Tényleg ego nélkül lehet boldog az ember?
Az „ego” 3 hatása az életünkre

Számos hittrendszerben szerepel, hogy a valódi boldogsághoz meg kell szabadulni az egónktól. Ebben valószínűleg van igazság, hiszen ha mindenki levetné magáról az egója által felvett szerepet, az biztosan egy felszabadultabb világhoz vezetne. Ezt azonban olyan emberek tudják megcsinálni, akiknek nincsenek világi problémáik. Bár, hacsak nem egy hegyen meditálva élik az életüket, nekik is jól jön az egó pozitív oldala, ami a már megtanult dolgok automatikus elvégzése. Az egónk akkor működik, amikor nem vagyunk tudatosak az adott pillanatban, és ennek van negatív és pozitív oldala is. Pozitív, hogy irányt mutat, miben kell még fejlődnünk. És az is, hogy ha jól működő, számunkra pozitív dolgokat tanul meg, azt gondolkodás nélkül elvégzi. Ahogy biciklizni, úszni vagy autót vezetni is általában egyszer tanul meg az ember egy életben.

1. Az ego káros hatásai az életedre

Az ego egyik jellemzője, hogy elhiteti veled: biztosan tudja mi fog történni. Akire azt mondják „egoista”, az rendszerint magával van kizárólag elfoglalva. Szinte olyanok az ilyen emberek, mintha egy fallal körülvett várban lennének: bármit mondasz, lepereg róluk. Az érzelmeikkel nem nagyon vannak kapcsolatban, ezért tűnnek érzéketlennek a környezetük számára.

photoshop_tutorials_15.jpg

Az ember életében általában hosszabb-rövidebb időkre előfordul, hogy teljesen átadja az egójának az irányítást. Ez sokszor egy fájdalmas életszakaszban történik, amikor bekapcsol az énvédő mechanizmus. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk arra, hogy elhiggyük; meg lehet úszni a fájdalmat, ha távol tartjuk az érzelmeinket. Ez egy illúzió, mert aki a negatív érzelmeket próbálja kizárni, az elzárja magát a pozitívak megélésektől is. Ezért szokott visszaütni, amikor az ember csak a pozitív dolgokról vesz tudomást, és ezeket mantrázza. Ezzel az egóját növeli, hogy ő „pozitív gondolkodású”, de valójában a tudatalattijába száműzi a félelmeit, amik idővel robbanni fognak, vagy az illető hasítani fog: aki egyetért vele, azt elfogadja, a többieket meg elítéli.

http://varazsfuvola.blog.hu/2018/05/27/tenyleg_jo_ha_mindig_a_megerzesunkre_hallgatunk 

2. Az egó pozitív hatásai az életedre

Ha nem ellenségként gondolunk az egóra, hanem elfogadjuk a létezését, akkor észre vehetjük, mennyire alakítható, és segít, hogy önmagunkra találjuk. Minden életkornak és életszakasznak megvan a maga tanulsága, ami a változás rugalmasságát igényli. A gyerekek könnyen azonosulnak pillanatokra szuperhősökkel vagy akár gonosztevőkkel, majd elengedik ezeket a szerepeket. Felnőttkorban sokkal jobban és hosszabb ideig ragadunk az általunk kitalált identitásba. A környezet, vagyis az életünk körülményei mindig jelző rendszerként működnek az egónk számára, ha valamelyik szereptől el kéne búcsúznunk vagy valamilyen formában módosítani kéne.Például az ember a szüleivel szemben mindig a gyermekük marad, mégis felnőttként más viszony alakul ki, és nem gyerekként ül le velük beszélgetni. Ha tudatosan figyelsz az egód jelzéseire, akkor gyorsabban tudod megoldani az életedben felmerülő akadályokat. Bár lehet, hogy nehezebb és fájdalmasabb lesz ez az út.

double-exposure-photography-portrait-dan-mountford-feat2_1.jpg

kép: Dan Mountford

3. Hogyan vedd észre az egód jelzéseit?

Amikor azt érzed, a világ ellened van, vagy mindenkinél mindent jobban tudsz, akkor valószínűleg az egód uralja az életedet. Nem könnyű ilyenkor visszarántani magadat a valóságba, mert az sokszor fájdalmas. Amikor nagyon szűk perspektívát látsz egy helyzetben, és ugyanazok a mondatok pörögnek a fejedben, de semerre sem haladsz, mint a mókus a kerekében, akkor érdemes megpróbálni valahogy kivonni magad ebből a pörgésből. Az egó mindig logikusnak tünteti fel, de amikor sikerül ezen felülemelkedni, visszanézve látszani fog, hogy csak illúzió volt azt gondolni, hogy nincs megoldás. Minden egyes félelem, amin felülemelkedünk, arra vezet, hogy önmagunk legyünk. Hiszen ha cselekedeteink nem félelemből fakadnak, akkor tudunk afelé tartani, amit igazán szeretnénk. Az egó mutatja, hol tartunk éppen a fejlődésben, az emberi kapcsolatainkban, legyen szó családról, barátokról vagy szerelemről. Ha azokban az időkben is figyelünk az egónk jelzéseire, amikor éppen nincs baj, nagyon jó iránytű lehet.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr7014087097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin