3 ok, amiért érdemes szembenézni a szégyenérzetünkkel

A legtöbb ember az élete folyamán találkozik a szégyenérzet érzésével. Sok szülő használja a „szégyelld magad!” kifejezést fegyelmezés céljából. De vajon segít-e bárkit bármiben, ha tényleg elszégyelli magát? A szégyenérzet az egész lényünkre vonatkozik, nem egy konkrét cselekedetünkre, tehát minél többször találkozunk vele, annál inkább részünkké válik, és sérül tőle az önértékelésünk.

kingsspeechpr141210.jpg

A király beszéde

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-kiraly-beszede-the-kings-speech/movie-116080#video-900958

A megfelelési kényszerünk csökken, ezáltal kiegyensúlyozottá válik az életünk

Minél több helyzetben érzünk vélt vagy valós indokkal szégyent, annál inkább próbálunk tudatosan vagy tudat alatt kialakítani valamiféle viselkedési normát. A szégyen abból fakad, hogy nem érezzük magunkat megfelelőnek, és próbáljuk kitalálni, hogy ezt hogyan tudjuk leplezni mások előtt. Ezek a megoldási mechanizmusok élethelyzet függők is, és az is befolyásolja, hogy kivel milyen közeli kapcsolatban vagyunk. Amikor elárasztják az agyunkat a szégyenérzettel kapcsolatos impulzusok, akkor van, hogy dühösek leszünk, van, amikor elkeseredünk, és minél több ilyen helyzettel találkozunk, annál inkább kezdünk elszigetelődni az emberektől azon az életterületen, ahol nem érezzük magunkat megfelelőnek.

A szégyenérzet gondolatformáit régi félelemeinkre alapozva érezzük. Ez eredhet gyerekkori tapasztalatból – hogy mit szabad és mit nem – vagy a társadalmi normákból, amiben felnövünk.

Mi a legkorábbi emléked, amikor először érezted azt, hogy szégyellned kell azt, amilyen az adott pillanatban vagy? Ez a kinézeted miatt volt? Vagy valami olyan dolgot tettél, ami miatt szégyenkeztél?

Gyakori, hogy a bennünk felbukkanó vágyak okoznak szégyenérzetet, amikről úgy érezzük, ha kielégítésre kerülnek, az mások számára elítélendő. Szégyent mindig mások társaságában érzünk, vagy egy olyan kontextusban, ahol más emberek a benyomásaik alapján véleményt formálnak az érzéseinkkel, a vágyainkkal vagy a cselekedeteinkkel kapcsolatban.

Volt olyan helyzet, amikor szégyellted magad amiatt, amit érzel? Mi volt ez az érzés? Düh? Bosszú? Szerelem? Vágy?

Szexuális életünk felszabadultabb és örömtelibb lesz

A számos szégyenérzet okozó tényezők közül talán az egyik leggyakoribb a szexuális vágyaink. Ennek oka pedig a számos társadalmi norma, ami előírja, mit illik tenni/érezni és mit nem. Mindkét nemet egyformán érintő kérdés, hogy mit lehet megcsinálni azzal, akit szeretek. Férfiak esetében gyakran merül fel, hogy vajon „kérhetem-e tőle, amire vágyom?”, nők esetében a kérdés ugyanaz, csak egy kicsit más nézőpontból: „megmaradhat-e a tisztelet és a szerelem, ha olyan oldalamat is látja, amit eddig nem”. Befolyásoló lehet a hűségről alkotott általános kép: tilos mást megkívánni, ha el vagyunk köteleződve. Tőlünk függ, hogy mit teszünk akkor, ha ez mégis megtörténik.

natalie-portman-closer.jpg

Közelebb

https://port.hu/adatlap/film/tv/kozelebb-closer/movie-67004

Minden nem kívánt gondolat szégyenérzetet kelthet bennünk. Negatív gondolataink tagadása pedig nem szűnteti meg azok létezését, csupán a tudatalattinkba száműzi őket, ami jelentősen befolyásolja a viselkedésünket, észrevétlenül is. Pedig a gondolataink önmagukban még nem tettek, ha ezt figyelembe vesszük, akkor rájövünk, nem a gondolatainkat kell megzabolázni, hanem a tetteinkkel célszerű összhangban lenni. Ehhez viszont a szembenézésen keresztül vezet az út.

Mennyire mered elmondani, hogy mire vágysz a szexben?

Nyitottabbá válunk más emberek felé, ezáltal mélyebbé és őszintébbé válnak az emberi kapcsolataink

Minél több téglával tápláljuk a szégyenérzetünket, annál magasabb falat építünk magunk köré, ezáltal önként bezárkózunk egy cellába. Pedig ennek lebontásában éppen más emberek társasága tud segíteni. Ha felismerjük, hogy másoknak is vannak hasonló tapasztalatai, érzései, gondolatai, az már segít abban, hogy elfogadjuk a vélt vagy valós hibáinkat.

(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/10/02/letezik_olyan_ember_aki_soha_nem_hazudik)

Tapasztalataim szerint sokat tud segíteni az is, ha mi magunk tudatosan kezeljük azokat a helyzeteket, amikor valamilyen formában ítéletet fogalmazunk meg mások felett, főleg olyan helyzetekben, amikor nem is vagyunk tisztában a történet minden részletével. Szerintem ez azért segít, mert a legtöbb hatásunk a világhoz való hozzáállásunkra van. Ha beszűkült a látószögünk, és mi magunk folyamatosan ítélkezünk, akkor az az érzésünk, hogy az egész világ ellenünk van. Amint ezen elkezdünk változtatni, és elfogadóbbak leszünk másokkal, az ki fog hatni a magunkhoz való viszonyulásunkra is.

Van olyan tulajdonságod, amit igyekszel titkolni a hozzád legközelebb álló emberek előtt is?

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr8513657346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin