Mi hátráltatja, hogy boldog legyél?
3 dolog, amin változtassunk, ha elégedett életre vágyunk

A szíve mélyén minden ember pusztán boldog életre vágyik. Mivel erre nincs általános recept, mindenkinek saját magának szükséges megtanulnia, hogyan teremtse meg ennek a feltételeit. A nyugati ember számára az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy szeretne „agyból” megoldani mindent. Ami sokszor ahhoz vezet, hogy rengeteget agyalunk és keveset cselekszünk. Pedig a flow élményt cselekvés közben tudjuk átélni.

Hogy ki mennyire érzi elégedettnek magát a saját életével az nem azon múlik, milyenek a körülményei, hanem azon, milyen a hozzáállása ahhoz amije van, és hogy viszonyul ahhoz amit szeretne. Természetesen azoknak, akik nehezebb körülmények között élnek, nagyobb lelkierőre van szükségük, ugyanakkor benne van az ilyen helyzetekben az is, hogy nagyobb motivációval rendelkezik ilyenkor az ember, hogy megoldást találjon a lelkét sújtó kérdésekre.

boldosa_g.jpg

A boldogság nyomában

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-boldogsag-nyomaban-the-pursuit-of-happyness/movie-83450 

1. Vedd észre, ha az életed unalmas és monoton

Külső forrásokból folyamatosan tippeket kapunk, mitől lehetünk boldogok. A boldogság érzését nem lehet megvenni, az illúzióját azonban igen. Csakhogy ettől még nem leszünk valóban azok, és hamar hiányérzet kerít minket hatalmába. Ha elgondolkozol valószínűleg van olyan élményed, amikor teljesen átszellemülve végeztél valamit és közben teljesen átadtad magad a folyamatnak, a külvilág pedig megszűnt közben. Az unalom akkor tud a hatalmába keríteni, ha monotonon éled az életed. Ez nehezebb és kifejezetten jó életkörülmények között is megtörténhet, és ez az állapot arra szolgál, hogy megvédjen a potenciálisan veszélyt hordozó változás lehetőségétől. Hiszen ha valami rossz, akkor nem szeretnéd, hogy rosszabb legyen, ha pedig minden jó, nem szeretnéd, hogy elromoljon. Azonban a boldogsághoz szükséges az aktivitás, a cselekvés. Ami szólhat nagy dolgokról, vagy a hétköznapi örömök megéléséről, az biztos, hogy párosulnia kell a tettekkel.

2. Foglalkozz a szorongásaiddal; ha nem megy egyedül, keress fel egy szakembert

A cselekvést leginkább a szorongás tudja blokkolni. Agyunk sok mindenre képes; ha az érzelmi állapotunk olyan, el tudja hitetni velünk a létező összes rossz variációt. Azonban a valóságot csak a cselekedeteinken keresztül tudjuk megélni és megtapasztalni. A szorongásaink gátolnak abban, hogy teljesen átadjuk magunkat annak, amit éppen csinálunk. Mert a gondolataink az energiánk egy részét elviszik egy képzelt világba. A pillanatba rejtett boldogsághoz az is hozzátartozik, hogy aktívan jelen vagyunk és cselekszünk. Ha pár percig tudatosan a légzésünket figyeljük – ami szintén aktív cselekvés – akkor sikerülhet visszahozni magunkat a kibillent állapotból. Így egy tisztább nézőpontból tudunk arra fókuszálni, mi az ami örömöt okoz, és ezt meg is merjük élni.


3. Vizsgáld felül az elvárásaidat és alakítsd őket célokká

saving-mr-banks-tom-hanks-emma-thompson.jpg

Banks úr megmentése

https://port.hu/adatlap/film/tv/banks-ur-megmentese-saving-mr-banks/movie-136409 

Az idők folyamán ránk rakódott elvárások is tudják gátolni az elégedettség érzését. Ezeknek is több fajtája van. Mert sok elvárás nem magunktól jön, hanem észrevétlenül visszük tovább a családunk vágyait. A társadalom, ami körülvesz, szintén ad tippeket. Illetve magunk is kialakítunk ezek alapján egy listát, mik a feltételei annak, hogy boldogok legyünk.

http://varazsfuvola.blog.hu/2018/03/04/3_tipp_hogy_elmuljon_a_megfelelesi_kenyszered 

Az az igazság, hogy teljesen logikusnak tűnik: majd akkor leszünk boldogok, ha ez vagy az meglesz. Csak az esetek nagy részében a saját elképzeléseink nem teljesen passzolnak az elvárásokhoz. És akkor az agyunk jelezi, hogy valami baj van. Pedig lehet, hogy csak más szemmel kéne nézni a helyzetet - az elvárások szemüvegén keresztül garantált az elégedetlenség. Szintén fontos, hogy az elvárásokhoz passzivitás is társul, hiszen amikor azzal foglalkozunk, hogy az életünknek milyennek kéne lennie, akkor az agyunkban pörgetjük az alternatívákat, de nem cselekszünk. 

Amikor az elvárásaidat átvizsgálod, érdemes szortírozni, mik azok amikkel a szüleidet szeretnéd boldoggá tenni, mik azok amikről azt mondja mindenki, hogy attól leszel boldog,és mi az amire valóban te vágysz. Ha sikerül kibogozni a saját vágyaidat, akkor jó, ha azokat célokká formálod. A megvalósítás irányába tett lépések közben élheted át a boldog pillanatokat. A  céloknak nem a mérete a lényeg, lehet szó hobbyról vagy hivatásról. Bármiben meg lehet találni az örömöt, ami elégedettséggel tölt el, és ezáltal boldogságot hoz az életedbe.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr4714039770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin