Milyenek az igazi barátok?
3 típus, akivel az életünk folyamán találkozhatunk

Az igaz barátok kincset érnek az életünkben; kutatások is bizonyítják, hogy ha családunk mellett szoros kapcsolatot tartunk a barátainkkal is az hozzásegít a boldog, elégedett élethez. Többféle baráti kapcsolatunk lehet az életünk folyamán, mindegyik másképpen értékes, és ad hozzá ahhoz, hogy önmagunk legyünk.

Akikkel gyerekkorod óta vagy jóban

A gyerekkori barátságoknak van egy különleges tulajdonsága: fiatalon nagyon sok olyan közös élményen megyünk keresztül, ami meghatározza a személyiségünk alakulását. Ezeknek az emléke ad egy olyan bajtársias érzést, amihez bármikor vissza tudunk nyúlni, mert megvan az összetartozás érzése. Ez ugyanakkor a nehézsége is tud lenni, hiszen aki régóta ismer minket, az könnyebben rávilágít a hibáinkra, ami tud fájdalmas lenni.

img_6014.jpg

A másik dolog, ami nehezítheti, hogy egy életen át megmaradjanak ezek a kapcsolatok, hogy akik régóta ismernek és megszoktak minket valamilyennek olykor nehezen fogadják el, ha változunk. Ez okozhat egyfajta stigmatizáló érzést, megnehezítheti, hogy azzá válj, amivé szeretnél. Akadályoztatásnak is megélheted, ha folyamatosan azt mondogatják, te ilyen vagy olyan vagy, pedig belül már érzed, hogy ez nem ìgy van. A mindig késő,  a bulizós, a sértődős, vagy a rendetlen... a hasonlò jelzőket általában vicces formában, szinte poénként használják társaságban. Egy ideig nevetsz rajta, aztán, ha zavarni kezd a dolog, sértődés lesz a vége. Ilyenkor sokan inkább eltávolodnak a barátaiktól, mert egy új közegben könnyebb tiszta lappal kezdeni.

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/12/31/3_tipp_hogyan_szakits_a_rossz_szokasaiddal 

És biztos van olyan gyerekkori barát is, akivel felnőttkorban nem találjuk meg a közös hangot, és csak az emlékek kötnek össze. Ha ez a valaki fontos számunkra, akkor érdemes őszintén elbeszélgetni vele arról, mi az ami zavar minket, és hogy szeretnénk, ha észrevenné, hogyan változunk. 

Akikkel iskolás éveid után találkoztál

Míg a gyerekkori barátokban az iskola és a kamaszkori lázadások emlékei adnak erős köteléket, addig felnőttkorban már kialakult személyiségként találkozunk olyan emberekkel, akikkel a közös érdeklődési kör, vagy élethelyzet köt össze. lyen az, amikor például munkahelyen alakulnak ki barátságok, vagy az anyukák a játszótéren találják meg a szimpátiát. A közös hobbi is lehet kiindulópontja annak, hogy jól megértsétek egymást valakivel. Ismerek olyanokat, akik szerint felnőttkorban nem alakulnak ki igazi barátságok, és ha családja lesz az embernek, akkor nincs többé ideje a baráti kapcsolatait ápolni. Ez is, mint sok minden más, döntés kérdése. A barátságoknak fontos eleme a bizalom, amit az idő előrehaladtával nehezebben tudunk megelőlegezni. A másik fontos elem, hogy meghallgassuk egymást és ha szükséges segítsünk is. Ez sem könnyű ha stresszes az életünk. Mindenki a saját gondjával-bajával küzd, és előfordulhat, hogy megterhelőnek érzi más problémáját, illetve van, hogy nem szeretne mást nyomasztani a panaszkodással. Racionális aggyal egyszerűbbnek tűnhet nem ápolni a társas kapcsolataidat. Ez egy döntés is; a kötelezően elvégzendő dolgok mellett mire szánjuk a maradék energiánkat. Azonban hosszú távon, ha nem rakunk energiát a kapcsokatainkba, az visszaüthet. Nem csak akkor, amikor bajban vagyunk, és nincs kihez fordulni; az öröm megosztása is pont olyan fontos. A közös élmények a barátokkal akkor is fontosak, amikor párkapcsolatban élsz és akkor is amikor családod van. Hiszen minden emberi kapcsolatnak megvannak az egyedi értékei, amik nem összehasonlíthatóak a másikkal.

Akik egy adott életszakaszhoz kapcsolódnak

Egy barátság mélységével kapcsolatban sokszor az időt szokták meghatározónak tartani, pedig pont annyira értékesek lehetnek felnőttkori kapcsolatok is, még ha azok rövidebb ideje is vannak jelen az életedben. A „szituációs” barátokat kicsit nehezebb meghatározni, mert ők azok, akik egy rövid életszakaszban vannak veled, de akkor nagyon közel kerültök egymáshoz.

img_4043.jpg

Aztán valahogy mégsem születik meg az igény vagy a lehetőség arra, hogy akkor is tartsátok a kapcsolatot, ha elsodor titeket egymás mellől az élet. Ilyenek lehetnek  például a munkakapcsolatok, vagy amelyek a szerelmünk társaságából kerülnek ki, majd a szakítás után eltűnnek. A „szituációs barátságok" között jellemző lehet valami érdek-kapcsolódás is, de ettől függetlenül tagadhatatlanul jelentős pozitív hatást tudnak gyakorolni az életünkre. 

A barátság fő jellemzője a kölcsönösség. Személyiségünktől is függ, mennyire vagyunk nyitottak másokra és mennyire tudunk mi magunk megnyílni. Igazi barát az, akivel önmagunk lehetünk. Ha szükség van rá meghallgat, ha kérdezed őszintén elmondja a véleményét, és nem sértődik meg, ha nem úgy teszel, ahogy tanácsolja.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr9514069505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin