3 tipp, hogy elmúljon a megfelelési kényszered

Az ember túlélési ösztöneihez hozzátartozik a csoporthoz tartozás vágya. Ezt sokféle módon el lehet érni. Attól is függ, az életünk melyik területéről beszélünk; családról, munkahelyről, baráti társaságról, vagy a párkapcsolatról. Ám minden helyzetben előfordulhat, hogy valami miatt azt érezzük, nem lehetünk önmagunk, és a saját igényeinket azért szorítjuk háttérbe, mert félünk, hogy „kitagadnak”.

Neked mi volt a legutóbbi olyan élményed amikor inkább megcsináltad azt is, amit úgy éreztél nem a te dolgod, nehogy megharagudjanak rád?

1. Merj „hibázni”, és tudatosítsd: a negatív és a pozitív tapasztalat is az életed része

Ha nem egy hermetikusan lezárt szobában éljük le az életünket akkor biztosak lehetünk benne, hogy lesznek negatív és pozitív tapasztalataink is. Semmi sem fekete vagy fehér, minden történetnek sokféle árnyalata van. Ezért a tapasztalataink -  ha fájnak, ha örömteliek -, hozzá tesznek a személyiségünkhöz, akár akarjuk akár nem. A megfelelési kényszer egyik oka, hogy arra törekszünk, kiiktassunk minden negatív érzelmet az életünkből. Azon kívül, hogy ez nem lehetséges, még egy olyan káros hatása is lesz az életünkre, hogy elkezdünk minden olyan tapasztalat ellen védekezni, ami érzelmeket válthat ki belőlünk. Pedig a boldog pillanatok átélésének a kockázatvállalás elengedhetetlen feltétele. Az érzelmeinket irányítani nem igazán lehet, félelmeink sötét felhőként emelkednek felénk amikor kilépünk a komfortzónánkból. Ha azonban mindig megijedünk és visszamegyünk a házba amikor esik, akkor lassan önmagunkat zárjuk börtönbe. Az eső néha viharba vált, néha meg csak csepeg, de minden helyzetben túlélhető.

Neked melyik az az életterület ahol leginkább félsz kimondani a véleményed? Mitől félsz?

jo_napos.jpg

Napos oldal

(https://port.hu/adatlap/film/tv/napos-oldal-silver-linings-playbook/movie-132986 )

2. Gondold végig, tényleg örömet okozol-e annak, akinek meg akarsz felelni

Míg a munkahelyen a megfelelési kényszer akár úgy tűnhet jól is jöhet, akár alkalmazottként - hiszen rád lehet bízni mindent, jó munkaerő vagy, akár vezető beosztásban vagy saját vállalkozás esetében - hiszen a siker egyik kulcsa a kitartás, amit a megfelelési vágy nagyon tud fűteni. Egy idő után ebből kialakulhat a munkamánia és a kiégés, ami aztán rendszerint az életünk más területére is kihat. A cselekedeteink hatása a lelkünkre a motivációnktól függ.

A munkában mi hajt téged? Mit jelent számodra az elismerés?

A magánéletben ez másképpen van, hiszen amíg a munkában az érzéseket könnyebb elnyomni vagy nem tudomásul venni, addig a személyes kapcsolatokban nehezebb ezt a kontrollt tartani. A megfelelési kényszerben benne van, hogy olyan dolgot teszünk mások kedvéért, ami nem szívből jön, ez pedig feszültséget okoz bennünk, amit a tudatalattinkba száműzünk.

sfelese_gek.jpg

A stepfordi feleségek

(https://port.hu/adatlap/film/tv/a-stepfordi-felesegek-the-stepford-wives/movie-64447)

Ez az elfojtás a passzív-agresszív viselkedés táptalaja. Mert előbb-utóbb azt érezzük mi csak adunk, adunk, és nem kapunk vissza, és ez milyen igazságtalan. De a másik nem kérdez, mi nem jelezzük neki, hogy problémánk van, hanem azt várjuk, vegye észre magától… aztán egyszer csak benyújtjuk a számlát. A párkapcsolatoknál ez gyakran az a helyzet, mikor a kipattant vitában egyszer csak évekre visszamenő sérelmek kerülnek elő. Ebből a szempontból nézve már látszik, hogy minden egyes olyan dolognak, amit csak a megfelelésért tettünk, még ha pillanatokra örömet is okozott, hosszú távon mindkét fél megfizeti az árát.

3. Neked milyen hasznod származik abból, ha mások igényei szerint éled a mindennapjaidat?

Erre elsőre lehet sokan azt mondanánk: semmi. Azonban, ha ez tényleg így lenne, nem küzdene hosszabb-rövidebb ideig sokunk ezzel a működési mechanizmussal. Hiszen amíg azon van a fókuszunk, hogy másoknak megfeleljük, addig nem a saját igényeinkkel, félelemeinkkel nézünk szembe. Mások kezébe adjuk az életünk irányítását, és ezzel együtt a felelősséget is. A másik haszna a fontosság érzése, a tudat, hogy szükség van ránk, illetve hogy ha jók vagyunk akkor dicséretet kapunk és figyelmet és szeretetet. 

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/10/16/3_ok_ami_miatt_meg_akarunk_felelni_az_agyban  

Amikor ilyen eszközükkel próbáljuk más emberektől megkapni ezeket a visszajelzéseket abban a tévhitben élünk, hogy ha önmagunkat adjuk az nem lesz elég a másiknak. Lehet kutatni ennek az érzésnek az okát, de abban biztosak lehetünk, mindig megvan a maga története, fájdalma, ami így alakítja. Ezért a vélt vagy valós hibáink elkendőzésébe vettet energiákat olyan irányába tereljük, amik a saját életünk és értékrendünk szerint boldoggá tesznek minket.

Ha eltűnne most minden negatív tulajdonságot akkor mi változna az életedben?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr7713715510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin