Pótolhatók barátokkal a családi kapcsolatok?
3 ok, amiért szerencsésebb minden emberi kapcsolatodat a helyén kezelni

Emberi kapcsolataink meghatározzák az életünk minőségét. Családunk hatással van a lelkünk fejlődésére. Emlékeinkben megmaradnak azok az érzelmi lenyomatok, amik jelentősen befolyásolják a szerelmeket, a baráti kapcsolatokat.img_2455.jpg

1. A szülő szerepét nem tudja egy barát nyújtani

Akkor szokott előfordulni, hogy valaki a barátait érzi választott családjának, amikor a saját felmenőivel nem elégedett. Ezzel olyan elvárásokat támaszt, hogy az életével kapcsolatos döntéseket hozza meg helyette más, és vállalja a felelősséget is. Mint mindig, itt is mindkét fél benne van a játszmában, mert aki elvállalja a pótszülő-szerepet rendszerint rendelkezik egy olyan mintával, hogy neki „kell” megoldani mindenkinek az életét. Ennek a viselkedési mechanizmusnak oka lehet a gyerekkorban viselt túl nagy - vélt vagy valós - felelősség. Például, ha valamilyen szenvedélybetegséggel küzdött valamelyik szülő, vagy a szülők közötti vitás helyzetekben a gyereknek kellett dönteni. Ez a jelenség jellemző lehet elvált szülők gyerekeinél ugyanúgy mint olyan párok gyerekeinél, akik csak a gyerek miatt maradtak együtt.

Bármelyik fél szerepében vagy, akár tanácsadó akár kérő, hosszútávon diszkomfort érzeted támadhat. Hiszen a szülők a gyerek élete alakulásáért valóban felelősséget vállalnak; ők hoznak meg számos olyan döntést, amik az életét befolyásolják. És ezt minden szülő a saját lehetőségeihez mérten a legjobban igyekszik tenni. Azonban két barát esetében, felnőttekről lévén szó, nem lehet kivenni a másik kezéből a döntéshez való jogot akkor sem, ha ezt valaki önként adná át. Hiszen a következményeket lehetetlen átvállalni más életéből.

2. A szüleid nem a barátaid, hanem a szüleid

Az az eset, amikor a szülők veszik át a baráti szerepet, kamaszkorban még lehet imponáló és irigylésre méltó: neked jó fej az anyukád vagy az apukád. Később azonban gond lehet abból, ha a leválás nem tud megtörténni. Hiszen az ember a barátjáról nem válik le és kezd önálló életet.

A barátságaink jó esetben minden értelemben egyenrangú kapcsolatok, míg a szülő-gyerek viszonynak van olyan vetülete, ahol ez nem így van, és bizonyos értelemben egy kiszolgáltatott helyzet a gyerek részéről. Ha ez a kettő elkezd keveredni, az később kihathat arra miként éled meg a saját szülővé válásodat, mivel nem tapasztaltad meg azt a biztonságérzetet, amit a szüleidben való bizalom ad, vagy azt, hogy milyen amikor önálló életet kezdesz. Ez nem csak fizikai, hanem lelki szinten is egy folyamat. Ilyenkor érdemes erre külön figyelmet fordítani, és akár szakember segítségével keresni a megoldást, hogy ne ismétlődjön meg a családi minta. Minden ítélkezés nélkül érdemes belevágni a szüleiddel való kapcsolatod rendezésébe; nincsenek tökéletes szülők, mint ahogy emberként is mindenkinek van mit fejlődni.

https://varazsfuvola.blog.hu/2017/06/19/3_lelki_tenyezo_ami_gatolhatja_a_gyerekvallalast 

3. Ha megtagadod a szüleidet, instabilnak érezheted az életed

img_2555.jpg

Az életben fontosak a gyökerek. Az tud igazán boldog lenni, akinek a lelkében béke van a szüleivel kapcsolatban. Aki elfogadta a múltadat, még azokat a részeket is, amikkel nem ért egyet, vagy amit másképpen szeretne csinálni. Amíg ez nem történik meg, addig jó eséllyel a párkapcsolatban jelentkezhetnek problémák. Hiszen aki ilyen lelkiállapotban van, az nagyfokú bizonytalanságot érez, és a szerelmétől várja el ennek a leküzdését. Ezt azonban nem fogja tudni neki megadni senki, a csalódás garantált. A stabilitást magadban tudod megtalálni, és ha szerencsés vagy, a szerelemed a barátod is egyben. És egy egyenrangú kapcsolatban, ha valaki meginog, a másik segítséget tud nyújtani. A magunk elfogadásának fontos része a szüleinkkel való kapcsolat rendezése.  

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr9214152049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                                       

                           

 img_3203_v.jpg

Horváth Kata


 0630-636-6384

hklelekhid@gmail.com

Skype: Lélekhíd Horváth Kata