3 tipp, hogy a digitális világ ne legyen káros az életedre

Bár a közösségi média felületek nem olyan rég vannak jelen az életünkben, mégis szerves részét képezik a legtöbbünk mindennapjainak. Sok felnőtt félti a gyerekét a digitális világtól, míg ők maguk sok esetben szinte függők valamelyik közösségi oldaltól.

Sad World | Phone Addiction | Mad World

Lehet sok rosszat elmondani ezekről a felületekről, hogyan fejlesztik őket folyamatosan, hogy minél jobban magukhoz láncolják a figyelmünket. Azonban számos pozitív tulajdonsággal is rendelkeznek, akár az alap elképzelés, amiből kiindult - hogy távoli barátokkal, ismerősökkel könnyen tarthatunk napi kapcsolatot -, de  munkára, vagy bármilyen információ szerzésére is alkalmasak. Sőt, számos új munkalehetőséget is kreáltak, gondoljunk csak a social media manager-ekre, infulencerekre, youtuberekre…

Gondold végig, mi hasznod van a Facebookból

Az embereket a különböző motivációk vezérlik cselekvésre. Ezek negatívak és pozitívak is lehetnek.

Amikor megnyitod a Facebook-ot te miért teszed? Azért nehogy lemaradj valamiről? Vagy megnézegeted ki like-olta a bejegyzésedet és ez örömmel tölt el?  (Természetesen különbség van azok között akiknek ez a munkájuk és akiknek ez csak szabadidős tevékenység.)

(http://varazsfuvola.blog.hu/2017/10/22/3_arra_utalo_jel_hogy_nem_szereted_magad) 

Az online közösségi felületek népszerűsége abban is rejlik, hogy hamar visszajelzést kapunk a magunkról kialakított képről. Sokszor a valóságot eltúlzó vagy egy általunk vágyott személyiség kép kialakításában nyújt segítséget. Régebben ezt különböző személyes találkozások által tette az ember és ilyenkor hamar szembesült azzal, hogy a környezet miként viszonyul hozzá. Szemtől-szembe nehezebb nem őszintének lenni a másikkal, vagy éppen nagyobb bátorságra van szükség ahhoz, hogy felvállaljuk milyenek vagyunk, vagy szeretnénk lenni.

digi.jpg

Volt egy időszak amikor számos embertől hallottam: „Minek rakja ki valaki, hogy mit ebédelt, vagy napi 150 képet a gyerekéről?” Persze jogos a kíváncsiság, hogy vajon mi motiválja ezeket az embereket, de ez az ő dolguk. Ilyenkor mindig megkérdeztem: „Ó, ha zavar miért nem állítod be, hogy ne jelenjen meg az oldaladon?” Hiszen erre van lehetőség! Mégis sokan inkább mérgelődnek. Van, aki számára ezt jelenti a Facebook: napi szinten vezeti le a feszültséget azzal a nem túl hatékony móddal, hogy eltereli a saját életéről a figyelmét, és helyette tulajdonképpen mások dolgaival van elfoglalva.

Te beállítod mi jelenjen meg az oldaladon?

Figyeld meg milyen helyzetben nézegeted a közösségi oldalakat

Az Instagram a Facebook-nál még tömörebb és impulzívabb csatorna, ami teljesen alkalmas arra, hogy bármikor rápillants, hiszen egy képet megnézni mindössze pár másodperc. Könnyű rászokni a rövid üresjáratokban, és egyszer csak azon kapod magad, hogy szinte automatikusan nézegeted, magad sem tudod miért.

Minden média felületen rengeteg hasznos és építő jellegű dolgot is lehet a találni, de ha engedünk annak, hogy mások döntsenek helyettünk akkor beszívhat az egyre inkább fejlett és pszichénket megcélzó reklámipar. Lehet félni ezektől az új dolgoktól, de attól még az életünk részét képezik. Fontos figyelni a negatív hatásaira, de a benne lévő pozitív dolgokra is érdemes hangsúlyt fektetni.

Az agyunk képességeinek mértékét és működését nem ismerjünk pontosan. A digitális világ egyik nagy előnye, hogy rengeteg információhoz hozzá tudunk jutni. Ez sok lehetőséget ad, és sok mindennel szembesít is saját magunkkal és az életünkkel kapcsolatban. Hogy ezt előnnyé tudjuk kovácsolni, az attól függ  mennyire válunk tudatos adatfogyasztókká.

Milyen gyakran fordul elő veled, hogy valamit meg kéne csinálnod és azon veszed észre magad, hogy helyette a Facebookot nézegeted?

Te aktív vagy passzív felhasználó vagy?

Figyeld meg 3 napon keresztül, mennyi időt töltesz online

Sok ember gondolja magáról, hogy mivel nem posztolnak napi rendszerességgel (vagy egyáltalán) közösségi felületre, csak nézegetik azt, ezért őket nem is veszélyezteti ez a „felületes világ” - ők a passzív fogyasztók,  a kukkolók, akik magukról semmit nem osztanak meg, ellenben pont ugyanannyi időt eltöltenek a felületen és alkotnak véleményt másokról, csak maguk megmutatására nincs igényük. Aminek pont ugyanannyi káros mellékhatása lehet a személyiségre nézve, mint akik folyamatos posztolással próbálnak egy virtuális identitást felépíteni. Hiszen egyik esetben sem  a saját életükkel foglalkoznak,  hanem mások vélt vagy valós problémáin agonizálnak, ezzel hasonlítva önmagukat másokhoz.

Ma minden felgyorsult és az idő egyre értékesebb, pontosabban egyre értékesebb tudni mire kell és mire szeretnénk fordítani a napi 24 óránkat.

time.jpg

Lopott idő

(https://port.hu/adatlap/film/tv/lopott-ido-in-time/movie-120425#video-903589)

Ehhez a fölösleges dolgokat érdemes észrevenni és kigyomlálni az életünkből. Jobb lesz a közérzetünk, és könnyebben megtaláljuk a kötelességek és vágyak egyensúlyát a mindennapokban.

Ha 3 napig digitális detoxot tartanál akkor neked mennyi időd szabadulna fel? Mennyi ebből az, amit a munkád miatt töltesz média felületen, mennyi a szórakozás?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr3413698484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin