Mennyi időnek kell eltelnie két kapcsolat között?
3 elképzelés arról, mennyi idő alatt dolgozzuk fel a szakítást

Mindenféle elmélet van arról, mi az az időtartam, ami ha eltelik, túl leszünk a szakítás okozta fájdalmon. Amikor ebben a fájdalmas időszakban vagyunk próbáljuk keresni a kiutat, és sok helyről információt szerezni, érdemes azonban szűrést végezni az elméletek között, hiszen nem vagyunk egyformák, és - mint a legtöbb területen - sok az egymásnak ellentmondó tanács.

1. „Fele annyi ideig tart a feldolgozás, mint maga a kapcsolat volt.”

Az egyik gyakori mende-monda szerint feleannyi időnek kell eltelni az elválás után, mint amennyit a kapcsolatban töltöttünk. Ez azért igen kétségbeejtő lenne így; ha valaki például 10 év után szakít, garantált 5 év magányra van ítéltetve - az ennél hosszabb kapcsolatokról nem is beszélve.

szerelemhulla_m.jpeg

A szerelem hullámhosszán

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-szerelem-hullamhosszan-sleepless-in-seattle/movie-18081 

Hogy mennyi idő után leszünk készek az új szerelemre az a régi kapcsolattól és rajtunk is múlik. Az értékét nem azzal adjuk meg a régi kapcsolatnak, ha évekig gyászoljuk. Az effajta áldozattételben nem sok köszönet van. Ez inkább az önsajnálatról szól semmint az elmúlt szerelemről. Természetesen ilyenkor a fájdalmunk jogos és teljesen érthető, azonban nem segítünk magunknak azzal, ha azt mantrázzuk, sosem fogunk túllépni ezen.

 

Szerinted van ideális idő aminek szükségszerűen el kell telni két kapcsolat között?

2. „Nem szabad egyik kapcsolatból a másikba menni”

A másik dolog, amit sok helyen lehet olvasni, hogy nem jó dolog egyik kapcsolatból a másikba lépni. Mert ugyebár ez utalhat kapcsolatfüggőségre meg mindenféle olyan dologra, ami eltér a normálistól. Mindannyian emberek vagyunk különböző tapasztalatokkal és tanulnivalóval, ez egy élet át tartó folyamat mindenkinek. Lehet a mutogatni azokra és ítélkezni azok felett, akik egyik kapcsolatból a másikba mennek, és valószínű szép számmal akad közöttük kapcsolatfüggő is, azonban amíg ők ezt nem érzik zavarónak, addig nekik nem ezzel van dolguk.

Mi az a dolog, ami a legutóbbi szakításodnál leginkább zavart, és úgy érzed szeretnél rajta változtatni?

gjo.png

A nő kétszer

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-no-ketszer-sliding-doors/movie-3585

Alapvetően kapcsolatfüggőként is lehet boldog kapcsolata az embernek. Kapcsolataink által fejlődünk és amikor valamit felfedezünk magunkban, amin változtatni szeretnénk, az lesz számunkra iránymutató. Érdemes ilyenkor egy objektív külső ember segítségét is kérni, mert ő tud segíteni megtalálni, hogy az általunk megfogalmazott probléma mögött mik az igazi mozgatórugók.

3. „Aki szakít annak kevésbé fájdalmas a szakítás, ezért gyorsabban túl lesz rajta.”

A legtöbb felmérés, cikk arról szól, milyen nehéz annak, akit elhagynak. De vajon tényleg könnyebb annak, aki szakít? Sok mindenen múlik, hogy egy kapcsolatban végül ki mondja ki a végső szót. Számos esetben nem sikerül közösen megegyezni. Amikor két fél között valaki kimondja, hogy legyen vége, általában mindig annak jut a nagyobb részvét, akit elhagynak. Pedig sokszor ő csak nem vállalta magára azt a felelősséget, hogy kimondja ezt a szót.

Sokszor provokációk sorozata előzi meg az elválást, hiszen amikor az egyik fél már nem érzi jól magát egy kapcsolatban az szükségszerűen kihat a másikra, tehát olyan helyzet, hogy az egyik fél boldogtalan, a másik meg boldog nem valószínű, hogy hosszú időn át fennállhat. Ami ilyen esetekben előfordul az az, hogy az egyik fél nem a másikkal boldog, hanem a körülményekkel, ami között él, és nem szeretné ezt elveszíteni, ezért inkább nem konfrontálódik -  ami az ő szemszögéből érthető. Valószínűleg sokan nem gondolnak bele, mennyit ad a konkrét személy az elégedettség-érzéshez és mennyit önmagában a párkapcsolat, legyen szó közös barátokról, anyagiakról, a „nem vagyok egyedül” érzésről stb.

De ha két ember között nem működik valami, és ezt az egyik nehezebben viseli, a másik meg nem vesz róla tudomást, ennek lehet az a következménye, hogy sokszori próbálkozás után végül elengedi a másikat és szakít. Lehet, hogy aki szakít gyorsabban túl tud lépni az elváláson, azonban a veszteség érzése neki is hasonlóan szomorú érzésekkel jár.

Veled előfordult már, hogy azt érezted, a másik provokálta ki a szakítást?

Nem könnyebb vagy nehezebb a két félnek a szakítás, csak más dolgokat dolgozunk fel. Talán a legszerencsésebb, ha az életet nem versenyszellemben éljük, mert életeket nem lehet összehasonítani. Magunkkal szúrunk ki, ha minősítjük magunkat mikor kell túl lépni egy szerelmen. Még ha az átmenetei idő néha nem is könnyű érdemes a saját ütemünket tartani, és magunkat állítani mércének, nem pedig mást.

Te miben találsz kapaszkodókat egy szakítás után?

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/11/26/3_ok_amiert_erdemes_flortolni 

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr6713799268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin