3 jel, hogy érzelmileg manipulálva vagy

Amikor érzelmileg érintett vagy egy helyzetben, sokszor nem könnyű észrevenni, mi az amit azért teszel mert tényleg összhangban van azzal amit érzel, és mi az, amit a másik nyomására csinálsz. Az érzelmi manipulációt könnyebb felismerni olyan emberekkel kapcsolatban, akik nem állnak a szívedhez közel. Sokkal nehezebb, amikor egy szeretett személy tart a befolyása alatt. Az erőszakmentes kommunikáció nem könnyű feladat, mert bizonyos negatív viselkedési mintákat a társadalom is elfogad, és ebben felnőve nagy igyekezetre van szükség, hogy ezek a minták megváltozzanak.

1. A ki nem mondott szavak mögötti „sugallatok”

Ez egy fajta illúziókeltés, legtöbbször szerelmi kapcsolatokban használja az egyik fél. Olyan viszonyokban, amikor nem lehet tudni mit akar a másik, mert az nem mondja el. Amikor veled van úgy tűnik, mintha mindketten ugyanazt akarnátok, majd a végén kiderül, ez mégsem így van. Értetlenségedet a másik fél egy vállrándítással elintézi; nem is érti te mire gondoltál, hiszen sosem mondott olyat. Ezek azok a helyzetek, amiket hosszan elemzel a barátaiddal, de azzal, akivel valóban kéne sosem tudod megbeszélni, mert mindig eltereli a témát. Érdemes minél hamarabb megpróbálni szembenézni a valósággal, és nem mentségeket keresni a másik viselkedésére. 

img_6176.jpgHVG Pszichológia 

2. Amikor azt sugallja csak akkor cselekszel helyesen, ha azt teszed, amit mond

Ennek több változata lehetséges. Vannak, akik folyamatosan, kérdés nélkül hangoztatják mi a véleményük rólad, a döntéseidről. Hozzátéve, hogy ők hogyan cselekednének azonos helyzetekben, és ha te nem úgy teszel, akkor bizony nem vagy jó ember, vagy más negatív jelzőkkel illetnek. A másik típus, aki nem kér meg konkrétan valamire, amit szeretne tőled, hanem saját magát sajnáltatva, bűntudatot próbál kelteni benned és ezzel elérni, hogy azt csináld amire vágyik. Jellemzően nem értékelik a segítséget, hanem magától értetődőnek veszik. Sőt extrém esetekben még el is utasítják, és a végén szinte te könyörögsz, hogy megtedd, amit valójában nem is biztos, hogy szeretnél. Mindig érdemes végiggondolni, ha valakinek segítesz: őszintén rendben van-e, amit kér, nem vállalod-e túl magad, és tényleg szívesen teszed, vagy csak félsz nemet mondani. Illetve amikor tanácsot kérsz akkor olyantól tedd, aki tiszteletben tartja, ha végül nem azt csinálod, amit javasol. 

https://varazsfuvola.blog.hu/2017/07/31/3_javaslat_hogy_tudd_tartani_a_sajat_hataraidat  

3. Amikor azt érezteti veled, hogy a kérését nem tagadhatod meg, mert tartozol neki

Alapvetően egy kiegyensúlyozott emberi kapcsolatban szabadon mondhatsz nemet egy kérésre, ha úgy érzed nem tudod vállalni. Az egy manipulatív helyzet, ha valaki azt érezteti veled, hogy a lekötelezettje vagy, mert segített bizonyos helyzetben, és erre folyamatosan emlékeztet. Emlékeztethet indirekt módon is, például rendszeresen szóba hozva, mi történt abban az időszakban. Az ilyen emberekkel érdemes nyíltan tisztázni, mit vár cserébe a segítségért, és utána eldönteni, megéri nekünk vagy sem. Vannak akik üzletként tekintek a szívességekre egy barátságban vagy akár egy párkapcsolatban is. Ha felismered ezt, eldöntheted, hogy számodra is rendben van-e ez így.

img_9569.jpgJoanna Nylund: SISU

Mint mindennek, a manipulációnak is két oldala van: ahhoz hogy ne történjen meg veled, neked is változni szükséges. Bizonyos döntéseket meg kell hozni, például azokat a kapcsolatokat, ahol a másik fél nem hajlandó egyenrangú félként kezelni és tisztelni, azokat el lehet engedni. Ez sokszor fájdalmas, hiszen számos pozitív élmény is kapcsolódhat az életed ezen szereplőihez, legyen szó barátságról vagy szerelemről.

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr4114336957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                                       

                           

 img_3203_v.jpg

Horváth Kata


 0630-636-6384

hklelekhid@gmail.com

Skype: Lélekhíd Horváth Kata