Tényleg csak a káposzta jó felmelegítve?
3 tipp, mikor érdemes újrakezdeni egy párkapcsolatot

Van aki esküszik arra, hogy szakítás után sosem szabad kibékülni. Vannak olyanok, akik számtalan szakítás után hozzák meg a végső döntést. Nincs bomba biztos recept, amit minden esetben lehet alkalmazni. Lehet statisztikailag érvényes az, hogy a sokadik szakítás után kevesebb az esély arra, hogy együtt maradjanak a párok. De amikor a saját életünk a tét kevésbé érdekelnek minket a statisztikai adatok.

Veled előfordult, hogy kibékültél egy szakítás után? Mit tanultál belőle?

bn-jz791_0915bo_16h_20150825143925.jpg

Ilyenek voltunk

https://port.hu/adatlap/film/tv/ilyenek-voltunk-the-way-we-were/movie-14122 

1. Ha a szakítás okára más szemmel tudsz nézni

Amikor véget ér egy kapcsolat annak számos oka lehet - pont úgy, mint annak, hogy miért szeretnénk kibékülni a másikkal. Ahhoz, hogy esélyt adjuk az újrakezdéshez, és az működjön is, valamit biztosan meg kell változtatni. Ha a vágy megvan a békülésre, akkor az ember sok mindent megígér, vagy hajlamos elhinni mindenfélét arról, hogy mi lesz majd a jövőben másképpen. Attól függően, hogy éppen az elhagyó vagy az elhagyott szerepebén van.

Ezek vagy megvalósulnak vagy nem, de ha valódi lehetőséget szeretnénk adni, akkor a jelenre kéne megtanulni igent mondani. Ha nem is helyeselni azt, amit a másikban zavarónak találtunk, de tudjunk rá úgy elfogadható dologként tekinteni, legalábbis egy darabig. Lehet, hogy azzal a jelenséggel még hosszútávon együtt kell élni akkor is, ha másik megpróbál változni, ami nem biztos hogy rögtön sikerül. Ilyenkor szokott kezdődni a vita, miszerint minden ugyanolyan mint volt és ennek így semmi értelme. A kapcsolat változására és fejlődésre úgy van esély, ha meg van a szándék a kompromisszumra. Mindketten tudatosítjátok, ha folytatás mellett döntök akkor közös a felelősség azzal kapcsolatban, hogy a múltat elfogadva kezditek a következő időszakot.

Volt olyan amikor azt érezted csak a másik a hibás a szakításért?

Van olyan tulajdonságod, ami a volt párodat idegesítette, az új szerelmed meg szerette azt?

2. Amikor meg tudsz bocsátani

Van, hogy olyan dolog történik egy kapcsolatban, amit nehéz feldolgozni, mert az ember lelkébe tapos. Ilyen lehet a megcsalás, vagy bármi olyan tett, ami mély sebeket okoz. Mégis valami oknál fogva azt érezzük, újra szeretnénk kezdeni. Meg tudunk-e valóban bocsátani, vagy vissza akarunk vágni – fel kell ismerni a különbséget.

Történt veled olyan, hogy bizonyítási vágyból békültél ki? Megérte?

Szakítani általában nem egyszerű, sok minden összetarthat egy kapcsolatot. Az érzelmeinkbe sokszor belekavarodunk és néha mi magunk sem tudjuk biztosan éppen hogy állunk. Ha egyszer kilépünk és felmerül a gondolat az újra kezdésre, ott a racionális és érzelmi oldalunk összhangjára van szükség. Mindenki képes a változásra, ha szeretne és megvan a saját belső motivációja. Azonban másért tartósan senki nem változik meg. Azt az illúziót, hogy majd értünk változik meg a szerelmünk szerencsésebb elfelejteni. Minden párkapcsolatban erősen hatással vagyunk egymásra, de nem mondhatjuk meg a másiknak mit tegyen vagy mit ne. Az ilyen kicsikart ígéretek rendszerint mindkét fél számára csalódással végződnek. A saját fájdalmadat neked érdemes feldolgozni, ami nem feltétlenül függ attól, hogy a másik változik-e, mert ha a te sebed még nem gyógyult be újra és újra számon kéred majd a múltját. A saját vélt vagy valós sérelmeinkkel nekünk is érdemes szembesülni és feldolgozni, és ha ez sikerült kezdhetjük az új fejezetet - és nem a tiszta lapot.

Veled előfordult, hogy azzal biztattad magad, hogy tiszta lapot indítotok?

3. ha el tudod vele képzelni a jövőt

A kapcsolatok egyik mozgatórugója a közös jövőkép, az, hogy hasonlóak az elvárások, mert ez a mindennapokat meghatározza. Ha megtörtént a szakítás, akkor a közös jövőről alkotott kép is biztosan összetörött. A közös életről való elképzelés sok apró dologból tevődik össze. A hétköznapi életviteli ritmusa pont annyira fontos, mint az, kinek milyen elképzelései vannak a férfi-női szerepekről, gyerekvállalásról. Az is befolyásolja az újra kezdést, hogy a kapcsolat melyik szakaszában történik a szakítás. Ahol vannak gyerekek pont annyira befolyásoló tényezők, mint amikor a szakítás oka az, hogy az egyik fél komolyabbra szeretné fordítani a kapcsolatot. Amikor újrakezdünk egy kapcsolatot a közös terveket is érdemes új alapokra helyezi.

szeress_ha.jpg

Szeress, ha tudsz!

https://port.hu/adatlap/film/tv/szeress-ha-tudsz-playing-by-heart/movie-10823

Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy elhiggyük, van közös jövőnk. Mert ha mi magunk sem hiszünk benne, akkor tudat alatt magunk alatt vágjuk a fát, mert folyamatosan rakunk energiát valamibe, amibe nem hiszünk, és közben nagy valószínűséggel a másikra fogunk haragudni, hogy elvesztegetjük az időnket.

Számodra egy párkapcsolatban mik a legfontosabb értékek?

 http://varazsfuvola.blog.hu/2018/01/22/3_erv_a_hosszu_parkapcsolat_mellett  

#lélekhídterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr513751238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin