3 ok, amiért nem szeretjük a kéretlen tanácsokat

A segítségnyújtás egyik formája, amikor tanácsokat adunk egymásnak. De mi történik akkor, amikor nem kérjük, és mégis megosztják velünk mások, mit kéne csinálnunk?

1. Mert legtöbbször a legjobb szándék ellenére se nekünk szól a válasz, hanem a tanácsadó önigazolást próbál találni magának

Átbeszélős baráti estéken vagy éppen szüleinknél töltött estéken találkozhatunk ezzel a jelenséggel, amikor mindenki tudni véli nekünk mit kéne csinálni. Például valaki, aki rossz házasságában sínylődik, mert meg van győződve arról, hogy elválni nem jó dolog semmilyen körülmények között  minden áron meg akar győzni arról miért ne tedd meg te se. Ezzel talán azt akarja igazolni, hogy ő miért nem tette meg. Vagy ha éppenséggel elvált, és ezt később megbánta, féltésből próbálja rád erőltetni a saját nézőpontját.

Te kapni vagy adni szoktál gyakrabban kéretlenül tanácsot?

Ilyen esetekben a lehető legnagyobb tisztelettel jelezzük a másiknak, hogy véleményét, szívesen meghallgatjuk (amennyiben így van), de az, hogy végül mit csinálunk, az a saját döntésünk. 

2. Mert elveszik tőlünk a tanulás lehetőséget

Életünk tanulási folyamatainak egyformán fontos elemei a kudarcok mint a sikerek. Ezek alakítanak minket folyamatosan. Amikor valaki úgy érzi az ő felelőssége a mi életünkről dönteni, akkor elveszi tőlünk a jogot, hogy saját utunkon haladjunk. Mert ilyenkor a másik elképzeléseivel és megoldási mechanizmusával kéne azonosulunk.   Még az is lehet, hogy számunkra is működne, de ha kéretlenül kapjuk akkor ez automatikus ellenállásba ütközik, és rendszerint konfrontációhoz vezet.

nagychi.jpg

Chihiro Szellemországban

https://port.hu/adatlap/film/tv/chihiro-szellemorszagban-sen-to-chihiro-no-kamikakushi/movie-53007 

Kéretlen és kért tanács között az a különbség, hogy az utóbbira nyitottak vagyunk-  persze nem biztos, hogy meg is fogadjuk. Abban az esetben, ha a tanácsadónak nem az volt a fontos, hogy neki igaza legyen, tiszteletben tartja a szabad tanulási folyamatainkat.

Te mit érzel, ha nem fogadják meg a tanácsodat?

Hiszen amikor elakadunk valamiben meg szeretnénk találni azt a dolgot, amin ha változtatunk megtaláljuk a megoldást. Valódi változást mindenki akkor tud elérni, amikor megtalálta a saját belső motivációját.

3. Mert, ha tanácsot szeretnénk kérni azt megtesszük; van amikor csak arra van szükség, hogy meghallgassanak

Van amikor a problémánkat még emésztjük, és csak az a fontos, hogy meghallgassanak minket. Ez többek között azokban az  esetekben van így, amikor mi magunk is átlátjuk a helyzetünket, de még nincs erőnk a változtatásra. Vagy egy olyan úton indulunk, ami esetleg a környezetünk számára is ismeretlen és saját félelmeink mellé nem szeretnénk még az övéket is végighallgatni. Amikor mi is a  saját démonainkkal vagyunk elfoglalva a külső kéretlen tanácsokkal való hadakozás csak elviszi a figyelmet arról, hogy szembenézzünk és elfogadjuk a félelmeinket. Mert a legtöbbször a megoldáshoz vezető út itt kezdődik.

va_ndor.jpg

A Vándorló palota

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-vandorlo-palota-hauru-no-ugoku-shiro/movie-68478

Ebben sokat tudnak segíteni azok a beszélgetések, amik rólunk szólnak, amikor ránk figyelnek és meghallgatnak, anélkül, hogy ítélkeznének. Kéretlen tanácsokkal mások nem segítenek megoldani a gondjainkat. Azonban, ha rendszeresen előfordul velünk, hogy sok ilyet kapunk, az jelzés értékű: a környezetünk nem érzékeli a mi határainkat, ezért folyamatosan úgy érzik, beleavatkozhatnak az életünkbe.

Te, hogyan reagálsz, ha valaki kéretlenül szeretné elmondani a véleményét?

Egymást segíteni, tapasztalatainkat megosztani, tanácsot adni és kapni ha kérnek – mind nagyon fontos dolog hogy boldog és elégedett életet éljünk.

Mások életére jóval kevesebb hatásunk van, mint a sajátunkra. Lehet időt és energiát fordítani arra, hogy kitaláljuk kinek mit kéne szerintünk csinálnia, de mindenki döntse el mennyi energiát érdemes erre áldozni.

Te fontos kérdésekben kinek a véleményét kéred ki?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr6813732014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin