3 tipp, hogyan vásárolj olyan ajándékot, amivel örömet szerzel

Számos különböző okból kifolyólag veszünk ajándékot. Minden ünnepi alkalomnak megvan a maga története, lehet ez születésnap, évforduló vagy karácsony. Más szándékkal választunk ajándékot egy üzleti partnernek, mint amikor egy szerettünket szeretnénk meglepni valamivel.

Rengeteg dolog közül választhatunk: vehetünk tárgyat vagy éppen ajándékozhatunk élményt, van, aki hetekkel előtte megveszi az ajándékot, és van, aki az utolsó pillanatra hagyja. Talán nem is az a lényeg, hogy mennyi időt szánunk rá, hanem az, hogy szem előtt tartsuk, mi az, ami a másiknak igazán örömet okozna. Bár a legjobb szándékunk ellenére sem mindig sikerül megtalálni a megfelelőt, figyeljünk oda arra, hogy ennek súlyát ne terheljük a másikra, mert az ilyenkor elhangzó mártírkodásba hajló mondatok el tudják rontani az ünnepi hangulatot. Ha valaki szeret minket, akkor az őszinte szándékot biztosan értékelni fogja.

gallery-1481548772-love-actually-alan-rickman-emma-thompson.jpg

Igazából szerelem

(https://port.hu/adatlap/film/tv/igazabol-szerelem-love-actually/movie-57591)

Nem az ajándék értéke számít

Amikor elkezdünk gondolkodni a megfelelő ajándékon, általában meghatározzuk, körülbelül milyen összeget tudunk rászánni. Bizonyos esetekben, ha ezt kevésnek érezzük, akkor már a keresést is csalódottsággal indítjuk. Azt érezzük, nem tudunk annyit adni, mint amennyit szeretnénk. Magunkra terelődik a fókusz, és a vélt vagy valós önsajnálat hatalmába kerít. Amikor átadjuk az ajándékot, vele együtt adunk egy nagy érzelmi terhet is, szinte elvárjuk a másiktól, hogy kisegítsen minket az önsajnálatból, és nem adjuk meg neki az esélyt, hogy az ajándék róla szóljon.

Veled előfordult már, hogy téged kellett vigasztalnia az ünnepeltnek?

A másik eset, amikor a kigondolt összeget mindenképpen el szeretnénk költeni. A saját látókörünket szűkítjük be arra a sávra, ami az anyagi keretünk. Ez azért lehet problémás, mert sokszor egy olcsóbb, mégis személyre szabott ajándék nagyobb örömet tud okozni.

Az ajándék emberi értékét nem az ára határozza meg, hanem hogy szívből adjuk, a másikra figyelve. 

50-first-dates.jpg

Az 50 első randi

(https://port.hu/adatlap/film/tv/az-50-elso-randi-50-first-dates/movie-57769)

 Ne az motiváljon, hogy te örülnél neki, hanem az, hogy a másiknak örömöt szerezzen

Amikor nincs ajándékötletünk, könnyen beleeshetünk a hibába, hogy abból indulunk ki, mi az, aminek mi örülnénk, és azt vesszük meg. Ez azért nem szerencsés, mert nem vagyunk egyformák. Gondoljuk végig, hogy a megajándékozni kívánt személyiségéhez is passzol-e, amire mi vágyunk. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy olyasmit veszünk meg a másiknak, amit magunknak nem vennénk meg, vagy ennek az enyhébb változata, amikor például olyan élményt ajándékozunk, amire valójában mi vágyunk. Veszünk egy jegyet a másiknak egy koncertre, színházba vagy utazásra – bármire, ami nem tárgyi ajándék, – hogy az ajándékozott eljöhessen velünk, pedig lehet, hogy neki nem is az az érdeklődési köre vagy éppen mással szeretné eltölteni az adott programot. Ilyenkor tudattalanul is beleeshetünk abba a hibába, hogy az ajándékkal együtt egy bújtatott kényszert kap tőlünk az illető, ezzel kellemetlen helyzetbe hozva mindenkit. Az élmény ajándékozása nagyon jó dolog, ha az motivál minket, hogy a másik jól érezze magát – azzal, akivel szeretné. Természetesen nem arra gondolok, hogy a párunkat meglepjük egy romantikus hétvégével, és menjen, akivel akar, hanem a kevésbé egyértelmű szituációkra.

Veled előfordult már, hogy egy ajándék kiválasztásánál az volt a legfontosabb szempont, hogy téged boldoggá tegyen?

Nincs ötleted? Kérj inkább egy listát!

Amikor semmi ötletünk nincs, érdemes listát kérni. Lehet, hogy a meglepetés ereje csökken, de ezzel a gesztussal kifejezzük a törődésünket, hogy mindenképpen olyan ajándékot szeretnénk adni, ami örömet okoz, és ez fontosabb annál, mint hogy mekkora meglepetést tudunk okozni.

Az ajándékozásnak nem a rengeteg erőfeszítés a lényege, hogy elmondhassuk, mennyi időnk és energiánk ment el annak kitalálására, megtalálására vagy hogy hány izzadtságcsepp gördült le közben a homlokunkon. Semmit nem vesz el az ajándék értékéből, ha gyorsan találjuk meg a megfelelőt. Ehhez pedig egy lista segítség lehet, amiben semmi szégyellnivaló nincs. Ha nincs ötletünk, de nem kérünk segítséget, az inkább rólunk szól, semmint arról, hogy örömet okozzunk.

Számodra miről szól az ajándékozás?

Az egy jó kiindulási alap, ha pár percet rászánunk annak végiggondolására, hogy miket csinál a másik, milyen hobbyja van, milyen kozmetikumot használ, milyen stílusú ruhát hord, stb.  Ha valaki például használ egy bizonyos parfümöt, és mi veszünk neki egy másikat, mert nekünk ízlik az illata, vagy ajándékvásárlás gyanánt akarjuk formálni az ízlését – olyan indíttatásból vásároltunk ajándékok, amiben a jószándék megvan ugyan, de a mögöttes szándék miatt mindkét fél számára csalódás lehet a vége. 

Gondoljunk bele, mi magunk milyen ajándékoknak örültünk a legjobban!

Milyen körülmények között kaptuk meg és kitől?

Egy „letudtam” drága ajándék helyett nagyobb örömet okoz egy kevésbé költséges figyelmesség, amiről viszont tudjuk, hogy nekünk szól.  Mindannyian kaptunk és adtunk is már olyat, ami egy dobozban végezte lomtalanításkor.  Nem is ez szokott csalódást okozni, hanem az, ha az átadás pillanatában sem éreztünk a figyelmességet.

Az ajándék vásárlásakor beleeshetünk egyfajta vélt vagy valós kényszer érzetébe, hogy valami nagyot és drágát kell vegyünk, majd végül inkább valami felesleges dolgot adunk, semmint egy apróságot, mondjuk egy különleges finom bonbont, amivel lehet, hogy nagyobb örömet okoztunk volna. Néha ki kell lépni a saját gondolati kereteinkből, és tényleg a másikra figyelni. A sikeres ajándékválasztás titka a figyelem. Megjegyezzük, miről szokott beszélni a másik, mire vágyik, mi az, amire szüksége van, de nem veheti meg, vagy amire nincs szüksége, de nagyon vágyik rá.

Szerencsés, ha az anyagi kereteink olyanok, amik nem szabnak gátat a lehetőségeknek, azonban a figyelmet pénzzel nem lehet pótolni.

sabrin_3.jpg

Sabrina

(https://port.hu/adatlap/film/tv/sabrina-sabrina/movie-2155)

Emlékezzünk csak vissza, hogy gyerekkorunkban, amikor még kézzel készített ajándékokat adtunk, milyen nagy örömet szereztünk vele a szüleinknek. Emlékszem, kicsi koromban az unokatestvéreimmel a nyári szünetekben rendszeresen készültünk különböző előadásokkal a nagyszüleink nagy örömére. Ezt a fajta önfeledt érzést próbáljuk meg visszacsempészni a felnőttkori ajándékozásba! Amikor nem volt elvárás, hogy örüljenek, mert fel sem merült, hogy ne okoznánk örömet, hiszen a szándékunk mindig tiszta szívből jött.

Neked melyek a legboldogabb emlékeid arról, amikor ajándékot adtál?

Adni és a kapni egyformán jó dolog. Azt az energiát, amit néha a zsörtölődésre fordítunk, szánjuk inkább arra, hogy a másikra koncentrálunk. Arra, hogy örömet tudjunk okozni neki. Ezt szem előtt tartva biztosan hamarabb rátalálunk a megfelelő ajándékötletre!

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr8813470577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin