Tényleg hűségesebb az, aki a kapcsolat előtt "kiélte magát"?
3 dolog, amin a hűség múlik

 Sokszor hallani: akinek sok szexuális kapcsolata volt, az "kiélte magát", ezáltal hűségesebb lesz. Nem tudom, hogy a darabszámnak mennyire van köze a hűséghez. Szerintem sokkal inkább befolyásoló tényező az adott kapcsolat minősége, hogy hol tartunk az önismeretben, illetve mi az erkölcsi állásfoglalásunk a monogámiáról. Biztosan az is egy tapasztalási út, ha sok partneren keresztül tanuljuk meg, mi a különbség a között amikor a szexet kívánjuk, és milyen amikor egy konkrét személyt. Ez a tudás egy idő után oda vezethet, hogy a mennyiség helyett fontosabbnak találjuk a minőséget. Azonban erre következtetésre számos más úton is el lehet jutni.

shutterstock_552102910-796x531.jpg

1. Hogyan reagálsz arra, ha valaki mást megkívánsz

Úton-útfélen halljuk, milyen fontos az önismeret, és ez így is van. Azonban, ha ezt olyan módon tesszük, hogy mindenféle címkéket akasztunk magunkra ("én kontrollmániás vagyok", "én introvertált vagyok" vagy bármi más ), az zsákutcába is vihet. Mindannyian változunk folyamatosan, és a szexualitáshoz való hozzáállásunk sem kivétel ez alól. Fontos a kölcsönhatás aközött, hogy éppen kivel vagyunk és mire vágyunk, és az is fontos tényező, hogy mire van lehetőségünk.

"Az még nem hűség, ha gyávák vagyunk a hűtlenséghez."

Bartis Attila

Például ha valaki korábban nem volt "jó csaj/pasi" és idősebb korában találta meg a stílusát, vagy valamilyen körülménytől akkor vált kívánatossá mások számára, az okozhat zavart. Hiszen számára újdonságként hat az a tény, hogy vonzó mások számára és lehetősége van nagyobb halmazból választani. Ilyen esetben az alacsony önértékeléstől vezérelve előfordulhat, hogy elhamarkodottan dönt egy kínálkozó lehetőségről, mert nagyon fontos számára a visszaigazolás.

Megelőzhetjük a félrelépést, ha az önbizalmunkat nem a másoktól való visszaigazolástól várjuk, hanem ha az éppen alacsony, igyekszünk ezt a tényt tudatosítani és keressünk rá megoldást. Például szakértő segítő személyében. Ehhez egy támogató társ nagy segítség lehet, azonban önmagában kevés, hiszen a belső munkát nekünk szükséges elvégezni.

2. Mennyire hiszel abban, hogy minden párkapcsolati igényünket egy személytől megkaphatjuk

A sok csalódás után, ha újra szerelmesek leszünk, a fel nem dolgozott fájdalmaink félelem, szorongás formájában bukkanhatnak fel a kezdeti rózsaszín köd eltűnését követően. Előjöhet egy régi gondolat-minta, hogy egy idő után minden kapcsolatból hiányzik valami. Előbukkan az önigazolás „nincs tökéletes kapcsolat”, ami tény, hiszen nincsenek tökéletes emberek. Ezzel az illúzióval azét is érdemes leszámolni, mert abban gátol, hogy szembenézzünk a problémákkal. És vezethet oda, ha egy idő után már nem érezzük a vágyat, hogy újra nekilendüljünk a párkeresésnek: egyszerűbbnek tűnhet másfelé fordulni. 

Szerintem egy kapcsolatban valójában addig tart, amíg elhisszük, hogy van lehetőség a változásra. Onnantól, hogy ez elmúlik, inkább vegetálás következik. Ennek egy kiegészítése lehet, ha elkezdődik a megcsalás. A legtöbb esetben a hűtlenség nem a szexről szól még akkor sem, ha a harmadik személlyel pusztán szexuális a kapcsolat.

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/03/12/3_lelki_allapot_ami_a_szex_eltunesehez_vezet_egy_kapcsolatban 

A szexuális vágynak sok összetevője van, amit a mindennapok, ha nem figyelünk, fel tudnak őrölni. Már nem a másikat látjuk, hanem a mindennapi rutinban felvett jelmezt. Biztosak vagyunk benne, hogy meglepetésre nem számíthatunk már, hiszen mindent tudunk. Hosszú kapcsolatok egyik érzékeny pontja, amikor elhisszük, mindent tudunk a másikról, pedig mindenkiben sok titok, érdekesség rejtőzik élete végéig.

A megcsalás egyik jellemző oka, hogy a harmadik fél olyat fedez fel bennünk, amit a párunk nem. Mielőtt máshol keresnénk a boldogságot és az édes élvezeteket, érdemes friss szemmel, nyitottan tekinteni arra, akivel akár évek óta élünk, ezzel esélyt adva, hogy egy másik arcát mutassa meg. Mi magunk is törekedjünk arra, hogy megtörjük a rutinszerű robotpilóta üzemmódot.

3. A döntés, szeretnéd-e kockáztatni a jelenlegi kapcsolatodat

Sokan mondják, hogy a hűtlenség döntés kérdése. Ez egy bizonyos nézőpontból így is van. Hiszen amikor valaki hűtlenségre adja a fejét, akkor többnyire senki nem tart fegyvert a fejéhez, hogy rákényszerítse a megcsalásra. Másrészről az önismeret hiánya, a kapcsolatban a kommunikáció hiánya is vezethet hűtlenséghez. Azonban az biztos  hogy aki rendszeresen keresi harmadik fél társaságát, az kockáztatja a meglévő kapcsolatát. Aminek több oka is lehet - vagy már szabadulna, de nem akarja felvállalni a felelősséget a szakításért, és inkább lebukik majd a „te akartál szakítani” játékot játssza. Vagy lehet, hogy valamiért nem érzi magát vonzónak a jelenlegi kapcsolatában, és ahelyett, hogy erre kapcsolatán belül keresne megoldást, kívülről szerzi az impulzust. Ezekben az esetekben, ha kiderül a félrelépés és ezt egy őszinte beszélgetés követi, sokszor megmenthető a kapcsolat.

hulla_m3.jpg

Hullámok hercege

https://port.hu/adatlap/film/tv/hullamok-hercege-the-prince-of-tides/movie-19841 

Ha szeretnénk olyan kapcsolatban élni, aminek a hűség is része, ahhoz magunkban szükséges meghozni ezt a döntést. Ennek feltétele az őszinteség magunkhoz és egymáshoz, és hogy nem a könnyebbik utat választjuk a felmerülő problémák esetében. Legyen az saját lelki gondunk, vagy éppen a másikkal való együttéléssel kapcsolatos kérdés.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr7513916352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin