Hogyan vedd észre, hogy a társadnak önbizalomhiánya van?
3 jel, hogy önértékelési problémák miatt van sok vita köztetek

Sok konfliktus forrása lehet, ha egy kapcsolatban valakinek önbizalomhiánya van. Mivel mindannyian folyamatosan fejlődünk, ezért az élet adott pontjain bizonyos problémákkal szembe kell néznünk, hogy tovább léphessünk azon a területen.

princess-fiona-shrek-wallpaper-pc.jpg

Shrek

1. Mindenért te vagy a hibás

Az egyik árulkodó jel, ha mindig mindenért te vagy a hibás. Akinek nincs önbizalma, az sokszor a szerettein gyakorolja a kontrollt, így kapva visszajelzést arról, hogy nincs vele olyan nagy baj. Ennek lehetnek kórosabb változatai, amin önmagában egy szerető társ nem tud segíteni, mert nem azon múlik, mennyire nagy a szerelem.

Ha ilyen helyzetben vagy, azt gondolod végig, hogy te is akkor érzed magad szerethetőnek, ha a másiknak mindenben igazat adsz? Ez lehet egy tanult minta is, de éppenséggel neked is önbizalomhiányod lehet.

Ha minden helyzetben elfogadod, hogy te vagy a hibás akkor is, ha magadban nem így látod, hosszútávon ez a kapcsolat végét is jelentheti. Néha tűnhet ez könnyebbnek - főleg a kapcsolat elején, amikor még minden rózsaszínű. Aki mindig mást hibáztat, az nem látja a saját felelősségét az adott helyzetekben. Van aki szakember segítsége nélkül nem is tud nézőpontot váltani. De sok esetben érdemes megpróbálni, higgadtan felhívni a figyelmet arra, mi az ami téged bánt, és egy konkrét szituációval szemléltetni neked milyen érzéseid voltak abban a helyzetben. Ha ilyen párkapcsolatban élsz minden bizonnyal neked is érdemes fejleszteni a saját érzéseid megfelelő kifejezését a kommunikációdban.

2. Mindenben neked kell dönteni

Ez a jelenség egy ideig nehezen tűnik fel, sőt akár vonzó is lehet. Főleg a nők esetében elfogadott, hogy teljesen átadják az életük irányítását. Van akinél ez tudatos, és egyszerűen a kényelemből adódik, de sok esetben önmagunkkal szembeni kishitűségből, hogy nem vagyunk képesek helyes döntéseket hozni.

Hosszútávon ez számos esetben konfrontációhoz vezet. Aki kiadja a kezéből a választás lehetőségét, az rendszerint kerüli a konfliktusokat és az azzal járó vitás helyzeteket. Ahol pedig lehetőség nyílna, hogy elmondja, mit szeretne. Mivel ezt nem teszi, és az emberek többsége nem gondolatolvasó, ezért előbb-utóbb számos olyan sérelem halmozódik fel benne, ami az idő előrehaladtával haraggá formálódik, és megmérgezi a kapcsolatot. Megelőzhető ez a folyamat, ha tudatosul: a harmonikus párkapcsolatot hosszútávon egyenrangú felek képesek működtetni. Ha szeretünk valakit érdemes segíteni és kérdéseket feltenni neki, és nem magától érthetőnek venni, hogy mindig nekünk van igazunk mindenben. Ilyen nincs...

ke_rdo_jelek.jpg

http://varazsfuvola.blog.hu/2017/06/26/veszekedes_vs_vita_egy_parkapcsolatban 

3. A túlzott birtoklás és féltékenység

Amikor szeretünk valakit akkor a féltékenység és a birtoklási vágy a részéről akár imponálónak is tűnhet. Azonban az idő előrehaladtával terhessé válik ez a jelenség. Itt is, mint az előző két pontnál fontos, hogy mindkét fél benne van a „játszmában”, ami az ebből fakadó vitákat eredményezik. Ha te vagy a józanabb, akkor sem a konfliktus eltussolása vezet eredményhez, hanem az, ha megpróbáljátok együtt megtalálni az okot, miből fakad ez a bizalmatlanság.

Mint minden helyzetben, rákérdezni itt is sokkal eredményesebb, mintha magunk (esetleg a barátaink segítségével) próbáljuk kitalálni a másik viselkedésének mozgatórugóit. Lehet, hogy a párunk még maga sincs tisztában a saját félelmeivel, a viselkedése miértjével. Ha sikerül egy jól időzített beszélgetést létrehozni, akkor felismerheti a gócpontot, és elindul egy folyamat, ami a pozitív változás felé vezet.

Minél hamar kezdünk szembenézni egy adott problémával, annál nagyobb az esély, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal tudjuk megoldani. Még akkor is, ha a kezdeti fázisban nagyobb erő szükséges, hogy nekifogjunk, mintha megvárnánk a helyzet elmérgesedését. Minden olyan esetben, ahol mélyen van a probléma gyökere, érdemes szakértőt felkeresni.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr5014115099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin