3 tipp: mit csinálj, ha gyötör a féltékenység

A féltékenységnek számos vélt vagy valós oka lehet. Természetes, hogy ha valakit szeretünk akkor azt nem szeretnénk elveszíteni. Azonban az, hogyan kezeled az ezzel kapcsolatban felbukkanó gondolatokat, érzéseket, rajtad is múlik.

1. Nézz szembe a félelmeiddel

A veszteségtől való félelem gyökere számos esetben nem is az aktuális szerelemhez kötődik, hanem akár egy korábbi csalódás vagy egy gyerekkorban megélt tapasztalathoz kapcsolódik. Az egyik legjobb módja ennek felderítésére, ha leírod minden félelmedet. Ennek az az előnye, hogy nem tartogatod és pörgeted folyamatosan a fejedben a különböző szituációkat, illetve az, hogy kicsit kívülről tudsz rájuk nézni. És ezáltal könnyebben át tudod látni, mik azok a félelmek, amiknek reális alapja van.

img_7811-5.jpg

Mik azok, amikre az illető tényleg okot adott, vagy esetleg a körülmények adnak alapot a szorongásaidnak, és mi az amit egy régi emlék táplál. Azok a gondolatok, amik abból indulnak ki, hogy azt hiszed, biztosan tudod mi van a másik fejében, könnyen tévesnek bizonyulhatnak. Ilyenkor érdemes minél hamarabb tisztázni a dolgot, leküzdve a negatív választól való félelmet.

https://varazsfuvola.blog.hu/2018/03/04/3_tipp_hogy_elmuljon_a_megfelelesi_kenyszered 

2. Növeld az önbizalmad

Az önbizalmad fontos szerepet játszik abban, mennyire tud magával ragadni a zöld szemű szörny, azt sugallva, hogy akit szeretsz annak valaki más kell. Annak, aki egészséges önbizalommal rendelkezik, a visszajelzések megerősítésekként szolgálnak, de nem kérdőjelezik meg a saját értékességüket, akkor sem ha éppen a másik valamilyen oknál fogva mégsem szeretne velük együtt lenni. Ezt persze nagy érzelmek esetén nehéz észben tartani, de az biztos: ha éppen nagyon erős féltékenységet érzel, akkor érdemes feltenni a kérdést: miért nem bízol a másikban?

img_3975.jpg

Dr. Marshall B. RosenbergA szavak ablakok vagy falak - Erőszakmentes kommunikáció

3.Bízz a másikban

A bizalom minden emberi kapcsolat alapja, és a párkapcsolatnál különösen fontos és kényes kérdés. Ha nem figyeltek arra, hogy megfelelően kialakítsátok azokat a rituálékat, amik egymás számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy őszintén elmondjátok a másiknak félelmeiteket, gondjaitokat, akkor számos konfliktus alakulhat ki. Az őszinte beszélgetések fontosságához hozzátartozik, hogy megtanítjuk magunkat is arra, hogy a riasztó gondolatokat ne elkendőzzük, hanem nézzünk szembe velük. A párkapcsolatban az őszinteséggel azért is nehéz egyensúlyozni, mert az egyensúlyt nem könnyű megtalálni: amikor nem toljuk át a másikra minden pillanatban a feszültséget, de mégis megtanuljuk megosztani az érzéseinket.

Ha a féltékenységet a helyén kezeled a másik számára imponáló is lehet, és tud visszajelzés értekkel is szolgálni, hogy még mindig érdekes számodra a másik, hiszen félsz elveszíted. Ha nem szeretnél törést, akkor erről őszintén beszélgessetek. Mert, ha idejében átbeszélitek a problémát elkerülhető, hogy szakadék keletkezzen köztetek.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr9614274319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                                       

                           

 img_3203_v.jpg

Horváth Kata


 0630-636-6384

hklelekhid@gmail.com

Skype: Lélekhíd Horváth Kata