3 tipp, hogyan oszd be jobban az idődet

Az újév közeledtével sokan átgondolják az évüket, leltárt készítenek, majd új terveket szőnek a jövőre. Valahogy számomra a szilveszterhez nem a fogadalmak és az értékelés kapcsolódik, én ezt mindig a születésnapomon teszem meg, akkor gondolom végig, mire vágyom, milyen út vezet oda, mi a jó nekem és mi az, amin változtatnék.

Persze a szilveszter ad egy új lendületet, nálam mégis inkább a vágyaim kerülnek fókuszba, hogy mi az, ami a következő évbe jó lenne. Valószínűleg azért, mert sosem hittem az átbulizott éjszakán tett fogadalmakban. Ez nyilván alkati kérdés is, van aki fogadkozik és bizonyára van, akinek sikerül is betartani az újévi fogadalmakat, de sokan hamar megszegik, és ez inkább csalódáshoz vezet.Fogadkozás helyett érdemes inkább terveket készíteni, csak figyeljünk, ne vállaljuk túl magunkat. Vegyük figyelembe saját erőforrásainkat, lehetőségeinket és tegyük mérlegre, mit nyerünk, ha véghez visszük a terveinket.

forrest.jpg

Forrest Gump

(https://port.hu/adatlap/film/tv/forrest-gump-forrest-gump/movie-826)

Tudj nemet mondani

 A saját időgazdálkodásunk legfontosabb eleme, hogy megtanuljunk nemet mondani bűntudat nélkül. Ez sokunknak okozhat fejtörést. Ha a nap végére gyakran találjuk magunkat abban a cipőben, hogy nem sikerült véghez vinni a napi teendőinket, akkor gondoljuk végig, mi lehet ennek az oka. Miért mondtunk igent másnak, amikor ettől mi magunk kerülünk kellemetlen helyzetbe.

Ennek két lehetséges oka van. Az egyik, hogy mindenkinek meg akarunk felelni. Ennek a viselkedési mintának a hátterében az áll, hogy azt gondoljuk, akkor szeretnek minket, ha egyetértünk, és nem merünk ellenkezni másokkal. Van egy olyan képzettársításunk, hogy a véleménykülönbség feszültséget okoz, és ha ezt nem jól kezeljük, látszólag egyszerűbb megoldásnak tűnik elkerülni az ellenkezést. Viszont azáltal, hogy mindenkinek és mindenre igent mondunk, magunkba zárjuk a feszültséget, ami valamilyen formában biztosan utat tör majd magának – vagy egy hozzánk közel álló emberre zúdítjuk rá vagy teljesen elnyomva mindenkire, passzív formában.

A másik eset, mikor igazából valamilyen okból kifolyólag mi magunk nem akarjuk elvégezni a feladatunkat, és inkább mindenki más dolgával törődünk. A nap végére azzal legalizáljuk az el nem végzett munkát, hogy mindenki másnak segítettünk vagy más munkáját végeztük el. Ilyenkor rendszeresen érezzük azt, mindenki más a hibás, pedig mi mondtunk igent. Olyasmi helyzet ez, mint amikor állandóan mások gondját-baját elemezgetjük a magunké helyett. Ha rendszeresen előfordul velünk, hogy igent mondunk, pedig szívünk szerint nemet szerettünk volna, akkor tegyük fel a kérdést:

Mi történt volna, ha nemet mondok? 

Milyen következményei vannak az életedben, amikor nem helyett igent mondasz?

Te mennyire haragszol, ha valaki nemet mond egy kérésedre? Mit érzel ilyenkor?

Tudd, hogy mi az, ami fontos neked 

A túlvállalás egyik oka, ha a tökéletesnek gondolt életre vágyunk, és benne mi magunk is tökéletesek szeretnénk lenni.

A kérdés, hogy ezek az elképzelések vélt vagy valós igényeken alapulnak?

Magunktól várunk többet, mint amit bírunk, vagy a környezetünk hat ránk ilyen módon? 

Ezt egyáltalán nem könnyű szétválasztani. Rengeteg ismerős és ismeretlen ember életének vélt vagy valós részletével találkozunk nap mint nap a különböző közösségi médiákban. Ez tudatosan vagy tudattalanul elindíthat valamiféle összehasonlítást. Az ember csak a saját életének lehet tisztában minden részletével, a kiragadott, megszerkesztett, tökéletes képek inkább illúziókeltésre alkalmasak.

A fotó egy pillanatot rögzít, ami lehet, hogy 40 képből került kiválasztásra. Lehet sosem eszik a meg a tökéletesen lefényképezett süteményt, mert éppen fogyókúráznak, a vidám séta rögzített pillanata előtt vagy után éppen veszekednek, a buli sminkes fotót lehet sosem követi buli stb. A nehézségeket ritkán mutatják be ezeken a képeken.

Are You Living an Insta Lie? Social Media Vs. Reality

https://www.ditchthelabel.org/

Természetesen sok őszinte pillanatot is megörökítünk, és vannak emberek, akik smink nélkül is szépek, és sok sütit esznek, mégis vékonyak. Egy biztos, nincs olyan, akinek az életében ne lennének kihívások, amivel szükséges megküzdenie. A különbség a nehézségek mértékében rejlik, illetve abban, hogy milyen a problémákhoz való hozzáállás. Ha nem figyelünk arra, hogy a közösségi médiát tudatosan használjuk, hamar összekeverjük a vélt és a valós igényeinket. Ahhoz, hogy kiderítsük, mi a fontos számunkra, tegyük fel a kérdést:

Miért vágyunk rá? Több lesz-e az életem, ha elértem a célomat?

Tanulj meg sorrendet állítani az elvégzendő feladatok között

Amikor tudjuk, mik azok a dolgok, amiket valóban szeretnénk, akkor elemezhetjük, milyen lehetőségeink vannak a megvalósítására, így könnyebb célokat felállítani. Legyen szó magánéletről vagy munkáról, a túlvállalás elkerülésének egyik megoldása, ha megnézzük, miben vagyunk kompetensek, és mi az, amiben segítséget kell kérnünk.

Te szoktál segítséget kérni?

Van olyan állapot, amikor azt érezzük, mindent csak mi magunk tudunk megcsinálni, akkor lesz jó. De az igazság az, hogy ha valaki más csinálja, akkor nem rosszabb lesz, csak más.  Legyen szó párkapcsolatról vagy munkáról, mindenkinek megvannak az erősségei. Ezeket jó, ha megismerjük – a sajátunkét és a másikét is.  A mindennapokban mindkét fél számára örömet tud okozni, hogy elismerést kap, és a másik értékeli, ha valamilyen tevékenységet sikeresen elvégez. Sokszor az apróbb vagy hétköznapi dolgokat természetesnek vesszük, és nem fejezzük ki, hogy értékeljük a másikat. Pedig a jó közérzethez az apró sikerek és elismerések is éppúgy hozzátartoznak.

Mi volt az utolsó olyan helyzet, amikor elismerésedet fejezted ki valaki munkája iránt?

Egy hétfői vacsora megfőzése is idő és energia, ami elismerést érdemel, pontosan ugyanúgy, mint egy 6 fogásos karácsonyi menü. Ha valaki minden nap leviszi a szemet, az is legalább annyira fontos, mint mikor a lomtalanítás alkalmával pakolja ki a pincét. 

Ha a kis dolgokat is megtanuljuk értékelni, az meglátszik a mindennapi életünk tervezésében. Próbáljuk elengedni azt, hogy csak a nagy dolgokat érezzük fontosnak, és csak azok megvalósítását érezzük sikernek, mivel az életünk teli van apróbb elvégzendő feladattal is, és ennek figyelmen kívül hagyása miatt nem lesz pontos a tervezés, hiszen ezekre ugyanúgy szükséges időt szakítani. 

A sorrend felállítása a különböző életterületek esetében eltérő lehet, így ezeket érdemes elkülöníteni. Más egy határidős munka, mint egy nyaralás megtervezése vagy egy lakásfelújítás. A legtöbb helyzetben szükséges másokkal együttműködnünk a megvalósításhoz, ezért a tervezésnél szükséges az egyeztetés. Míg a munka területén ez a legtöbb esetben evidencia, a magánéletben hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni erről. 

Azt feltételezzük, hogy a másik biztosan tudja vagy majd megérti, ha éppen nem a megbeszéltek szerint alakulnak a dolgok. Számos konfliktust kerülhetünk el, ha nem vállaljuk túl magunkat, jól tervezünk, és ezt megtanuljuk a környezetünkkel is megfelelően összeegyeztetni.

Mindenkinek megvannak a prioritásai a saját életében, sok mindentől függ, hogy ki mennyit bír, akár lelkileg, akár fizikailag. Más terheket viselünk, és ezeknek a súlya sok esetben kívülről nem látszik. Valaki 3 gyereket nevel, sikeres a munkájában, sportol és jut ideje magára, van aki pedig fele annyi dolgot sem tud elvégezni nap mint nap.

Egyediek vagyunk, ezért a saját mércénket keressük, és az azon levő lépcsőfokokat tegyük meg céljainknak, hogy feljebb lépjünk!

lesz_ez_me_g.jpg

Lesz ez még így se!

(https://port.hu/adatlap/film/tv/lesz-ez-meg-igy-se-as-good-as-it-gets/movie-1488)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr8913521341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin