Monogámia - tényleg nem megvalósítható a mai világban?
3 gondolat, hogy talán mégsem idejétmúlt.

Sok helyen lehet olvasni, hogy a monogámia ma már elavult elképzelés, egy embertől nem kaphatunk meg mindent. Hosszú kapcsolatoknál a megcsalás elfogadható, hiszen természetes, hogy megunjunk a másikat és kell egy kis izgalom. Szerintem őszinte monogámia akkor jöhet létre, ha az belülről fakad, de ehhez saját tapasztalatra és önismeret van szükség, hogy az ember a szexuális és egyéb vágyait a megfelelő helyen tudja kezelni. Nagy különbség van elfojtás és a között, amikor tudjuk, hogy megtehetnénk és mégsem tesszük meg, és e mögött nem félelem, hanem tudatos döntés áll. 

A monogámia nem azt jelenti egy emberrel kell leélni az életet, csak a lehetőséget adja meg rá

A monogámiával sok esetben összekapcsoljuk az életre szóló kapcsolatot, ami pedig nem egy és ugyanaz.  A nagypapám saját bevallása szerint például mindig hűséges volt, úgy hogy háromszor házasodott. 

Ma egyre nehezebben köteleződnek a fiatalok, nem szeretnek életre szóló döntést hozni. Várják mindig az újat, ami a meglévőnél jobb lehet.

black-and-white-rotary-phone.jpg

Ha a telefonokat nézzük: évente vehetjük meg az újabb és újabb változatokat amiket a gyártók kínálnak. Ezt a szemléletet átültetjük az emberi kapcsolatainkba is; mindig jön valami friss újdonság és ha szükségünk van rá, ha nem, cserélünk (persze ha a pénztárcánk is engedi). 

Ma már külön figyelnek arra is, hogy ne egy életre szóljanak az alkatrészek, tehát ha akarjuk sem tudjuk megtartani hosszú távon. Míg egy régi mosógép 10 évig is jó volt, addig ma már nem érdemes nagyon megjavítani, mert 2 év után apránként romlanak el az alkatrészek és 3 javítás után inkább újat vesz az ember. 

Sok mindenhez kialakulhat érzelmi kötödésünk így a tárgyakhoz is, de mivel ma már maximum 1-2 évig használjuk őket , ez nem következik be. Valószínűleg ezért is van, hogy az idősebb generáció sokkal jobban kötődött mindenhez, mint a mai fiatalok. Ezt a tapasztalatot tanulták meg. Más volt a szemlélet akkor, más lehetőségekkel.

Ha a tárgyakhoz nem is, egymáshoz még mindig kötődünk, ha eltöltünk együtt időt, a kapcsolat minőségétől függetlenül. És mivel dönteni nem igazán tanítanak meg minket a sok lehetőség közül amit a világ kínál, ezért sokszor ahelyett hogy elengednénk egy kapcsolatot, ami nem működik, inkább a megcsalást választjuk azzal a jelszóval, hogy a monogámia nem tartható hosszú távon. 

Persze sok oka lehet a megcsalásnak és van amikor tényleg visszatalál egymáshoz két ember. 

(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/01/25/3_lehetseges_ok_a_megcsalasra)

Te hiszel abban, hogy létezik monogám kapcsolat amiben mindkét fél boldog?

 Lehet egy hosszú kapcsolaton belül is kielégítő szexuális életed, ha te kész vagy rá

A monogámia ellen az egyik fő érv a szex eltűnése szokott lenni. Ahhoz, hogy hosszú távon fennmaradjon a szexuális vágy tenni kell, az biztos. 

Sok hiedelem van az agyunkba programozva arról, milyen a tisztességes nő, aki feleségnek való. Bár a házasság népszerűsége csökken, mind a férfiak mind a nők agyában sok esetben él az az elképzelés, hogy a rendes nők feladata kielégíteni a férfiak szexuális vágyait, akár élvezik ezt akár nem. Vagyis egy kapcsolatban a szexuális élet egy vele járó illedelmes kötelesség. A „piszkosabb” fantáziákat meg inkább valami könnyű vérű nővel élje meg a férfi, így legitimálva a megcsalást. És ma is él a sztereotípia, miszerint a férfi, aki sok nővel volt Casanova, míg fordított esetben a nő egy szajha.

A feminizmus adott némi lendületet, hogy a nők is elgondolkozzanak: van joguk élvezni a szexet. De azért a legtöbb családban az anyukák még nem beszélgetnek kamaszlányaikkal arról, milyen jó dolog a szex. Vagy szégyenérzetből, vagy mert nekik sincs jó tapasztalatuk. 

A nőknek azt folyamatosan sugallják: szexinek kell lenni, ami egyfajta kinézetet jelent, és ezt sokan meg is valósítják. Figyelnek a megjelenésükre, és ha élvezik ha nem, hangosan nyögdécselnek az ágyban. Persze csak a kapcsolat elején, mert a társadalom azt sugallja, hogy a férfiakat így lehet megfogni. Aztán jöhet a gyerekek, és onnantól elég ha néha ráveszed magad. Hiszen ez így természetes, ha nagyon hiányzik neki majd keres valakit. Ahogy a férfiak agyába is bele van ültetve a gondolat: külön kell választani a vad vágyakat a komoly kapcsolattól.

pompadure.jpg

Madame Pompadour 

kurtizán szó eredetileg az "udvarlás" (angol: court) kifejezésből ered. A kurtizánok eredetileg női udvaroncok voltak, akik az uralkodók szolgálatában álltak. Mivel abban az időben általános szokás volt, hogy a királyi pár elkülönülve élte életét, a férfiak és nők gyakran töltötték kedvüket a többi udvarban élő emberrel, illetve keresték azok társaságát. (wikipédia)

Pedig ha valaki ésszerűen végig gondolja belátható, hogy nem attól lesz valaki erkölcstelen, mert szeret a parkban szexelni. És biztos nem lesz rosszabb anya vagy társ sem, ha nem azért tesz meg valaki valamit az ágyban mert elvárásnak tekinti, hanem évezetből. 

A régi szereposztás mindkét nem számára jelentett biztosítékot a holtodiglanra. Lehet, hogy nem voltak maradéktalanul boldogok, de nem lehetett másképp csinálni. Ma, hiába változott meg a világ, tudjuk, hogy még mindig sok nőnek vannak orgazmus problémái, és a férfiaknál is egyre gyakoribb a merevedési zavar. Ennek hátterében különböző lelki okok lehetnek.  Nagyon gyakori a teljesítmény kényszer; mindkét nem egyre hajlamosabb az orgazmus vadászatra és a szexuális együttlét milyenségét ebben mérik. 

A mennyiség persze nem garancia feltétlenül arra, hogy valaki jó az ágyban vagy sem. De azt hogy ki, hogyan szerzi meg a saját tapasztalatait, mindenki maga dönti el. És ebbe a tapasztalatszerzésbe sosem késő belekezdeni, akár meglévő kapcsolatban vagyunk, akár éppen társat keresünk. Ha ismerjük a saját testünket és őszintén be merjük vallani magunknak, mit szeretnénk, akkor könnyebb lesz a párunkkal is megosztani. 

Nem mindenkinek fontos a szex, és ha két ilyen ember találkozik, boldogok lesznek együtt. Akinek meg fontos az keresse meg a saját örömét benne, hiszen rengeteg formája és megnyilvánulása van. Ha egy kapcsolatban tényleg intimitásban és érzelmekkel együtt tud működni a szex akkor ott önmagától létre jön a monogámia. De ehhez neked is meg kell tanulni és fel kell vállalni milyen a számodra testileg-lelkileg kielégítő szeretkezés. 

Neked milyen vágyaid vannak amiket szívesen kipróbálnál?
Megegyeznek ezek a párodéval?

A jól működő monogám kapcsolat érzelmi biztonságot ad, ami kihat az életed többi területére

Amikor érzelmileg biztonságban érezzük magunkat rengeteg energián szabadul fel, hiszen kevesebb a szorongás. Önbecsülésünknek és magabiztosságunknak is jót tesz, ha nap mint nap tudjuk, hogy szeret és elfogad valaki és éppen olyan fontos, hogy mi ezt viszonozzuk is neki. 

Ez megmutatkozik a munka területén is, ha éppen mondjuk váltani szeretnénk vagy a karrierünkben előre haladni, új dolgokba belevágni. De ad egy stabilitást ez a fajta intim kapcsolat a mindennapok szintjén is, érezzük nem vagyunk egyedül, van akire számíthatunk amikor valami gondunk van és az örömöt is van kivel megosztani. 

black-and-white-couple-cute-hands-favim_com-3112793.jpg

Az intimitás megteremtése a kulcs hozzá: merjünk megnyílni és beszélni. Van, hogy magunkban tartjuk a félelmeinket, vágyainkat amiatt nehogy elveszítsünk valakit. De senkit nem birtokolhatunk. És ha valakit el tudunk veszíteni egy őszinte beszélgetés miatt akkor érdemes elgondolkodi, vajon tényleg ő az, akivel lennünk kell. 

Elmodod, ha valami zavar egy kapcsolatban, vagy magadba zárkózol?

Monogámia - ma jellemzően egy erkölcsi elvárásként értelmezzük, és félelmből próbáljuk betartani. Rossz ember vagyok, ha megcsalom a másikat, vagy elveszítem és egyedül maradok. Pedig egy másik nézőpontból nézve sok olyan dolgot adhat, ami egy teljesebb és örömtelibb élethez vezet. Lehet hogy nem egy emberrel egy életen át, és talán nem minden kapcsolatunk lesz ilyen, de törekedni érdemes rá, hogy találjunk valakit akivel ez megvalósítható, ha vágyunk rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr2212747164

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin