Gyermekkori viselkedési minták újrarendezése
3 jel, hogy még dolgunk van a gyermekkori élményekkel

Az emberek többsége számára nem kérdés, hogy a gyerekkor befolyásolja, milyen felnőtté válunk. Azt az egyensúlyt felnőttként nem könnyű megtalálni, amikor felismered a mintákat, amik gyerekkori élmények következményei, és elfogadod: a szüleid úgy csinálták, ahogy tudták, tehát nem bűnbakként tekintesz rájuk, egyszerűen adottságként fogadod el. A változás lehetősége a te kezedben van.

img_8914.jpg

1. Amikor a párkapcsolatodban jelenik meg hasonló helyzet, mint gyerekkorodban

Az ilyen helyzeteket nem könnyű felismerni, mert legtöbbször a negatív gyerekkori tapasztalataid vagy a szüleid kapcsolatát minősítő jelzők ellenkezőjét szeretnéd csinálni. Azzal szembesülni, hogy pont ugyanazt csinálod, mint ők, nem egyszerű. Akkor mondhatod el magadról, hogy a gyerekkori élmények nem hatnak rád, amikor a cselekedeteidet az határozza meg, hogy jó-e neked, amit/ahogy a párod csinál, és nem pedig az, hogy nem szeretnél úgy járni, mint a szüleid. Ha egy vita során indokolatlanul nagy érzelmeket érzel akkor is érdemes elgondolkozni, felhoz-e valami régi emléket a téma. Felnőtt fejjel más rálátásod lesz a párkapcsolatokra mint gyerekként. Azok a gondolatok, érzések amiket nem raksz rendbe, észrevétlenül is hatással vannak rád.

2. Amikor a barátaiddal hasonló konfliktusaid vannak, mint a szüleiddel

Amikor bizonyos helyzetek ismétlődnek baráti konfliktusok kapcsán, érdemes pontosítani, mi is történik. Mi az a visszatérő érzés, ami nálad megjelenik a viták során. A helyzetek természetesen változnak, mégis általában lehet kapcsolatot találni a között, hogy viszonyulsz a barátaidhoz (illetve olyanokhoz akik fontosak neked), és a gyerekkori megélések között. Hogy hogyan tudod kimutatni az érzelmeidet – legyen szó negatív vagy pozitívról –, az nagyrészt tanult viselkedési mintákon alapul, és fejleszthető, ha éppen arra van szükséged. Van aki például a haragot nem meri kimutatni, más a szeretetét fejezi ki nehezen – mindegyiken lehet segíteni.

img_7338.jpg

3. Amikor a munkádban nem tudsz érvényesülni

Az önérvényesítésben jelentős szerepet játszik az önbizalom: mennyire vagy tisztában a képességeiddel, milyen a kudarctűrő képességed, hogyan reagálsz a kihívásokra. Ezekben a te egyedi személyiségvonásaid mellé csoportosulhatnak még egyéb tényezők, amik gyerekkori hatások következményei. Itt nem csak a szülők, hanem a tanárok szerepe is jelentősen tudja befolyásolni, milyen irányba sodródik az ember, egészen addig amíg nem kezd tudatosan foglalkozni a saját nehézségeivel. Az, hogy mennyire tudsz kiállni magadért, ha tudsz, akkor ezt milyen módon teszed, milyen eszközöket használsz – ezek jórészt az érzelmi emlékeidből táplálkoznak, mi az, ami bevált „játék” volt a szüleidnél. Például hogy milyen folyamatok zajlottak le, mielőtt megkaptad azt, amire vágytál. Vagy, ha az az emléked hogy sosem volt úgy semmi, mint ahogy szeretted volna, később ez is okozhat gondokat. A megoldókulcsokkal amiket gyerekként tanulsz és felnőttként is használsz az a gond, hogy a gyerekek eszköztára nagyon különböző, felnőttként más döntési és felelősségi kompetenciával rendelkezel a saját életed felett. Tehát ha egészséges önérvényesítésre vágysz, érdemes felismerni, hogy azokban a helyzetekben, amikor „gyerekesen” viselkedsz, milyen más eszközöket lehet használni, ami számodra is megfelelő.

A megoldáshoz vezető úton szakember segítségét is érdemes kérni, hiszen egy objektív szem segíthet kívülről rávilágítani azokra a bekövesedett dolgokra, amiket a felnőttkorodban cipelsz. Amiket régóta hordozol, azok megváltoztatása letehetetlennek tűnhetnek. Mégis, amikor elszánod magad a változásra, ha nem is könnyen, de felül lehet írni ezeket a mintákat. Úgy, hogy közben sok értékes tapasztalatot is szerezel magadról, ami hozzásegít a fejlődéshez és ahhoz, hogy az legyél, aki igazából vagy.

https://varazsfuvola.blog.hu/2018/09/03/tenyleg_azon_mulik_a_boldogsag_hogy_mennyire_akarod 

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr1114352451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

                                       

                           

 img_3203_v.jpg

Horváth Kata


 0630-636-6384

hklelekhid@gmail.com

Skype: Lélekhíd Horváth Kata