Fenntarthatóak a hagyományos férfi-női szerepek a párkapcsolatokban?
3 ok, amiért mindenképpen bekövetkezik a változás

Minden kornak és társadalomnak megvannak az egyéni sajátosságai. Ezeket hol tudatosan alakítják az emberek, hol az adott élethelyzet miatt jönnek létre bizonyos szabályszerűségek. A megszokás mindig nyújt egyféle biztonságérzetet, de a gyakorlatban már nem életképes elképzeléseket hosszútávon nem lehet fenntartani. Alapvetően fontosnak tartom: mindenki a saját lehetőségeihez képest és igényeihez igazítva döntsön arról, hogyan éli meg a párkapcsolaton belül a saját nemiségét.

szi_v.jpg

1. Gazdasági kérdés: kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy kereső legyen a családban

Általánosan azt tekintjük hagyományos családi szereposztásnak, hogy a férfi pénzt keres, a nő meg biztosítja az otthon melegét. Ezt ma az esetek nagy részében a férfiak már nem tudják teljesíteni. Ha ez marad az elvárás, akkor rengeteg férfi fog folyamatos önértékelési zavarral küzdeni. Hoz magával még egy dolgot ez az elvárás, a női oldalról: azok a nők, akik szeretik a munkájukat és sikeresek benne, kevésbé érzik nőiesnek magukat, ha ezeket a mítoszokat nem fogalmazza újra a társadalom. Elkerülni nem lehet a változást, és észszerűbb nem ellene menni, hanem átgondolva tudatosan valami új mederbe terelni az ezzel kapcsolatosa érzelmi hullámokat. Ehhez valószínűleg nem az az út, hogy lebecsüljük és lenézzük azokat a nőket akik saját választásuk alapján a hagyományos szerepet választják; olyan párt választanak, aki biztosítja számukra az egzisztenciát és ők teljes figyelmüket a családjuknak szentelik. A szabad választás jogában ez is egy opció, és van akit ez tesz boldoggá. Nem csak a nőknek, hanem számos férfinak van ilyen kapcsolódásra igénye.

2. Egészséges önértékeléssel rendelkező emberek egyenrangú kapcsolatra vágynak

Azok, akiknek egészséges az önértékelésük nem egy alá-fölé rendelt kapcsolatban érzik jól magukat. Hozzáteszem, ez nem attól függ, ki keresi a pénzt... hanem attól, hogy a két félnek milyen érzelmi hozzáállása van például a gazdasági összetartozáshoz. Az egyenrangú kapcsolatban mindketten szabadon élhetik meg azt, amit szeretnének és közös döntések mentén tűzik ki a célokat - saját magukra szabva, nem pedig külső elvárásoknak megfelelve. Ennek feltételei az őszinteség, egymás elképzeléseinek elfogadása, és a kompromisszumkészség.

https://varazsfuvola.blog.hu/2018/01/22/3_erv_a_hosszu_parkapcsolat_mellett 

3. A gyerekek fejlődéséhez egyformán fontos mindkét szülő szerepe

Míg régebben az apának jóval kisebb jelentőséget tulajdonítottak a gyerekek lelki fejlődésével kapcsolatban, ma már ez a személet megváltozott. És ha továbbra is megkövesedett nézetekhez ragaszkodunk, mint hogy pelenkázni nem férfias, vagy a gyereknevelés a nők dolga stb., és nem válik természetessé, hogy ha egy pár helyzete és igényei úgy kívánják, a férfi maradjon otthon GYES-en, akkor olyan egyensúlytalanság alakul ki a terhelés szempontjából, ami számos kapcsolat felbomlásához vezet. Mert a közös gyerekvállalással közös teherviselésre is elköteleződnek a felek.

la_b.jpg

A gyerekek egészséges fejlődéséhez elsősorban az járul hozzá, ha a szülők meg tudják oldani a kettőjük között kialakult konfliktusokat, és mindketten jelen tudnak lenni a gyerek életében attól függetlenül, hogy együtt vagy külön élnek. Mind a férfiaknak, mind a nőknek van mit tanulniuk a másik nemtől, hiszen visszatekintve láthatjuk, hogy más-más dolgokban lettek erősek az évszázadok alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr914179895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                                       

                           

 img_3203_v.jpg

Horváth Kata


 0630-636-6384

hklelekhid@gmail.com

Skype: Lélekhíd Horváth Kata