Miért szeretnek az emberek pletykálni?
A pletyka 3 hatása az életünkre

Gyerekkoromban gyakran játszottunk „postást” az iskolában. Egy alapmondatot elkezdünk egymás fülébe súgni, és az volt a cél, hogy minél pontosabban megjegyezzük és továbbadjuk, amit hallottunk. Ez a játék jól bemutatja a pletyka természetét, mert a végén csak nyomokban volt felfedezhető az alapmondat tartalma, és jót lehetett nevetni azon, milyen humorosan formálódott az eredeti szöveg. Amikor egy történetet hallunk, attól függően milyen az érzelmi viszonyunk hozzá, és mennyire tudunk figyelni rá, más-más információk ragadnak meg az agyunkban. Valószínűleg igen kevés ember van, aki közösségben él, és még soha életében nem pletykált. Azonban érdemes figyelni magunkat, milyen célból tesszük, mert jelzés értékű lehet mikor, mennyit, és milyen szándékkal osztunk meg másokkal egy harmadik személyről információt.

social-media-polarization-3.jpg

1. Eltereli a figyelmet a saját problémáinkról

Amikor valami nincs rendben a saját életünkben, de nem szeretnénk vele foglalkozni, akkor az egyik legkönnyebb út, ha naphosszat elemezzük mások életét, amihez képest azt érezzük, nekünk mennyivel jobb. Az ebben az állapotban lévő embereket onnan lehet felismerni, hogy a saját életüket tökéletesnek tüntetik fel, mégis kellemetlen a társaságuk, mert érződik rajtuk a feszültség. Mindehhez ráadásul óriási elánnal oktatnak ki, hogyan kéne neked élned, ami szintén nem túl kellemes.

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/07/31/3_javaslat_hogy_tudd_tartani_a_sajat_hataraidat

Ha rendszeresen előfordul veled, hogy másokat kioktatsz, érdemes megkérdezni magadtól: mi az, amivel nem akarok szembenézni? Felnőttek esetében az elfogadott, hogy ha gondunk-bajunk van, segítséget kérünk, de a döntéseket végül magunknak kell meghoznunk, hiszen a következményeit is mi magunk viseljük. Mások életét átlátni mindig könnyebb, mint a sajátunkat. Nehéz döntés vagy élethelyzet esetén ezért is érdemes szakembert felkeresni, aki objektívan tud segíteni, hogy megtaláld a megfelelő irányt..

2. Megkönnyíti a beilleszkedést a társaságba

A pletykálkodásnak van egy könnyedebb fajtája, ami inkább a jólértesültségről szól. Vonzóbbnak és érdekesebbnek tűnünk, ha olyan információkat tudunk, amire mások is kíváncsiak. Ebben az esetben inkább a társaság szórakoztatása a célja pletykálkodásnak. A legtöbb emberben van kíváncsiság, hogy mások hogyan élik az életüket. Ott a vágy meglesni, hogy mi van a színfalak mögött, mi az, amit vagy titkolni szeretnének, vagy nem szeretnének mindenki más orrára kötni. Ezt az igényt elégítik ki a különböző valóságshow-k, vagy az átváltoztató témájú műsorok, ahol a kulisszák mögé leshetünk.

x600_1496674465.jpg

Büszkeség és balítélet

https://port.hu/adatlap/film/tv/buszkeseg-es-balitelet-pride-prejudice/movie-72489 

Akkor tud valaki valós információkkal rendelkezni másokról, ha amúgy bizalmat ébreszt az emberekben. Ha valaki nem tud egyensúlyozni aközött, mit lehet továbbadni és mit nem, annak a híre hamar elterjed és egy idő után megbízhatatlannak bélyegzik. Pont azért, mert különböző érzékenységgel rendelkezünk: ami egyikünknek egy érzékeny információ, az másnak felületesnek tűnhet. Ha figyelmen kívül hagyjuk mások igényeit és érzéseit a titoktartással kapcsolatban, akkor konfliktusaink lehetnek. Mert a pletykát onnantól kezdve, hogy valakinek a birtokába jut, nem lehet irányítani.

3. A többiek tapasztalatait hallva érezhetjük, hogy mások is hasonló gondokkal küzdenek, nem vagyunk egyedül a problémánkkal

A mások életével foglalkozást tehetjük empátiával is. Ilyenkor nem az a cél, hogy ítélkezzünk, hanem csak jó tudni, hogy mások is hasonló gondokkal küzdenek vagy küzdöttek. Adhat nekünk erőt vagy tippeket a megoldás keresésében. Bár minden életút egyedi, vannak hasonló szituációk vagy hasonló érzelmi állapotok. Minél több megoldási lehetőséget hallunk, annál több inspirációt kaphatunk, hogy mi magunk milyen úton induljunk el. Illetve sokat segíthet kikerülni egy feszült lelkiállapotból, ha mások történetét hallva magunkra ismerünk, és humorosan tudunk hozzáállni a saját megoldandó feladatunkhoz.Nem lehet kikerülni, hogy mások beszéljenek rólunk, hiszen ehhez mindenkinek joga van. Ha zavar minket, a legjobb megoldás az, hogy nem reagálunk rá. Ha nincs reakció, akkor az esetek többségében abbamarad a szóbeszéd-hullám. Előfordul, hogy egy kis valóságalappal de nagy ferdítéssel keringő rosszindulatú pletykát nem lehet megállítani. Ilyenkor akár rólunk van szó, akár hozzánk közelállókról, a felháborodás és az igazságérzet nehezen zabolázható meg, mégis sok esetben a hallgatás a célravezetőbb. Mert azok, akik úgy formálnak véleményt, hogy nem kérdezik meg a másik felet, nem az igazságra kíváncsiak. Inkább a fent említett séma szerint mások vélt vagy valós hibáival foglalkoznak a saját életük helyett.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr8213880038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin