3 tipp, hogyan kerüljük el az ünnepek alatt a vitákat

A karácsony a szeretet ünnepe, sok esetben mégis ezt az időszakot éljük meg az egyik legstresszesebbnek. Ennek az egyik oka, hogy míg az év nagy részében elfedjük a szeretteinkkel való konfliktusokat – olyan hétköznapi gondokkal, mint a munka, az anyagi helyzet, a gyerekek – ebben a pár napban szinte kötelező elengedni ezeket, és egymásra figyelni. Csak ugye ez nem megy parancsszóra, pedig alapvetően mindenkinek az a törekvése, hogy békésen teljenek az ünnepek. 

szi_v.jpg

A nagy akarásból néha pontosan az ellenkezője lesz: nem akarunk veszekedni, kiakadni, tartjuk magunkat, aztán a lehető legrosszabb pillanatban egy semmiségen szakad el a cérna, és ilyenkor lavinaként zúdítjuk a másikra az összes fájdalmunkat.

Engedjük el a „biztos minden úgy lesz, mint minden alkalommal” mondatot

 A legtöbb családnak van egy megszokott forgatókönyve az ünnepekre. Időzített veszekedés, ki veszi meg az ajándékokat, ki vásárol be az ünnepi menüre, kinek a szüleihez menjünk előbb, mikor kell megvenni a fát... 

Számos olyan kérdés lehet, ami minden évben veszekedésbe torkollik, és ezt a forgatókönyvet előre tudjuk is. Ettől már december elejénösszeszorul a gyomrunk, ha a karácsonyra gondolunk.  Ilyenkor kéne tetten érni a saját eszmefuttatásunkat, hogy ezeket a félelmeinket megpróbáljuk kordában tartani. Abban a pár napban nem valószínű, hogy meg tudjuk oldani az életünk összes vélt vagy valós problémáját. Ahhoz, hogy a helyzet ne úgy alakuljon, mint eddig, számot kell vetni azzal, hogy mi mit tudunk másként csinálni, illetve mi az, amit biztosan nem, és ezt megbeszélni a körülöttünk élőkkel. Szükség van egy őszinte beszélgetésre arról, hogy van-e kedvem napokig a konyhában sürgölődni, amit minden évben megteszek, vagy sem.

vacsi.jpg

Ha nincs, mérlegelhetjük, hogy mi a fontosabb: a hatalmas fogások, vagy az, hogy mindenki komfortosan érezze magát. Azoknál a családoknál, ahol az ételek terén is fontos a hagyományőrzés, ott a munkamegosztás lehet a megoldás, vagy a kész étel vásárlása.  A férfiaknál a favásárlás időpontja szokott feszültséget okozni. Ha előre tisztázzuk azt az időpontot, amikor otthon kell legyen a fa, ezt a vitaforrást is el lehet kerülni.

Neked melyik az a rész a karácsonyi készülődésben, amit nem csinálsz szívesen?

Az ilyen programozott konfliktusok mögött az esetek nagy részében a rejtett sérelmek és a meg nem oldott konfliktusuk állnak. Ezek tisztázására fontos megtalálni a megfelelő időpontot, azonban nem biztos, hogy éppen a karácsony a legjobb alkalom. Egy probléma megoldásánál fontos az időzítés. Ha az a cél, hogy viták nélkül vészeljük át az ünnepi időszakot, akkor a nagy beszélgetéseket tudatosan helyezzük át egy későbbi időpontra. A kellemes ünneplés után talán megértőbbek és elfogadóbbak lehetünk egymás érveivel szemben is egy vitahelyzetben.

Gondoljuk végig, számunkra milyen lenne a békés karácsony

Az egyik feltétele, hogy úgy teljenek az ünnepek, ahogy szeretnénk, hogy legyen elképzelésünk róla, hogyan és milyen körülmények között szeretnénk eltölteni ezt az időszakot. Legtöbb esetben annyira ráhangolódunk arra, hogy mi az, amit nem szeretnénk, mi az, ami bosszant minket, hogy el sem képzeljük, milyen lenne számukra egy boldog ünnep. Pedig ez szükséges ahhoz, hogy mi magunk lépéseket tegyünk a változás irányába. Így tudjuk felmérni, mi az, amire hatásunk van és mi az, amire nincsen. 

Számodra milyen a tökéletes ünnepi hangulat?

Ha folyamatosan olyan dolgokat csinálunk, amit nem szeretünk, és csak kötelességből végzünk el, akkor nő bennünk a feszültség. Például van, aki imád ajándékot csomagolni, már a papír kiválasztása is örömet okoz neki, és vannak, akik felesleges szeméttermelésnek gondolják.  Amikor mi magunk nem felelünk meg valamilyen vélt vagy valós társadalmi, családi elvárásnak, inkább vállaljuk be önmagunk és mások előtt is. Biztosan örömtelibb lesz felszabadult és vidám emberekkel karácsonyozni, mint a megfelelési kényszertől befeszült arcokat nézni a pompás menü felett. 

vacsi2.jpg

Mindannyiunknak megvannak a saját igényei, vágyai és lehetőségei, hogy az ünnepeket kellemesen töltsük. Amikor ezeket tisztáztuk magunkban, következhet a másik fontos rész, hogy ha kell, tudjunk kompromisszumot kötni. Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy szeretteinknek milyen szükségletei vannak.

Ne felejtsük el, hogy a másikat is jószándék vezérli, és megvannak a maga igényei

 A párunk és a mi hagyományaink, egyéni igényeink eltérőek lehetnek. Ezek összefésüléséhez elengedhetetlen feltétel az őszinteség és a türelem.

Hol van a határ a családi hagyományok megőrzésében és a sajátjaink kialakításában?

Neked mik a családi, és melyek a saját szokásaid az ünnepek alatt?

Ezek mindig összetett kérdések. Vannak szülők, akiknek megmarad az igényük, hogy a felnőtt gyermekükkel töltsék a Szentestét. Ha egy pár mindkét tagja ilyen szülőkkel rendelkezik, akkor felmerül a kérdés, mi alapján lehet eldönteni, kinél töltsék a Szentestét? Pláne ha bennük megfogalmazódik, hogy mikro családi körben szeretnék tölteni az ünnepeket. A mikro család jelenthet gyerek nélküli vagy gyermekes családi rendszert is.

Az egyensúly megtalálásához szükséges mérlegelni, mert ha az alapján dől el a kérdés, hogy melyik szülő tud nagyobb lelki nyomást gyakorolni a gyerekére, annak általában párkapcsolati konfliktus lesz a vége. Hosszú éveken keresztül szótlanul benne maradni egy ilyen játszmában pedig komoly sérüléseket tud okozni minden résztvevőnek.

Sokan mondtuk és nekünk is mondták már életünk során az „én csak jót akartam” varázsmondatot. 

640_friends_chandler_santa_20141211.jpg

Jóbarátok: A karácsonyi tatu

(https://port.hu/adatlap/sorozat/gyerekprogram/jobaratok-friends/a-karacsonyi-tatu/episode-67900?section=tv&seriesTitle=jobaratok-friends&title=a-karacsonyi-tatu&id=episode-67900)

És ezt általában mindenki őszintén is gondolja, még ha kívülről nézve tettenérhető is a cselekedet mögött meghúzódó önző indíték. Amikor az ember erőszakkal próbálja elérni, hogy törődjenek vele, valójában nem meri nyíltan felvállalni a saját szükségleteit, és inkább megpróbálja rákényszeríteni a másikat, akár érzelmi zsarolással. Ennek a végeredménye inkább egy kényszeredett mosollyal tűzdelt „legyünk túl rajta” este lesz, mintsem egy őszinte és boldog együttlét. Ilyenkor próbáljuk figyelembe venni a másik szempontjait. Lehet, hogy fél beismerni valamelyik félelmét, pl. nem akar egyedül maradni. Vannak szülők, akik nehezen viselik, hogy felnőtt gyerekeik vannak, önálló élettel. Adott esetben a saját szüleitől hozott egy mintát, aminek ő próbált megfelelni, és ezt most vissza szeretné kapni a saját gyerekétől. Az egy téves elgondolás, hogy amit önfeláldozással végigcsinálunk a szüleinkkel, azt cserébe a gyerekeinktől is elvárjuk.

Mindenki maga dönti el a saját lelkiismerete alapján, hogy mi az, ami neki belefér. Nem vagyunk egyformák, és minden kornak is megvannak a sajátosságai. Azonban az életünket hiába a szüleinknek köszönhetjük, mégsem nekik adjuk vissza, hanem a gyerekeinknek.

(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/07/31/3_javaslat_hogy_tudd_tartani_a_sajat_hataraidat)

 Azt hiszem mindenki szívesebben csinál olyasmit, amit nem a kényszer motivál. Még azokat a dolgokat is, amiket habár nincs kedvünk, de szabad választásból mégis megcsinálunk, ha úgy véljük, nekünk belefér. Ezeket először magunkban szükséges tisztázni, és ezután megbeszélni másokkal.

Van, aki ösztönösen tud erőszakmentesen kommunikálni, de a legtöbbünknek ez egy tanulási folyamat. Nagy figyelemre van szükség, hogy úgy fejezzük ki a vágyainkat, hogy közben elfogadjuk, hogy a másiknak különbözhet a véleménye. Ezt ne vegyük személyes támadásnak, hanem próbáljuk megérteni a másikat, hogy őt milyen érzelmek mozgatják a kialakított álláspontjával kapcsolatban.

Minél több szereplős egy ünnepi készülődés, annál nagyobb logisztikára van szükség. Senki sem szeretné szándékosan megbántani a másikat, de ezt nem tudjuk úgy elérni, hogy eltervezzük, mi lenne jó mindenkinek, és ezt az akaratot kérdezés nélkül végigvisszük. Az sem jó megoldás, ha mindenre csak bólogatunk, mert sokszor a magunkban tartott szavak miatt válik olyanná a kisugárzásunk, ami megöli az ünnepi hangulatot. 

Ha megtanulunk nemet mondani és kompromisszumokat kötni, akkor ráléptünk az önfeledt ünnepléshez vezető útra. Fogadjuk el egymást és magunkat a hibáinkkal együtt. Próbáljunk arra figyelni, mi az ami örömet okoz ezekben a napokban, és teszi számunkra és szeretteink is kellemes élménnyé az év utolsó napjait

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr4213508461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin