Szerelem nélkül is lehet boldog egy párkapcsolat?
A működő párkapcsolat 3 eleme

A boldogság mindenkinek mást jelent. Azonban ha valakinek az élete központi kérdésévé válik a boldogság kergetése, az okozhat állandó elégedetlenség-érzést. Mert a fókusz ilyenkor arra kerül, mi hiányzik ahhoz, hogy jól legyünk, és nem értékeljük azt, ami van. Néha elég lehet az agyunkat átkapcsolni és észrevesszük: az is elég a boldogsághoz, amink van. De van amikor nem ilyen egyszerű.A szerelem egy olyan dolog, amit akarattal létrehozni nem lehet, azonban megakadályozni igen. Egy jól működő párkapcsolatnak nem feltétlenül kötelező eleme a szerelem. Van, hogy elmúlik és van, amikor átalakul. Egy biztos: a párkapcsolatok egyben tartásában lehet szerepe, azonban számos más tényező is szükséges ahhoz, hogy hosszútávon együtt maradjon egy pár.

img_3847.jpg

1. A kommunikációs összhang

A jó kommunikációba sok minden beletartozik; egyes dolgokra van hatásunk, és van amire nincs. Egy új kapcsolat első hónapjaiban kiderül, mennyire tudja a másik kifejezni azt amit szeretne, vagy éppen menyire nem, mennyire hasonló a nyelv amit használtok. Minél kisebb a rózsaszín köd, annál inkább szemet tud szúrni, ha nem vagytok egy hullámhosszon. Ha elakadtok mindig ott van a választás lehetősége: megoldást kerestek rá, vagy elengeditek egymást. Kibillentség akkor szokott létre jönni, amikor az egyik elengedné, a másik meg küzd a megoldásért. Amikor így indul egy kapcsolat és létrejön egy ilyen dinamika, abba rendszerint egy idő után belefárad a lelkesebb fél. Számtalan oka lehet annak, ha valaki passzívabban áll a problémához. Talán nem érdekli annyira, vagy csak sodródik, vagy éppen nem tanulta meg kifejezni, mit szeretne, mi zavarja. Vagy éppen rossz emlékei vannak azzal kapcsolatban, amikor hangot adott a vágyainak. Amikor nagyon szerelmes az ember hajlamosabb mindent elnézni, azonban érdemes törekedni a kezdetektől az egyensúlyra. Hogy mindenki hangot adhasson a vágyainak és félelmeinek, hiszen amikor bízni tudunk a társunkban akkor a kommunikációs hibáinkon is könnyebben tudunk javítani. Ami pedig segít stabil alapra építeni az összetartozást.

2. Hasonló elképzelések az életről

A hosszútávú elköteleződéshez sok mindennek passzolnia kell. Ha a statisztikákat nézzük akkor az látszik, hogy hasonló igényekkel nagyobb valószínűséggel maradnak együtt az emberek. Hogy kinek mi fontos, azt egyformán befolyásolja az élethelyzet és az életkor. Tapasztalataink alapján lassan kialakul, hogy szeretnénk élni. Például vannak, akik éjjel-nappal szeretnek együtt lenni párjukkal, van akinek igénye van arra, hogy egyedül is legyen. Nagy érzelmeknél ezekben hajlamosabb az ember engedni, ám ha kicsit alább hagynak a hormonok, akkor az ilyen jellegű különbségek állandó vitákra adhatnak okot.

img_6655.jpg

Az biztos: a legnagyobb szerelem is felőrlődik, ha a hétköznapokban nem tudják egymást boldoggá tenni. Talán ezért van az, hogy minél több csalódás ér valakit, annál inkább biztosra akar menni és inkább az eszére hallgatni. Ez érthető, hiszen ha a nagy érzelmi bevonódással járó kapcsolatnak mégsem lesz jó vége, azt nehezebb feldolgozni. Az ilyen helyzetekhez szükséges kockázatvállalás. Azonban egy sok szempontból megfelelő társsal viszont egy életen át is lehet boldogan élni nagy szeretetben, akkor is ha nem volt kirobbanó szerelem. Abban mindenki egyetért: az az ideális, amikor megvan a szerelem is és jól együttműködő társak is vagyunk. Néha érdemes felülvizsgálni magadban, mit is jelent számodra a szerelem.

Ahhoz, hogy kiderüljön, mit gondol a másik sokat érdemes beszélgetni, a kapcsolat elejétől kérdezni, és figyelmesen meghallgatni a másikat. Vannak aki szerint jó, ha minél több mindenben egyezik a másikkal a véleményünk. Szerintem egy kapcsolatnak az adhat optimális dinamikát, ha vannak közös pontok és vannak nagyon is eltérőek, amiket egymásnak taníthatunk, hiszen így marad meg az egyensúly és a fejlődés.

3. Hasonló intimitás igények

Egy párkapcsolat összetartásában fontos, hogy mennyire tudtok egymáshoz közel kerülni. Ki mennyire szeretné közel engedni a másikat. És a másik mennyire tud és akar teret biztosítani a másiknak. Milyen formában tudjátok kimutatni az egymás iránt érzett érzéseiteket. Az intimitással összefüggésben van a szex is. Sok kapcsolatban az intimitás megvan, mégis igen ritkák a szexuális együttlétek. Ha két ember között mély intimitás van, az erősebb kötelék, mintha fantasztikus szex lenne. Természetesen az optimális itt is az, ha minden kettő megvan. Ezért akinek ez fontos, annak érdemes dolgozni rajta, akár szakember segítségével is.

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/03/12/3_lelki_allapot_ami_a_szex_eltunesehez_vezet_egy_kapcsolatban 

A szerelemnek sok arca van, ha fontosnak tartod, várj rá. Ha azt érezed, hogy a te prioritás listádnak nem az elején van, nem létszükséglet számodra, akkor ne erőltesd magadra a romantikus ideákat. Ha párkapcsolatban élsz, tanuld meg értékelni, amid van, és igyekezz megoldást keresni arra, ami kényelmetlen, mert a szerelem nem megoldás mindenre. 

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr814021768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin