3 ok, amiért nem vagy jóban a testeddel

Felgyorsult világunkban egyre több területen jelenik meg, hogy gyorsan hozunk döntéseket. Nincs időnk hosszas, mélyebb mérlegelésre; az első benyomás nem csak fontossá vált, hanem szinte élet-halál kérdése, legyen szó munkáról vagy párválasztásról. Gondoljunk csak a Tinderre, ahol pár másodperc alatt döntenek emberek arról, meg kívánnak-e ismerkedni egymással. Az érvényesülés érdekében megtanulunk úgy beszélni, mozogni, hogy másoknál elérjük a célt, részt vehetünk tréningeken, hogyan legyünk, beszéljünk és mozogjunk, hogy szimpatikussá váljunk és tudatosíthatjuk milyen mozdulatok azok amik bizalomgerjesztőek, és mi az amivel rossz benyomást teszünk. És tényleg működik, ha nem is mélyülünk el abban mennyire őszinte az amit teszünk, csak a cél lebeg a szemünk előtt, akkor például egy munkahelyen remekül el tudunk boldogulni az ilyenfajta tanult viselkedési mintával.Egy kommunikációnak a beszéd a kisebbik része a nagyobb a nonverbális üzenet amit közvetítünk egymás felé: milyen a testtartásunk, mennyire vagyunk feszültek. Mivel sokan küzdünk azzal, hogy a gondolatainkat nem tartjuk a jelen pillanatban, hanem össze-vissza ugrálunk, néha feszült állapotunk nem is a beszélgető partnernek szól, a másik mégis magára  veszi. Ezért, ha lehetőségünk van kérdezzünk rá a másiknál mitől feszült. Mert amit egyértelműnek vélünk - például egy bizonyos kéz- és testtartás azt jelzi a másik zárkózott és ideges - lehet hogy úgy is van, csak nem nekünk szól. 

gru4.jpg

Gru

https://port.hu/adatlap/film/gyerekprogram/gru-despicable-me/movie-110394?section=tv&title=gru-despicable-me&id=movie-110394)

Veled előfordult, hogy úgy érezted valaki felidegesített és azt érezted majd felrobbansz, de ezt egy másik emberen tőltődted ki?

a testünk jelzi milyen érzelmi, egészségügyi állapotban vagyok

 Van amikor a testünkre azért haragszunk, mert amit próbálunk elnyomni magunkban azt megmutatja. Nem akarunk foglalkozni a problémákkal, de a testünk jelzi egy feszült állapottal, hogy valami nincs rendben. Felhívja a figyelmet, ha éppen az egészségünkkel valami nincs rendben. Vannak akik rendszeresen járnak mindenféle vizsgálatra, van aki ha éppen fáj valami elmegy, és vannak akik minden fajta orvosi látogatást kerülnek. Ilyenkor például egy fogfájásánál halogathatjuk az orvost, de a testünk mutatja fájdalom formájában hogy meg kell oldani a fennálló problémát. Lehet tüneti kezeléssel fájdalomcsillapított szedni, de van, hogy elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás. Ez az érzelmi állapotokkal is így van: néha lehangoltak vagyunk és fáradékonyabbak, ezzel üzen a testünk és vele együtt a lelkünk is figyelmet kér. Van, hogy valami kényeztetéssel orvosolható a hangulatunk, de néha mélyebbre kell merülni magunkban és egy forró kádfürdő nem elég.

Te mit teszel amikor érzed az egész tested feszült?

Ha egy párkapcsolaton belül problémáink vannak, akár magunkkal akár a párunkkal, a testünk azt is jelzi. Nem kívánjuk az érintését, a közelségét és mindez kihat a szexuális életünkre is. Szeretkezésnél érezhetjük leginkább a testünk jelzéseit ha figyelünk és megtanuljuk mi jó nekünk és mi nem, kivel igen és kivel nem. A lelkünk és a testünk erős kölcsönhatásban van egymással, ha harmónia van köztük akkor érzelmileg is kiegyensúlyozottak vagyunk.

o_lele_s3.png

A testünk üzenete mindig a változtatásra sarkal minket; vagy cselekedni kell, vagy éppen megpihenni. Legyen szó kisebb fájdalomól, betegségről vagy egy feszült testérzetről…

 mások véleményt alkotnak rólunk,  ami bánt minket 

 Minden kornak és társadalomnak megvannak a divatos testalkatai, és az ettől való eltérés okozhat nekünk problémát. Pedig minden korban voltak soványak és kövérek is, de volt idő amikor a kövérség a jómódot szimbolizálta, míg ma az egészségtelen életmód jelképe. Folyamatosan látja az ember a különböző médiákban milyen a tökéletes testű ember, akinek vélt vagy valós hibáit photoshoppal javítgatják. Az Instagrammon megosztott fotó nagy része szerkesztett. Akik komolyabban foglalkoznak vele megtanulnak pózolni, hogy jól nézzenek ki. Tehát nem az a törekvés, hogy a valóságot mutassák, hanem valósághoz hasonlót. Még ha tisztában is vagyunk ennek a képnek a hamisságával, kialakulhat bennünk a vágy hogy olyanok legyünk mint az újságokban meg a Facebookon megjelenő képeken.Érdemes olyan célt kitűzni ami nem megvalósítható? Hiszen fotosoppolt teste a valóságban senkinek nincs...kockás hasunk lehet, meg izmos lábunk és egy jól beállított fotón a combunk is tűnhet hosszabbnak.

(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/07/02/tenyleg_ettol_a_3_dologtol_leszunk_noiesek)

Érdemes elgondolkozni miért vágyunk másik testre? És megvalósítható-e számunkra? Van e kedvünk, erőnk megtenni, amivel jár a változás?

Talán a fotó a legjobb példa arra hogy mennyire vagyunk tudatosak a saját testünkkel.  Kiskamasz korom óta nem szeretem ha fotóznak, nem emlékszem, hogy különösebb okom lett volna rá. Ez a fajta berögzültség megmarad van, hogy az ember észrevétlenül még futtat magában valami programot: amint tudatosul, hogy fotóznak, grimaszolok mint kamaszkoromban. Nemrég egy barátnőm készített képeket rólam. Volt olyan kép ami szerinte sikerült jól, volt ami csak szerintem, és voltak közös pontok. Itt kezdetem el gondolkodni, hogy az ember a saját testét éppen hogy ítéli az változó hangulatától és sok egyéb tényezőtől az, hogy másoknak mi tetszik rajtunk az meg az ő viszonyuk hozzánk és a saját véleményünk a világról.

szuper.jpg

Amy Cuddy: 2 perc ebben a pózban pozitívan hat az önbizalomra

(https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=hu)

Minél inkább összhangban vagyunk lelkileg önmagunkkal, annál kevésbé fog befolyásolni mások mit gondolnak a kinézetünkről. Hiszen amikor a belső összhang meg van akkor tudjuk: nem tudunk és nem is akarunk másmilyenek lenni. Egy lelki változás mindig kihat a testre is, legyenek az negatív vagy pozitív. Nem izomzattól vagy súlytól függ a belső önelfogadás. Nem tudom, melyik nehezebb, az embernek a testét edzeni vagy a lelkét - mindkettőhöz komoly céltudatosság kell. A testünk edzéséhez, karbantartásához könnyebb eszközöket találni. Lelkünk összetettebb és a látványos eredmény sem olyan gyors mint mondjuk egy sikeres diéta vagy a rendszeres sport esetében. A kölcsönhatás azonban biztos megvan: a sport az egyik legjobb feszültséglevezető, ami kihat a lelkiállapotunkra. Egy sikeres diéta sikerélményt nyújt, ami önbizalmat ad.  Egy jól feldolgozott lelki probléma meg megállíthatja a folytonos evéskényszert, ami csak pótcselekvés volt.A külsejével mindenki valamit üzen a külvilágnak.  Azt hiszem, hogy amit másokról gondolunk annak valamilyen formában köze van a mi félelmeinkhez is. Vannak akik vehemensen kritizálják a kövér embereket, talán éppen azért mert ők maguk félnek a meghízástól. A kisugárzásunk a magunkhoz való érzelmi viszonyuláson múlik, és ez múlik a környezetünkön is; az mennyire kritikus vagy elfogadó. Azt hiszem mindenki találkozott már vidám és kiegyensúlyozott kis túlsúllyal rendelkező emberrel.

Te szoktad mások testét kritizálni? Miért zavar mások hogy néznek ki?

Téged ért már a testeddel kapcsolatos kritika? Milyen érzés jön elő belőled ilyenkor? Milyen szituációkban fordult elő?

idő múlásával szembesít 

Ma a fiatalság kultusz erős, az öregségtől félünk. De miért is? Ha a korral együtt jár a tapasztalat, a jobb önismeret, könnyebb megtalálni mi az amitől jól érezzük magunkat.  A gond egyrészről ott kezdődik amikor azt érezzük valami kimaradt az életünkből, és a testünk látható öregedése erre emlékeztet. Ezért tudatosan elkezdünk figyelni, hogy minél tovább úgy nézzen ki a testünk mintha az idő megállt volna. Ami nagyon jó, hiszen egy fitt, egészséges testben szellemileg tovább aktívak tudunk maradni. De az idő múlik, és ha túlzottan eltolódik abba az irányba a figyelmünk, hogy úgy nézzünk ki mintha tíz- húsz évvel fiatalabbak lennénk, ennek rendeljük alá a gondolatainkat és az időnket (a pénztárcánkról nem is beszélve), akkor pont azt érjük el, hogy bár a testünk fiatalos marad, de az öregség elleni küzdelem görcse miatt nem élvezzük a jelenlegi életünket. Kinél miko,r de 30 felett már elkezdünk foglalkozni a korkérdéssel. Míg egy 50 éves szemével egy 30 éves fiatal, addig egy húszéveshez képest más idős. A nők körében népszerű a „40 az új 30” szlogen, de nemrég láttam egy cikket aminek az volt címe: „A 40 az új 20”. Ilyenkor elgondolkozom: ez pontosan mit is jelent?

Az ember a tapasztalatait az idővel együtt tudja megszerezni, tehát ehhez az idő múlása elkerülhetetlen. Ezzel azt akarják üzenni, hogy ma egy 40 éves nőnek olyan a teste mint egy 20 évesé? Bármilyen életkorban, ha valaki sportol, figyel az étkezésre, és az egészsége is engedi, akkor elérheti a kívánt kocka hasat…

Az, hogy mennyire fiatalos valakinek a kisugárzása az sokkal inkább függ a személyiségétől. Sokszor figyelem hogy idősebb emberekből, akik már akár hetvenen felül vannak, mégis tud áradni valami erő ami időtlenné teszi őket, míg vannak fiatalok akinek bár tökéletes a testük, mégsincs bennünk életenergia. 

Neked a fiatalabb testedhez milyen emlékeid kapcsolódnak? Jó bulik? Sport? Szerelem? Mi az ami most nincs meg, de vágysz rá?

Álszentség lenne azt állítani nem rázza meg az embert a testével kapcsolatos változás, de a ráncokhoz mindig társulnak tapasztaltok is, kellemetlen és kellemes emlékek. Amik nélkül mások lennénk ma.Fontos a jó közérzet, mind külső mind belső, magunknak kell kitalálni lehetőségeinkhez képest milyen eszközzel érjük el. Krémek, étkezés, ráncfelvarrás, edzés, sok nevetés Egyet azonban érdemes nem össze keverni az időt nem tudjuk megállítani kinézhetünk 20 évesnek akkor is pont anyiak vagyunk azokkal a bánatokkal örömökkel amennyit a naptár mutat. Több figyelmet fordítsunk arra, hogy a mindennapokban jóba legyünk, mint arra milyen volt régen a testünk és ezzel együtt mit hagytunk ki vagy sírunk vissza a múltból.

(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/08/21/tenyleg_a_jelen_pillanatban_rejlik_a_boldogsag)

testrol_kep.jpg

Testről és Lélekről 

https://port.hu/adatlap/film/mozi/testrol-es-lelekrol-testrol-es-lelekrol/movie-174216)

Az egyaránt fontos a testünk és a lelkünk ápolása, hiszen a kiegyensúlyozott élethez mind a kettőre egyformán szükségünk van.

Nálad melyiken van nagyobb hangsúly?

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr3613115770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin