3 tipp, hogyan javítsd a kommunikációt a kapcsolataidban

Számos félreértés adódik abból, ha két ember nem beszéli egymás nyelvét. Egymás megértésében a szavak sokat segítenek, azonban fontos figyelni a mögöttük megbújó érzésekre és szándékokra.

1. Mondd ki, az adott helyzetben mi bánt

Számos esetben egy apró történet alakul hatalmas vitává a ki nem mondott szavak miatt. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy időben megadjuk az esélyt a konfliktus megoldására, még ha kényelmesebbnek is tűnik a szőnyeg alá söpörni a nem olyan lényegesnek látszó dolgokat. Amikor elkezded kicsit más szemmel nézni a problémát, közelebb kerülsz a megoldáshoz. Ha meg tudod fogalmazni pontosan mi az, ami az adott szituációban bántó volt számodra, akkor elkerülöd az olyan mondatokat, mint „te mindig ezt csinálod”, hiszen a konkrét helyzetre kerül a fókusz és nem mosódik össze minden mással.

img_3641.jpg

2. Határozod meg, milyen érzés ébred benned a történettel kapcsolatban

Ha megvan a konkrét helyzet azonosítása, akkor a benned levő érzéseket szükséges megfelelően megfogalmazni. Ami fontos: ne a másik minősítésével tedd ezt. Azzal valószínűleg csak védekezésre kényszeríted a másikat, és nem kerültök közelebb egymás megértéséhez. Pedig az lenne a cél, hogy mindenki szabadon el tudja mondani mit érez az adott vitás helyzetben. És ezt nem lehet felülbírálni, hiszen számos összetevőből alakulnak ki az érzéseink. Mindenkinek megvannak a maga érzékeny pontjai; ami valakinek evidens, az másból szorongást válthat ki.

3. Találd ki, mi az, amiben változást szeretnél

A megfelelő kommunikáció alapja az, hogy kölcsönösen meglegyen a szándék egymás elfogadására, és arra, hogy megoldást találjatok a felmerülő problémákra. A kívánt végeredményhez fontos, hogy te is tudd, mit szeretnél. Csak akkor tudod megkérni a másikat, hogy változtasson, hogy te jobban érezd magad.

Mint mindent, ezt a fajta kommunikációt is gyakorolni kell. Egy nagyobb vita hevében nehezebb higgadtan végiggondolni, szétválogatni és megfogalmazni mi is történt, mi bánt, és mi tenne boldoggá. Azonban érdemes energiát fektetni abba, hogy megfelelően tudd elmondani a másiknak gondodat-bajodat, vagy akár az örömödet.

Mivel a párkapcsolatban ketten vagytok, mindezt be is kell tudni fogadni a másik oldalról. Hiszen a szeretetteljes párkapcsolat feltétele, hogy elfogadjuk egymás különbözőségeit. Ebbe bele tartozik az is, hogy bizonyos helyzeteket másképpen látunk és élünk meg.

A kommunikációnak csak egy része a szavak szintje; a tettek pont olyan fontosak. Érdemes az egyensúlyt megtalálni abban is, mennyit foglalkoztok verbálisan egy problémával és mennyit tesztek a változásért.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr4914129229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin