3 érv a hosszú párkapcsolat mellett

Van aki hisz abban, hogy lehet egy életen át egy emberrel élni, valaki nem. A tapasztalat azt mutatja, sok minden szükséges ahhoz, hogy valakivel évtizedeken keresztül együtt maradjunk.

tom-hanks-rita-wilson-marriage.jpg

  Tom Hanks  “Ez a nő szeret engem vékonyan, szeret engem kövéren. Szeret engem kopaszon, szeret engem dús hajjal. Ez a nő, tudom, szeret engem. Szerencsés vagyok.”

A társkeresésre fordított energiát máshova tudjuk csoportosítani

Életszakasz- és emberfüggő kinél mennyire játszik fontos szerepet a társkeresés. A legtöbb ember vágyik valamilyen fajta párkapcsolatra. Amikor egyedül van az ember akkor van egy hozzávetőleges elképzelése, hogy kivel szeretne együtt lenni, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az ideális párnak. Ahogy a lista az éveink előre haladtával változhat, pont úgy a prioritások is.  Csak akkor derül ki, mik is a valójában fontos dolgok számunkra, amikor találkozunk valakivel.

Egy meglévő, működő párkapcsolatban ha gondok merülnek fel, de van remény a megújulásra, akkor az egy pozitív kép. Míg amikor keresünk valakit inkább a hiányra koncentrálunk. És a hiányérzet sok energiát tud felemészteni. Akkor is, ha amúgy az életünk más területei jól működnek.

Manapság a párkapcsolatokban az izgalmat sokan úgy próbálják megőrizni, hogy távolságot tartanak, nem költöznek össze. Számos esetben inkább egy kiegészítő kellék a partner, akihez nem jó túl közel kerülni, mert sérül az ember és őt se jó közel elengedni, mert az meg felelősséggel jár. Látszólag könnyebb mindig valami újba kezdeni, mint megoldani a felmerülő problémákat.

Mennyire lehet megtanítani a fiatalabb generációt, hogy akkor se váltson rögtön, ha nem minden megy úgy a kapcsolatában ahogy elképzelte, nem tudom. Ma az interneten is rengeteg információt lehet találni a párkapcsolatok működéséről. Számos tanácsot találni, hogy a szürke hétköznapokat miként lehet feldobni. És ez fontos dolog is, hiszen akik éveket töltenek együtt, ott a hullámvölgyek elkerülhetetlenek. Jó, ha ezt tudjuk.

De vajon tényleg kétségbe kell esni, ha kapcsolatunk bizonyos mértékű megszokások lépnek életbe?

Az érzelmeink kordában tartása sok energiába kerül. Egy hosszú párkapcsolatban minden egyes olyan feladat, amit közösen oldunk meg, értékesebbé teszi azt és rengeteg energiát ad, amit kamatoztathatunk az életünk más területein is.

Anna and the Barbies feat. Kiss Tibi: Márti dala

A párkapcsolat fejlődési lehetőség

Az önismeret fontos központi kérdésé vált, számos módszer közül választhatunk hogy jobban megismerjük magunkat. Az elmélet jó és hasznos dolog, azonban pont annyira fontos, hogy a mindennapokban ezt hogyan tudjuk alkalmazni. Minden emberi kapcsolatunk segíti a fejlődésünket,  felnőttkorban a párkapcsolat az, ahol leginkább szembesülünk magunkkal.

Hogyan szeretünk? Miként viselkedünk a vitákban?

A társunk az ideális esetben az, aki a legközelebb van hozzánk. Egy őszinte, támogató kapcsolatban gyorsabban láthatóvá válnak azok a feladatok, amik a személyiségünk fejlődését szolgálják. Minden párkapcsolatnak meg van a saját egyedi ritmusa, azonban vannak közös pontok. Amikor egy szerelem elindul általában a másik pozitív tulajdonságain van a hangsúly. Tehát a mi negatív tulajdonságainkra sem derül fény. Rövidebb kapcsolatokban ezért ezekkel nem szembesülünk. Míg hosszútávon, ha akarjuk ha nem, személyiségünk árnyoldala is előkerül és amennyiben a megfelelő társ van mellettünk, az ő támogatásával tudunk változtatni is rajta.

Az ember fejben elgondolhat magáról sok mindent, de azt hogy éppen hol tart a fejlődésben csak valaki más segítségével tudja letesztelni.

Te mennyire viselkedsz úgy a párkapcsolatodban ahogy szeretnél?

Az bánatot és az örömöt is van kivel megosztani

Van olyan találkozás, amikor azt érezzük, régóta ismerjük egymást és szinte az első pillanatól kezdve meg van a bizalom és az összhang. Van amikor ez inkább fokozatosan épül fel.

Bárhonnan is indul, hosszútávon a közös élmények hatására többé válik a kapcsolat. Másfajta támogatást kap az ember a barátaitól, a szüleitől, a testvérétől és más amikor a szerelmével osztja meg a bánatát vagy az örömét. Talán az emberi kapcsolatok közül a párkapcsolat az, ahol hosszú távon legkevésbé komfortos a különböző szerepeinket eljátszani. Hiszen a vér szerinti család ad egy fix szerepet, ami mögé el lehet bújni. Nevezetesen az, hogy mindannyiunknak vannak szülei. Tőlük indulunk és általuk tanulunk meg sok mindent, ez egy olyan kötelék, amin nem tudunk változtatni. Azonban a párkapcsolatban számos szerepet eljátszhatunk, hosszú távon azonban előbb-utóbb szembesülünk vele. Hiszen ez egy olyan rendszer amire van ráhatásunk és lehetőségünk a változtatásra. Ha hiszünk a kapcsolatunkban, akkor sikeresen tudjuk levetkőzni azokat a jelmezeket, amikkel önmagunkat takartuk be valamilyen vélt vagy valós félelmünk miatt.

Te mennyire tudod megosztani az örömödet vagy a bánatodat a társaddal?

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr6013593549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin