Miért félünk az öregedéstől?
3 dolog, amire figyelve kevésbé fogunk szorongani a jövőtől

Az öregedéstől való félelem sok mindennel összefüggésben lehet. Félhetünk a változástól, az elhagyatottságtól, vagy éppen a kiszolgáltatottságtól, és persze a haláltól való félelem is jelentős szerepet kaphat. Mai kultúránkban annyira kezdünk eltávolodni a természet körforgásától, hogy könnyen elhisszük a marketingeseknek: konzerválni lehet egy állapotot krémekkel, kezeléssekkel. És ha minden kötél szakad, ma már bárkinek elérhető a photoshop, ami az illúzió fenntartásában adhat kiskaput, vagy az okos telefonok appjai, például a beauty effekt, amiről amikor először hallottam, azt hittem költői túlzás. (Arra emlékeztet, amikor gyerekkorom egyik kedvenc meséjében, a Jetson családban felkelés után egy futószalagon végighaladva történt a reggeli készülődés kaptak sminket, ruhát is a gépek segítségével, így pár perc alatt kész lettek a reggeli rutinnal.) Persze mindent lehet tudatosan használni, ezeket is. Azonban a test (látszat) konzerválása önmagában még nem oldja meg az öregségtől való félelemet.

the-age-of-adaline.jpg

Adaline varázslatos élete

https://port.hu/adatlap/film/tv/adaline-varazslatos-elete-the-age-of-adaline/movie-159346 

1Vágyainkat és céljainkat ne vessük el, hanem reálisan mérlegeljünk és adjunk esélyt

Az idő előrehaladtával magával ragadhat az érzés: egyre kevesebb mozgásterünk van, az életünk egyre statikusabbá válik. A jó közérzetünk a lehetőségeink és a magunkhoz való hozzáállásunk ötvözetéből alakul. Ha tudatosítjuk, hogy minden életszakaszban megvannak a lehetőségeink a változásra és arra, hogy találjunk örömet adó dolgokat, akkor nem determináljuk a jövőnket az érzéssel, hogy kb. 50 éves korig van élet, aztán már csak vegetálunk. Ha szellemileg frissek és nyitottak vagyunk, az tud egyfajta hajtóerő is lenni. Az emberi kapcsolataink rendezésére is érdemes tudatosan figyelni, hiszen ha családunkkal jó a viszonyunk, és bensőségesek az emberi kapcsolataink, akkor érezzük, hogy van akire számíthatunk, és fordítva is igaz; mi is fontosak vagyunk mások számára.

2. Tudatosítsuk: vigyázni kell a testünkre, de a lelkünk karbantartása pont olyan fontos

Ha a testünkre figyelünk, és gondoskodunk arról, hogy egészséges ételeket-italokat fogyasszunk, lehetőségeinkhez mérten megtaláljuk azt a mozgásformát, ami számunkra optimális, akkor az nagyban hozzájárul a jó közérzetünkhöz. Hiszen amikor cselekszünk és lépéseket teszünk egy cél érdekében, az önmagában ad egy pozitív elégedettség-érzését, ezzel csökkentve a tehetetlenség nyomasztó érzését. Mindannyian különböző élethelyzetekkel küzdünk, és a saját lelki beállítottságunktól függ, ezt hogyan éljük meg.

curiouscaseofbenjaminbutton_1130_430_90_s_c1.jpg

Benjamin Buttun különös élete

https://port.hu/adatlap/film/tv/benjamin-button-kulonos-elete-the-curious-case-of-benjamin-button/movie-88766 

Ha figyelünk arra, hogy minél tudatosabban nézzünk szembe a jelen fájdalmaival, nehézségeivel, és ne pedig a szőnyeg alá söpörjük a problémákat, annál kevésbé fogunk megkeményedni.

http://varazsfuvola.blog.hu/2018/02/12/3_ok_amiert_erdemes_szembenezni_a_szegyenerzetunkkel 

Fiatalon könnyebb optimistának lenni, de minél több leckét kapunk az élettől, annál nagyobb kihívást jelent hinni abban, hogy érdemes kitartani, megengedni magunknak az érzéseket, és nem falakat építve élni az életünket.

3. Múltbeli döntéseink lehetséges alternatíváit engedjük el, és tapasztalatként tekintsünk rájuk

Egy bizonyos életkor felett minden bizonnyal számos fontos döntés van mögöttünk. Ha éppen nem vagyunk elégedettek az élethelyzetünkkel, akkor könnyen bele lehet csúszni az önsajnálatba: mi lett volna, ha másképpen történnek a dolgok... Ilyenkor az agyunk elhitetni velünk, hogy tudja a választ, pedig nem. Senki sem tudja, és az illúziók egyik jellemző tulajdonsága, hogy mindig rózsaszínűek. Minél inkább vissza tudjuk rántani magunkat a jelenbe, annál kisebb lesz a szorongásunk a jövőtől. Hiszen ha a mostban megtesszük, amit tudunk és amire lehetőségünk van, akkor lesz a legnagyobb esélyünk a boldog idős korra, hiszen nem lesz mit megbánni.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr2513989586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin