Miket dobjunk ki egy szakítás után?
3 dolog, amit érdemes végig gondolni, mielőtt minden emléktől megszabadulsz

Egy szakítás feldolgozása lehet hosszabb vagy rövidebb, de mindig időbe telik. Számos módja van ennek a folyamatnak. Azonban mielőtt mindent kidobunk azt remélve, hogy ezzel gyorsíthatunk a folyamaton, gondoljuk végig ezt a három dolgot.

1. Attól függ, milyen tárgyról van szó...

Rövidebb kapcsolatnál valószínűleg kevesebb tárgyi emlékkel rendelkezünk. Ha már túl vagyunk az első komolyabb szakításon, ahol együttélés után válunk szét, akkor azért érdemes átgondolni, mi az amitől megválunk. Mert nem biztos, hogy minden szakítás után lakást, bútort, ruhatárat van módunk cserélni.

Milyen érzés volt az első komolyabb szakításod?

izek.jpeg

Ízek, imák, szerelmek

https://port.hu/adatlap/film/tv/izek-imak-szerelmek-eat-pray-love/movie-109442 

Azoktól a tárgyaktól, amik egyértelműen az összetartozás jelei (pl. gyűrű, közös tetoválás, vagy az ilyen szándékkal vásárolt tárgyak) akkor érdemes megválni, ha érzelmileg sikerült elengedni a volt társunkat. Azonban az összes többi olyan tárgynak, amihez közös emlékek fűződnek, jó ha időt adunk, mert egy hirtelen selejtezést később megbánhatunk. Sokféle elválás van, ha nem valami szélsőséges oka volt az elválásnak, akkor idővel lehet másképpen tekintünk ezekre a dolgokra. És amikor rájuk nézünk lelkünk építőkockáinak kellemes emlékeket felidéző tárolójának fogjuk őket látni, amitől nem szeretnénk megszabadulni. Hiszen a következő szerelem megélését is köszönhetjük az előzőekben megélt tapasztalatainknak.

Előfordul már veled, hogy egy régi szerelem tapasztatai miatt reagáltál gyanakvóan az új társadra?

2. Nézzünk szembe a fájdalmas emlékeinkkel, mielőtt nekilátunk a selejtezésnek

Amkor a fájdalmunkkal nem szeretnék szembe nézni, akkor sokunk hajlamos a figyelemelterelésre. Ami egy ideig teljesen jól tud működni, és van amikor teljesen jogos, mert időre van szükségünk, hogy erőt gyűjtsünk a feldolgozáshoz. De van amikor csak alibizünk a figyelemeltereléssel. A továbblépésnek azonban elengedhetetlen feltétele a feldolgozás. A terelés időszakában gondolhatjuk, hogy ha kidobunk mindent, akkor azzal kiraktuk az illetőt is a szívünkből, pedig ez nem történik meg. Felületes kezelésnek jó lehet, de a fájdalmunkkal idővel szükséges lesz szembesülni és a helyére rakni a magunk tanulságait.

pop_csajok.jpg

Pop, csajok satöbbi 

https://port.hu/adatlap/film/tv/pop-csajok-satobbi-high-fidelity/movie-14722 

Amiben benne van, hogy miben hibáztunk mi, és mi az, amit tapasztalataink által új megvilágításban látunk és a jövőben másképpen szeretnénk csinálni. Miben hibáztunk és mi az, ami jó volt? Hiszen valami oka volt, hogy pont azzal az emberrel voltunk kapcsolatban, és ebben negatív és pozitív dolgok egyaránt szerepelnek.

3. Amit megtartunk, azokkal kapcsolatban tegyük fel a kérdést: miért?

A feldolgozásban segíthetnek a barátok és sok esetben jól jön egy külső, objektív szem, akivel gyorsabban tudunk haladni. Ilyenkor a selejtezés megtörténik, a megmaradt tárgyakról pedig gondoljuk végig, milyen emlékek kötődnek hozzá. Van-e olyan, amit az újrakezdés reménye miatt tartunk meg, ami azt az érzést adja, hogy olyan mintha még mindig itt lenne velünk. Néha tárgyakon keresztül ragaszkodunk a fájdalmunkhoz, mert ez biztonságosabbnak tűnik, mint újra sebezhetővé válni.

Ezek a folyamatok nagyon fájdalmasak tudnak lenni, attól függetlenül, hogy a közös történet vége milyen; akkor is, ha különösebb dráma nélkül történik a szakítás. Vagy amikor nem a mi döntésünk volt az elválás, esetleg úgy véljük, hamarabb kellett volna lépni. Az elmúlás szomorú és hagyni kell időt a fájdalomnak. Hogy kinek mennyi időre van szüksége az sok mindentől függ; mindannyian különbözőek vagyunk és ahogy minden kapcsolat egyedi, úgy a szakítási fázisai is azok.

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/02/08/3_ok_ami_miatt_nehezen_szakitunk

A múltunk formál minket, ennek lenyomatai az emlékeink. Hogy ezt tárgyakban is őrizzük vagy csak a szívünkben, azt mi döntjük el, azonban egy biztos: attól még, hogy kidobunk valamit, a szívünkben ott marad. Tehát a selejtezés előtt előbb az érzelmeinket tegyük rendbe, mert akkor biztosan nem fogunk meggondolatlanul kidobni se egy hasznos, se egy később szép emléket őrző tárgyat.

Te mennyire ragaszkodsz a tárgyakhoz?

#LÉLEKHÍDTERÁPIA  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr6013779734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin