Hogyan lépj túl a viszonzatlan szerelmen?
3 lehetséges ok, amiért a szíved tévútra visz

Általában egyszer legalább az életben mindenki találkozik a viszonzatlan szerelem érzésével. Kamaszkorban gyakori, hogy a szerelem utáni vágyakozás szülte nagy érzelmeket híres filmsztárokra, zenészekre vagy más ismert emberekre projektáljuk.

robbi.jpg

Ennek egy reálisabb változata amikor ismered is azt, aki felé szerelmet táplálsz, ő azonban nem viszonozza. Ha ez egyszer-egyszer előfordul rövidebb ideig, azt az élet természetes velejárójának tekinthetjük. De ha folyamatosan ilyen érzelmi hullámban vagy, az okot adhat, hogy mérlegeld: mennyire szól ez a személyekről és mi a szereped neked a helyzet alakulásában. Akár rövid akár hosszú ideje szenvedsz ebben az állapotban, az alábbiakat érdemes végig gondolni.

1. Fejleszd az önbizalmad

Ha egy ideje benne vagy a viszonzatlan szerelem érzelmi állapotban, az az önbizalmadnak biztos nem tesz jót. Jönnek a gondolatok, hogy ha megváltoznál ebben vagy abban akkor biztosan szeretne - azonban ez nem így van. Ha valakiben nincs meg a szándék, hogy veled legyen, akkor annak egészen mindegy, hogy te milyen vagy. Aki abba az illúzióba ringat, hogy ilyen vagy olyan hibád miatt nincs veled, az csak a saját önbizalomhiányát vetíti ki rád és a hiúságát legyezgeti azzal, hogy te próbálkozol nála. Senki sem tökéletes, mindenkinek van olyan „hibája” amin érdemes változtatni. Ha egészséges önbizalommal rendelkezel akkor számodra természetes, hogy tökéletlenségeddel együtt fogad el a másik és te is őt.

img_2818-1.jpg

Ezért érdemes elfogadni azt, amilyen jelen pillanatban vagy, és nem arra fókuszálni, milyennek kéne lenned...

https://varazsfuvola.blog.hu/2017/10/22/3_arra_utalo_jel_hogy_nem_szereted_magad 

2. Gondold végig, milyen érzés számodra felelősséget vállalni egy kapcsolatért

A viszonzatlan szerelemnek van egy mese-, illetve felnőttkorban inkább filmszerű, keserű romantikája.

Valahogy számos embernél megfigyelhető: a fájdalomra jobban felfigyelnek mint az örömteli pillanatokra. Ők nagyobb szerelemnek élik meg azt, ami nem teljesül be, mivel a fájdalmat nem tudják kivédeni, a boldog pillanatokat viszont nem értékelik annyira, mert nehezebben tudják nekik átadni magukat.

Az ilyen, be nem teljesült kapcsolódásban elköteleződni sem szükséges, hiszen nincsenek benne hétköznapok, vagy valós cselekmény. Ezáltal nincs felelősség. Nem kell valóságos problémákat megoldani, ilyen állapotban kizárólag a saját fájdalmával van elfoglalva az ember. Bizonyos értelemben ez egy önző állapot, és általában azért választja a lélek, mert a valós dolgoktól jobban fél, mint a romantikus szenvedéstől, ami még mindig kiszámíthatóbbnak és biztonságosabbnak tűnik. Azért jó mielőbb felismerni ezt, mert nem vezet sehova; ha valóban boldog szeretnél lenni akkor vállalni kell a felelősséget és a kockázatot is egy valódi kapcsolatért.

3. Gondold végig, hogy az utolsó szakításod fájdalma hatással van-e még rád

Amikor egy fájdalmas szakításon vagy túl, ott mindig szükség van regenerációra. Ha nem gyógyulnak be teljesen a sebek, az észrevétlenül is kihat a viselkedésedre. Minnél több ilyen eset volt az életedben, annál inkább fennáll a veszélye annak, hogy különböző védekező mechanizmusokat épít ki a lelked - ha nem foglalkozol a feldolgozással. Az egyik ilyen mechanizmus, hogy olyat választasz szerelmed tárgyának, aki nem akar veled lenni, ezáltal el tudod kerülni az újabb párkapcsolati kudarcot. És ha éppen rossz pillanataid vannak ma már számtalan lehetőség létezik, hogy „kényelmesen együtt tudj élni ezzel a szomorúsággal”.Lehet egyedül vagy barátokkal utazni, vagy ezer más olyan dologgal eltölteni az időt, ami eltereli a figyelmet arról, hogy egyedül vagy.

Ha nem meggyőződésed, hogy neked jó egyedül, érdemes nagytakarítást csinálni a lelkedben, hogy azt érezd: megérdemled, hogy viszontszeressenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr114163983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                                       

                           

 img_3203_v.jpg

Horváth Kata


 0630-636-6384

hklelekhid@gmail.com

Skype: Lélekhíd Horváth Kata