A humor 3 hatása a párkapcsolatra

Hogy kinek milyen a humora, az számos tényezőtől függ: az aktuális hangulatától, lelkiállapotától, milyen környezetben nőtt fel, és attól is, hogy tudatosan vagy tudat alatt éppen mire használja a viccnek szánt mondatokat. A humoros szavakkal lehet bántani is, a szóbeli bántalmazás egyik leggyakoribb eszköze amikor a szavak tartalma cinikus hangsúllyal van feltöltve, ezért nehéz tetten érni és bizonyítani ezt a fajta pszichés terrort. Az ironikus megjegyzések -- akár magunkkal kapcsolatban használjuk, akár másoknak címezzük -- komoly sérüléseket okozhatnak. Viszont a jó szándékú humor fontos építőelem lehet minden emberi kapcsolatunkban.

Párkapcsolataidban mi a leggyakoribb forrása a nevetésnek?

A hasonló humor a kezdetektől erős alapköve a kapcsolatnak

Már az ismerkedés kezdeti fázisában fontos szerepet kaphat a humor, hiszen nagyon jó kapcsolódási pont. Ha valakivel közös a humorérzékünk akkor könnyebben tudunk egymáshoz kapcsolódni. Már az első randinál az esetleges ismeretlenségből adódó feszültebb pillanatok is kellemes emlékké alakulnak át, ha sikerül egymást feloldani a nevetés segítségével. Mikor megismerkedünk valakivel számos elképzelésünk van róla milyen is az illető.  Az idő dönti el mi az amit jól gondoltunk, és mi az amit nem. Mi meg ennek a tudásnak a birtokában dönthetünk: együtt maradunk vele vagy sem.

minden_ve_gzet_2.JPG

Minden végzet nehéz

(https://port.hu/adatlap/film/tv/minden-vegzet-nehez-somethings-gotta-give/movie-61340#video-904637 )

Mivel mindenkinek megvan a saját tanulnivalója az életben, fontos, hogy tudjuk ezeket a hiányosságokat tolerálni a másikban. Ebben, és az optimális hangvételű véleménynyilvánításban is segítségünkre lehet, ha mindezt kedves, vidám megjegyzésekkel segítjük elő.

Számodra mennyire fontos egy párkapcsolatban a humor?

Amikor túl sok a humor, az gátolhatja az intimitást

A túl a sok humor káros is lehet. Amikor túlsúlyba kerül a viták rendezésében a viccelődés, annak több következménye is lehet. Az egyik az, hogy humort falnak használjuk, mögé rejtve a saját véleményünket. Ez látszatmegoldásokhoz vezet, és sok elfojtott fájdalomhoz.

Veled előfordul, hogy egy konfliktus elkerülése miatt inkább elvicceled a probléma megbeszélését?

Ha igen milyen gyakran?

Másik, amikor a mindennapjainkban az arányok eltolódnak; a komoly beszélgetések lekerülnek a napirendről, és csak a vicces megnyilvánulások maradnak. Ez lehet a kapcsolat bármely szakaszában, erre azért érdemes figyelni, mert ilyenkor észrevétlenül is, de távolodni kezdünk a másiktól. Hiszen a kapcsolat mélységét az is jelzi, milyen módon tudjunk megosztania másikkal a fájdalmunkat és a bánatunkat.Számos esetben a mindennapi stressz felőrli az energiáinkat, és párunkkal már nincs erőnk rendezni a vitás helyzeteket. Pedig minden fel nem dolgozott, vélt vagy valós, apró vagy nagy gond ott marad a lelkünkben, ami lassan betegíti meg kapcsolatunkat.

Segít békésebb úton rendezni a konfliktusokat, ha nyitottak vagyunk egymás humorérzékére

Konfliktusok rendezésében a megoldás részeként tudjuk használni a jól időzített szellemes megjegyzéseket, ezzel adva egy kis könnyebbséget a beszélgetésnek; ha ez része a viták rendezésének, nagyobb kedvvel kezdünk neki. Azonban ha a másik éppen nem érti vagy sértőnek találja amit mi viccnek szánunk, akkor nem biztos, hogy a másikkal van a baj. Magunkon is érdemes megfigyelni ilyen helyzetekben mi volt a célunk a viccesnek szánt mondatokkal.

A másik megbántása? Vagy az, hogy mártírkodjunk?

tomjerry.gif

Tom és Jerry

Ezek egyike sem a megoldáshoz visz közelebb. A humor lényege az, hogy valami fajta más jelentést is tud adni egy adott szituációnak. Ezzel új megvilágításba helyezi a vita lényegét, hiszen ilyenkor tudatosul az is: nem minden fekete vagy fehér, és ez segít, hogy közelebb kerüljenek a nézőpontok, ezáltal pedig a megoldás is.(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/06/26/veszekedes_vs_vita_egy_parkapcsolatban )

Minden párkapcsolati vita fontos pontja, hogy ne nyerni akarjunk, hanem megoldani. Hogy ez milyen módon történik meg, azt közösön tudjuk kitalálni, hiszen mindketten részesei vagyunk a kapcsolatnak.  És ha az a cél, hogy együtt maradjunk, akkor egy hosszú kapcsolatban számos megoldandó kérdés merül fel, amit hasonló humorérzékkel biztosan könnyebben tudunk megoldani.

Neked mi volt a legutóbbi vitás helyzet, amit egy jó szándékú viccel sikerült megoldani?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr3713680276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin