Illúziók, amiket a Tinder ad
3 érzéki csalódás, ami téged is érinthet, ha használod a Tindert

Párt és szerelmet sokan, sok helyen keresnek és annak az esélye, hogy ránk találjon a szerelem, bárhol és bármikor megvan. Azonban ha valaki a statisztikákban bízik és szeretné érezni, hogy mindent megtesz azért, hogy társra találjon, és nem jár sikerrel baráti körben, akkor előbb-utóbb megpróbálja a Tindert. Amit, a többi társkeresővel ellentétben, nem ciki használni egyik társadalmi rétegben sem.

1. Önbizalom, hiszen olyan sokan vágynak ránk

Önmagunk elfogadásának fontos része, hogy kinézettünkkel is rendben legyünk. Ahhoz, hogy vonzónak érezzük magunkat, természetes, hogy szükségünk van visszajelzésre. Minél inkább rendben vagyunk magunkkal, annál inkább csökken az igényünk, hogy minden helyzetben harcoljunk a visszajelzésekért. Optimális önértékelésnél örülünk a bókoknak, de nem az határozza meg a lelkiállapotunkat.

Amikor pozitív visszajelzést kapunk, az mindig örömmel tölt el minket, és ahol ezt megkapjuk, oda automatikusan visszavágyunk. Alacsonyabb önértékelésnél ez könnyen facebook-os vagy instás like-vadászat függőséggé alakulhat, habár ma már a többség tisztában van azzal, hogy az instán a követőik jelentős része azért like-olja a képét, hogy viszont like-ot kapjon, vagy hogy egy több ezer fős oldal esetében szinte biztosan vannak fizetett követők és like-ok is. Tehát az egy elfogadott dolog, hogy nem az őszinte csodálat, hanem inkább az érdekek mozgatják a közösségi platformok jelentős részét. A Tinderen is ugyanez a mechanizmus lép életbe, és ha magánéleti kérdésről, pontosabban a szerelemről van szó, akkor a „hogyan adjam el magam” mechanizmusa hozhat magával olyan viselkedési mintát, ami nem őszinte. Egy fénykép mögé bújva, idegenekkel szemben könnyebb magabiztosabbnak tűnni, mint egy hús-vér emberrel.

Ma már tényleg nem kell profi fotósnak lenni, hogy olyan kép készüljön rólad, ahol csodásan nézel ki, hiszen rengeteg app van arra, hogy a kész képet feljavítsd. 

 http://varazsfuvola.blog.hu/2017/10/29/3_indok_amiert_nem_vagy_joban_a_testeddel 

Ha ez megvan, jöhet a vonzó bemutatkozás, és máris várhatjuk a pozitív visszajelzéseket. Csakhogy mivel sokan vannak a platformon, egy idő után egyre inkább előbukkan az érzés: valamivel ki kell tűnni a tömegből. De minél jobban távolodunk attól a önképtől, ami komfortos nekünk, annál erősebb lesz a szorongás. Ezért elkezdődik a játszma, ki mennyire számít jó csajnak vagy jó pasinak, és a különböző pontrendszerekben hol helyezed el magad. Amikor nem bírja az önbizalmad a nagy versenyzést, elkezdesz a magadnál kevésbé vonzónak tartott profilokkal is match-cselni, ezzel növelve a magabiztosságodat. Egy idő után lassan felismered a játékszabályokat, és már több időd megy el arra, hogy ezeknek megfelelj, mint arra hogy társat találj. Már egy virtuális közösségnek szeretnél megfelelni, hogy olyannak lássanak, amilyenre ők vágynak. Mivel van lehetőség chat-elésre találkozás előtt, ez adhat olyan illúziót, hogy eleget tudunk a másikról. De egy rutinos tinderes pontosan tudja mit kell mondani, hogy felkeltse a másik érdeklődését. Ami kimarad az a két ember közötti kémiai reakció, mert ezt csak a személyes találkozás alkalmával lehet megtapasztalni.

209_shapeofwater_still031.jpg

A víz érintése

https://port.hu/adatlap/film/mozi/a-viz-erintese-the-shape-of-water/movie-190010 

2. Minimalizálod a kockázatot, mert nincs visszautasítás

Közhely, de igaz: ahhoz megfelelő társat találj, tudnod kell mit szeretnél. Kor, fizikai távolság és néhány érdeklődési kör megadásával pontosíthatod kit keresel. Ez azt az érzést adja, hogy nagyobb az esély jobban passzoló párt találni, mintha random randiznál valakivel, akivel egy szórakozóhelyen, egy klubban, múzeumban, az utcán vagy bárhol máshol találkozol. És ami a legvonzóbb: nincs visszautasítás, hiszen a kapcsolatfelvételnél már biztos, hogy valami szándékot mutat arra mindkét fél, hogy megismerjék egymás. Ezért a Tinder ebből a szempontból a férfiaknak is sokkal vonzóbb lehetőség. Bár ma már sok a kezdeményező nő is, azért azt egyik nem képviselői sem szeretik, ha szemtől szembe kapnak kosarat. Kanapéról, telefonnal a kézben napokat is lehet várni a döntéssel, melyik legyen a befutó, akivel randizol, és mindig tudod, hogy ő is akar randizni veled.

3. Nem kell kompromisszumot kötni, hiszen annyi lehetőség van

A napi szinten folyamatosan változó kínálat erősíti az illúziót, hogy létezik a tökéletes „Nagy Ő”, akinek nincs hibája. Mint egy telefon esetében, amit szinte évente cserélhetünk, ha haladni szeretnénk a technikával. Ma egyre inkább jellemző, hogy az embereknek nehézségei vannak a valódi elköteleződéssel. Ez kerül összeütközésbe azzal, hogy a vágy egy valódi társra mégis megvan bennük. Ha éppen ilyen állapotban vagyunk, tökéletes lehet számunkra a Tinder, ami megadja nekünk azt az illúziót, hogy megteszünk mindent, hogy társat találjunk. Hiszen sok időt és energiát rakunk bele, mégsem kell nagyon belemélyedni semmibe, mert ha valami nem tetszik, ott várakoznak több százan, akik talán jobbak, szebbek, inkább nekünk valók.

Mindig vannak kivételek, lehet szerencsénk.

20150902szivrablok.jpg

Szívrablók

https://port.hu/adatlap/film/tv/szivrablok-l-arnacoeur/movie-110935 

Hallottam több szép történetet, akik Tinderen ismerkedtek meg és azóta is együtt vannak nagy szerelemben. Van, aki projektszerű férj/feleség keresésre használja, és a nagy számok törvényében reménykedik, van aki szexpartnert keres és talál, van aki az önbizalmát növeli, és közben randizgatni tanul. Sokféle lehetőség rejlik ebben az app-ban, a lényeg, hogy legyünk őszinték magunkhoz. Tudjuk, mit várunk tőle és bármi is a célunk ne csak az online felületnek adjunk esélyt, mert nem csak nem érdemes kizárni semmit, de ha ezt tesszük, biztosak lehetünk benne, van valami félelem bennünk, aminek érdemes utánajárni.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr5213896196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin