Az énidő 3 pozitív hatása

Renget inger ér minket napi szinten, a legtöbb már annyira természetes, hogy fel sem tűnik. Az életünk része az internet, a tévé, a reklámok. Minden hatás, ami ér minket, formálja a tudatunkat, és hat a tudatalattinkra is. Az énidő segíthet abban, hogy megtanuljuk, mi az, amit valóban önszántunkból csinálunk, és mi az, ami valamiféle automatikus reakció egy reklám hatására, egy családi minta vagy egy saját negatív tapasztalat következménye.

vadon2.jpg

Wild

(https://port.hu/adatlap/film/tv/vadon-wild/movie-153560)

Ahhoz, hogy minőségi életet tudjunk élni, szükséges lehámozni magunkról a különböző rétegeket, ami a mindennapokban ránk rakódik, és elfedi az igazi valónkat.

Közelebb kerülünk önmagunkhoz, és a saját életünket éljük mások elvárása helyett

 

Az időre nincs hatásunk, mindenkinek 24 órából áll egy nap. Abban viszont van döntési szabadságunk, hogy mivel töltjük. Ahogy a mondás tartja, mindenkinek arra van ideje, amire szakít. 

Ez részben így van, hiszen sok mindent akarhatunk, de a kérdés az, mire van lehetőségünk?

Ahhoz, hogy énidőt teremtsünk magunk számára, fontos megtanulni felállítani az adott élethelyzetünkhöz illeszkedő prioritási listát.

Mi az, amit muszáj megtenni? Mi az, amit szeretnénk? Mire van lehetőségünk?

Minden az adott élethelyzettől függ, és mindenkinek személyre szabott a sorrend, amihez mérten meg tudja állapítani, mennyi időt talál az „énidőre”. A lényeg nem a mennyiség, hanem a minőségi idő. Ha 5 perc jut rá, akkor annyi, de abban az öt percben zárjuk ki a külvilágot, és koncentráljunk magunkra.  Sokunkkal megesik, hogy azt gondjuk, ha valamire nincs elég idő, akkor el sem kezdjük, ha nem tudjuk tökéletesen megvalósítani, akkor halogatjuk. Kifogásokat gyártunk.  Pedig ha sikerül akár napi 5 perceben végiggondolni, mi az, amit szeretnénk, mi az, ami jó az életünk, mire vágyunk és mit kéne tenni érte, az energiát adhat a mindennapokhoz. A magunkba fektetett energia megtérül, hiszen jobb közérzettel, nagyobb önbizalommal telhetnek a napok.  Az énidőd egy olyan élmény, amivel közelebb kerülünk magunkhoz és arra koncentrálunk, mik a saját igényeink. Ennek következtében könnyebben tudunk majd döntéseket hozni, legyen szó munkáról, párkapcsolatról vagy akár arról, melyik sajtot vegyük meg a boltban. Az agyunk sokszor hajlamos elhitetni velünk, hogy nincs választásunk, ezért nem is érdemes magunkra időt szánni. Vannak olyan körülmények, amikre nincs befolyásunk és vannak ideiglenes szükségszerű helyzetek, amiktől valamit kapunk, annak ellenére, hogy nem érezzük jól magunkat benne. Ezeket elfogadni nehéz, ilyen helyzetekben is az önmagunkkal való szembenézés segít, hogy milyen módon tudjuk átalakítani a viszonyunkat az adott helyzethez, és átgondolni, mik okoznak nehézséget, ezek vélt vagy valós félelmek-e. Például amikor egy megromlott kapcsolatból szeretnénk kiszállni.

makula_tlan_3.jpg

Egy makulátlan elme örök ragyogása

(https://port.hu/adatlap/film/tv/egy-makulatlan-elme-orok-ragyogasa-eternal-sunshine-of-the-spotless-mind/movie-59966)

A magunkra szánt időben lehetőségünk van átgondolni, mi tart benne minket, milyen következményekkel jár számunkra a szakítás?

Amikor tudatosítjuk, mit kapunk egy szituációtól, akkor rátalálunk a ragaszkodás okára is. Cselekedni akkor tudunk, amikor nem a valamivel szembeni ellenállásra koncentrálunk, hanem arra, mit kapunk tőle, és végiggondoljuk, megéri-e? Így nagyobb eséllyel látjuk meg a lehetőséget a változtatásra vagy könnyebben fogadjuk el a pillanatnyi helyzetet.

Segít szétválasztani a munkahelyi és a magánéleti stresszt

A rendszeres énidő abban is tud segíteni, hogy megtaláljuk a stressz valódi forrását olyankor, amikor idegesek vagyunk. A munkahelyünk és a magánéletünk közötti kölcsönhatás lehet pozitív is. Ha az egyik életterület jól működik, a másik részt is energiával tölti fel, és fordítva. Ezekben az esetekben a magunkra szánt időben a problémák szortírozásával tudatosítjuk, hogy mi a gyökere, ezáltal elkerülhetjük, hogy nem a megfelelő helyen adjuk ki a feszültséget, és megoldásokat is könnyebben találunk.Ha a munkahelyi gondokat a párunkon vezetjük le, az előbb-utóbb a kapcsolat megromlásához vezet, viszont a probléma attól még nem oldódik meg. Ez fordítva is igaz.

Veled előfordult, hogy a párodon vezetted le a feszültséget?

(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/06/26/veszekedes_vs_vita_egy_parkapcsolatban)

A stresszt az is okozhatja, amikor azt érezzük, elveszítjük a kapcsolatot önmagunkkal. Ezért fontos megtalálni azokat a módszereket, amikkel le tudjuk vezetni. Erre is tökéletes megoldás a magunkra szánt idő.  Lehet ez sport, meditáció – számtalan lehetőség közül választhatunk. Egy gyors séta vagy 5 perc tudatos légzés nem pénz kérdése, mindenkinek van rá lehetősége, a kérdés, hogy mennyire van meg bennünk a szándék?

Emberi kapcsolataink szeretetteljesebbek és őszintébbek lesznek 

Annak, hogy olyan társunk legyen, akivel őszinték tudunk lenni, elengedhetetlen feltétele, hogy magunkhoz is azok legyünk. A legtöbben valamelyik végletből indulunk: vagy nagyon önfeláldozók és önzetlenek vagyunk, mindenki mást magunk elé helyezünk, vagy az egoizmus kerít hatalmába és az a legfontosabb, hogy nekünk jó legyen. Egyik véglet sem jó, az egyensúly eléréséhez is az énidő szükséges.

Gondoljuk végig őszintén, hogy tényleg örömet okoz-e, ha magunkkal nem törődünk? Tényleg nem várunk cserébe semmit? Jól érezzük magunkat tőle?

Nem bánt minket, ha azt érezzük, mindig mindenki igénye előrébbvaló a miénknél?

Ha nem rendelkezünk a megfelelő energiamennyiséggel és magunktól vesszük el, az már nem egy önzetlen cselekedet, hanem önfeláldozás …  Amit – hacsak nem szentek vagyunk – ha tudattalanul is, de elvárjuk, hogy kapjunk valamit cserébe. Az önmagunkkal való őszinteség része, hogy megtaláljuk azt a határt, amikor úgy segítünk, hogy ha le is mondunk valamiről, azt el tudjuk fogadni, és később sem kérjük számon. Tipikus példa, amikor egy hajléktalannak valaki pénzt ad, de igazából mérges lesz magára és a koldusra, amikor a boltban nincs nála elég pénz.

Te szoktál pénzt adni hajléktalanoknak? Ha igen, miért?

Egy másik példa, amikor valaki csak magára gondol, és a saját igényeit mindig mások elé helyezi. Az illető lehet akár sikeres, ez a fajta önző viselkedés mégis sokszor ugyanúgy a magányosság érzésével társul, mint annak esetében, aki állandóan a saját kárára adakozik. A magunkra szánt időben felismerjük, egyaránt fontos, hogy adni és kapni is tudjuk. Megismerjük a saját értékeinket, és képesek vagyunk meglátni másokét is. Így kiegészítve tudunk segíteni egymásnak, legyen szó munkáról, barátságról vagy szerelemről. 

a_bakancslista_1.jpg

A bakancslista

(https://port.hu/adatlap/film/tv/a-bakancslista-the-bucket-list/movie-90977)

Sok mindent lehet adni: figyelmet, törődést, élményeket, pénzt. A szeretetnek számtalan formája van, de egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Mindannyiunknak megvan a saját nyelve, amit ha megtanulunk, boldogabb életünk lesz.

Te miben szoktál segíteni másoknak? Milyen szándékkal teszed?

Az énidő közelebb visz a saját pozitív tulajdonságainkhoz, vágyainkhoz is, de lehetőséget ad szembesülni az árnyoldalainkkal, és csak akkor tudatosul, mennyi erő van bennünk, amikor egy-egy nagyobb dolgot leküzdünk. Sok esetben nehéz és fájdalmas – számomra mégis a leginkább bevált módszer –, hogy tudatosan figyelni kezdem magamban azt, milyen helyzetekben vagy emberekkel kapcsolatban fogalmazok meg ítéletet. Nem is feltétlenül a konkrétum számít, inkább annak az elfogadása, hogy nem vagyunk tökéletesek, folyamatosan változunk, és ezáltal fejlődünk. Ez akkor is megtörténik, ha próbálunk nem tudomást venni róla, viszont ha tudatosítjuk, akkor megadjuk magunknak azt a lehetőséget, hogy az energiát ne az ellenállásra használjuk, hanem a magunk által választott haladás irányába.Az énidő nem egy önző dolog vagy luxus, hanem egy lehetőség arra, hogy az erőforrásainkból feltöltsük magunkat, ezáltal az életünkben is energikusak legyünk, és másoknak is őszintén tudjunk adni.

Te milyen gyakran adsz magadnak időt?

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr2813420825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin