szívében még nincs meg az az érzés, ami feloldaná a varázslatot.

Itt jön a csavar: Demóna maga oldja fel saját átkát, azáltal, hogy az ő szíve változik vissza érző szívvé.

Demónát és a királyt is mindvégig a bosszú hajtja, egyiküket az összetört szíve, a másikat becsvágya tette szívtelenné. 

Mindkettőjük esetében lehet indokot találni tetteikre, attól függ, honnan nézzük. 

Ha Stefan nem akart volna mindenáron király lenni, akkor nem vágja le Demóna szárnyát. Így Demóna nem lett volna gonosz, és nem átkozza el az újszülöttet. Akkor a királynak sem kellett volna üldözni volt szerelmét. 

A két szereplő között az egyik fő különbség, hogy egyikük képes túllépni saját fájdalmán, és mikor felismeri tettei következményit, megpróbálja helyrehozni. Ezzel szemben a másik mindvégig ragaszkodik saját rögeszméjéhez, és magán kívül senkire sincs tekintettel.

Nekem az tetszik a fimben, hogy azt üzeni: ha megbántanak, csalódott vagy, és olykor erős dühöt érzel, azzal nincs baj! A negatív érzéseket nem elnyomni kell, hanem a helyén kezelni. Azonban van egy pont, amikor kicsit távolabbról nézve meglátod dühöd következményeit a környezeteden és magadon is. Ott van a lehetőség a megbocsátásra és a változtatásra.

Te mennyire kezeled jól a dühödet? Magadban tartod vagy kimondod, ami bánt? 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr1312675655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin