Abortusz - jog vagy bűn?
3 nézőpont a terhességmegszakításról

A nem kívánt terhesség megakadályozásának számos módja van, a leggyakrabban használtak szinte mind nőknek szánt eszközök. A kivétel az óvszer, ami nem csak megakadályozza a terhességet, de számos betegségtől is megvéd.

kids-kids-4.jpg

Kölykök

https://port.hu/adatlap/film/tv/kolykok-kids/movie-1414 

Ennem ellenére ez mégsem igazán népszerű, mert az együttlétek élvezetét negatív irányba befolyásolja. Sok férfinak kényelmetlenséget okoz, de nőként is más érzés valakivel együtt lenni, ha nem áll köztetek idegen anyag. 

Ahhoz, hogy szabadon, védekezés nélkül lehessen szeretkezni, mindenkinek monogám kapcsolatban kellene élnie azzal a tudattal, hogy bármikor érkezhet új jövevény a családba. Mivel ez ritkán megvalósítható a mai világban, érdemes lenne életszerűen hozzáállni a fogamzásgátlás kérdéséhez.

1. Elkerülhető a megfelelő felvilágosítással

Tartós változást szerintem úgy lehet elérni, ha az emberek megértik minek mi a következménye, és van joguk dönteni, mit választanak. A félelem vagy bűntudat keltés nem valószínű, hogy hosszútávon kifizetődő. Az abortusz-ellenzők egyik érve például, hogy csökken a népesség. De lehet, hogy nem azokra kéne fókuszálniuk, akik nem szeretnének gyereket, hanem azokra, akik különböző okok miatt nem mernek gyereket vállalni. Ha kamaszkorban megfelelő lenne a szexuális felvilágosítás, azzal számos terhességmegszakítás megelőzhető lenne. Ha nem kizárólag női kérdésként lenne ez a téma kezelve, akkor a férfiak is jobban éreznék a saját felelősségüket.

2. A férfiak lelkére is hatással van

Az abortusz fizikailag a nőket érinti, azonban lelkileg mindkét fél számára egy trauma, és a felelősség kérdése is pont annyira terheli a férfiakat mint a nőket. Gondoljunk bele: ha két ember együttléte kölcsönös megegyezéssel történik (ideális esetben), és megfelelő felvilágításban részesültek, akkor tisztában vannak a lehetőségekkel, miként lehet megfelelően védekezni, ami mindkettőjük számára komfortos. Ha egy férfi a nő kérése ellenére sem használ óvszert, az sok kérdést vett fel a kapcsolatukat illetően. Talán ha többet lehetne hallani arról is, miként élik meg a férfiak azt, ha a nő megszakítja a terhességet, könnyebb lenne a párbeszéd is a férfiak és nők között a fogamzásgátlásról. Attól még mert férfiak testében nem történik beavatkozás, a lelkükben nyomott hagy,  amivel nekik is érdemes lenne foglalkozni.

sperma_pete.jpg

És ezt fontos tudatosítani, mert míg a nők jelentős része átesik egy gyász folyamaton, addig a férfiak számos esetben inkább elnyomják magukban az érzést, és ez később számos olyan tudatalatti gondolati mintát okozhat, ami gátolja a későbbi gyerekvállalást.

3. Aki az abortusz mellett dönt, az viseli a következményeit

A megfelelő információátadás fontos, de az is, hogy mindenkinek joga legyen döntést hozni, él-e a tudomány adta lehetőségekkel. Egy olyan súlyú döntés, mint az abortusz, mindenki lelkét megviseli, senki sem hozza meg egyik pillanatról a másikra, már csak a technikai ügyintézés ideje miatt sem. Akik mégis a megszakítás mellett döntenek, ha megfelelő tájékoztatást kaptak, akkor egy nagyon fájdalmas döntést hoztak meg, vállalva annak lelki fájdalmait is. Érdemes bűnösként kezelni őket? Van, hogy tudatlanságból, van, hogy felelőtlenségből, és bizonyára vannak véletlenek is, amikor egy nem kívánt terhesség létrejön. Az első kettőn társadalmi összefogással lehet változtatni.

https://varazsfuvola.blog.hu/2017/06/19/3_lelki_tenyezo_ami_gatolhatja_a_gyerekvallalast

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr7714261395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                                       

                           

 img_3203_v.jpg

Horváth Kata


 0630-636-6384

hklelekhid@gmail.com

Skype: Lélekhíd Horváth Kata