Miért szeretik az emberek, ha mások irányítják az életüket?
3 ok, amiért kiadjuk a kezünkből a kormányt

Mindenkiben erős a vágy, hogy úgy éljen, ahogy ő szeretne. Sokaknak mégsem sikerül... A körülmények és a saját hozzáállásunk együttese alkotja a keretet a döntéseink szabadságának. Élethelyzettől függően hol tágabb, hol szűkebb a mozgásterünk, azonban ha kicsi is, de mindig van választási lehetőségünk. A legrosszabb esetben az, hogy elfogadjuk a megmásíthatatlant és azokra a dolgokra koncentrálunk, amik jobbá teheti a közérzetünket.

1. Nem vállaljuk a felelősséget döntéseink következményeiért

Azokért a döntésekért, amiknek a következményei a mi számunkra negatívak, könnyen találunk felelőst, megmagyarázva, miért is nem mi voltunk a hibásak. És míg számos esetben a történetek többszereplősek, a saját felelőssége mindenkinek megvan. Már csak azért is szükséges levonni a tanulságot, hogy a következő hasonló szituációt máshogy alakíthassuk. Azokban az időkben, amikor úgy érezzük, mindenki más a hibás az életünk alakulásáért, másokat ruházunk fel azzal a hatalommal, hogy rendelkezzenek az életünk felett. Ilyenkor az agyunk elhiteti velünk, hogy nincs semmi választásunk. Azonban egyúttal azt az érzést is megkapjuk, hogy nem tehetünk semmit, tehát legalizálva van, hogy nem cselekszünk. És azt hiszem rövidebb-hosszabb időre mind kerülünk olyan állapotba, amikor szeretnénk ha jönne egy jó tündér, aki megoldja az életünket. Csak felnőtt korban viszonylag kevesen hiszünk a tündérek létezésében, úgyhogy marad az önsajnálat.

Neked volt, hogy azt érezted, teljesen vétlenül csapnak össze a fejed feletted a hullámok, kis idő elteltével mégis rádöbbentél, neked is részed volt a történet alakulásában?

2. Félünk, hogy rosszul döntünk, pedig tudjuk mit szeretnénk

Amikor eljutunk oda, hogy azért mégiscsak jó lenne a saját életünket élni, a saját döntéseinket meghozni, akkor megint felbukkanhat a szorongás. Mi lesz, ha rosszul döntünk? Ilyenkor pontosan tudjuk mit szeretnénk, mégis ez egy befagyott állapot: inkább nem csinálunk semmit, mintsem hogy hibázzunk. Tudjuk, van súlya a cselekedeteinknek. Ilyenkor már nem másokat hibáztatunk, inkább magunkra haragszunk, amiért nem csináljuk azt, amit szeretnénk. 

black-swan-3.jpg

Fekete hattyú

https://port.hu/adatlap/film/tv/fekete-hattyu-black-swan/movie-113560

Elkezdjük tudatosítani azt, hogy mivel jár a döntésképtelenség, és mit vesztünk a rossz döntéssel. Segíthet leküzdeni a szorongást, ha mérlegeljük, mit nyerhetünk a változással. Azonban, ha a helyzet gyökere mélyebben van, akkor érdemes szakembert felkeresni. 

http://varazsfuvola.blog.hu/2018/02/12/3_ok_amiert_erdemes_szembenezni_a_szegyenerzetunkkel 

Történt veled, olyan, hogy csak úgy sodródtál, pedig tudtad, mit szeretnél?

3. Nem vagyunk tisztában a saját lehetőségeinkkel

Ahhoz hogy a döntéseinket meg tudjuk hozni, szükséges átlátni a helyzetünket. A diktatórikus rendszerek - ami lehet egy nagyobb zárt közösség, vagy akár egy beteges párkapcsolat - arra épülnek, hogy elhitetik, csak egyfajta igazság van, és ha neked az nem jó, akkor sincs más választásod. Elzárnak minden olyan információtól, ami ettől eltér. Bántalmazó kapcsolatban tipikus, hogy a domináns fél elhiteti a másikkal, hogy az nélküle életképtelen és amúgy se kellene senkinek, ezzel az összes önbizalmát porba taposva. Sokszor meg könnyű és kényelmes beleragadni abba a hitbe, hogy a saját életünkre nem vagyunk hatással.

Ha szeretnénk a saját kezünkbe venni az életünket és tisztában vagyunk azzal, hogy megvan a lehetősége annak is, hogy hibázunk akkor érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy alaposan átgondoljuk, milyen lehetőségeink vannak. Mert ha beleragadunk a monológba, hogy nincs semmi kilátás a változásra, akkor tulajdonképpen élőhalottként éljük le a további életünket.

szi_v_1.jpg

A szív bajnokai

 https://port.hu/adatlap/film/tv/a-sziv-bajnokai-the-blind-side/movie-107860 

Nehéz helyzetben végig szoktad gondolni, mi az amire hatással tudsz lenni, és mi az amire nincs befolyásod?

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr2313837348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin