Erre a 3 dologra figyelj, ha introvertáltnak tartod magad

Ma előadások, könyvek garmadája és rengeteg egyéb lehetőség áll rendelkezésre, hogy jobban megismerd magad. Ezeknek számos (ön)diagnózis köszönhető, amik gyakran saját magad, illetve mások megbélyegzésével járnak együtt. Könnyelműen dobálóznak ma az emberek a nárcisztikus személyiségzavartól kezdve bordeline-ig mindenfélével. Sokan magukra találnak az introvertált személyiségtípusban. Önmagában, ha jól is sikerül a saját magad tipizálása, kérdés, hogy mit kezdesz vele. Érdemes elgondolkoznod, számodra mit jelent az "introvertált személyiség" jelző? Milyen klisék jutnak róla eszedbe? Pozitív vagy éppen negatív gondolatok társulnak hozzá?

img_0062.jpg

1. Kifogásként használod a cselekvésre?

Amikor felismered (szerencsés esetben helyesen), hogy introvertált vagy, akkor felléphet az a jelenség az életedben, hogy erre hivatkozva nem teszel meg dolgokat. Ma a világ kétségtelenül azt sugallja, hogy extrovertált személyként lehet sikert elérni. Rengetek tréning létezik arról, hogyan "add el" magad akár a munkában, akár a párkeresés területén. Ha introvertált vagy ezek a dolgok riasztóan hatnak rád, azonban ha elhiszed, számodra nincsenek lehetőségek a világban, akkor az introvertáltság kifogássá válik az életedben. Az extrovertált embereknek más a tanulnivalójuk, nekik könnyen megy az önmaguk megmutatása vagy legalábbis jól viselik, ha a figyelem középpontjában vannak. Sőt vágynak rá. De ha belegondolsz, ők csak a másik végén vannak a spektrumnak. Az a cél, hogy önmagad legyél akár munkában, akár a magánéletben. Ne nyomást érezz a figyelemre, de ne is zavarjon, hanem el tudd fogadni azt. Ha valamire vágysz, de úgy érzed nem tudod elérni, nézd meg, mi az ami gátol? Mitől félsz?

2. Takaróként használod a félelmeidre?

A félelmeket felismerni nem könnyű, főleg azok számára, akik sokat tartózkodnak a fejükben - ami az introvertáltság egyik jellemző tulajdonsága. Mert az agyalás közben könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy a félelmed megváltoztathatatlan ténynek tűnik. És ilyenkor jön az önigazolás, hogy hiszen „introvertált vagyok”. A fejben az életet nem lehet lejátszani, ahogy mindenkinek, neked is vannak lehetőségeid, és az egy döntés, hogy megkeresed az életed különböző területén a saját megoldókulcsaidat. A „nem nekem való ez a világ” és hasonló gondolatok igaznak tűnnek, de ahogy elkezdesz szembenézni a félelemmel, ami ezeket a gondolatokat táplálja benned, kinyílik a világ. És ehhez nem extrovertálttá kell válni, csak a saját életedben meglátni az lehetőségeket.

img_9231.jpg

3. A lehetőségeket találd meg magadban!

Önmagunk megismerése egész életen át tartó folyamat. Van olyan tulajdonságunk, amit biztosnak hiszünk magunkról, aztán később életeseményeink hatására formálódunk, változunk. Önmagunk címkézése nem túl szerencsés, főleg ha negatív érzés társul hozzá. Mert ilyenkor korlátokat állítasz saját magad és a világ közé. Ha megadod azt a szabadságot magadnak, hogy lehetőségként tekints az introvertáltságodra (vagy legalábbis amit te annak gondolsz), akkor közelebb kerülsz ahhoz, hogy komfortosan mozogj az életedben. Ehhez nagy segítség, ha végiggondolod, miért gondolod azt, hogy a te viselkedésed nem megfelelő? A saját értékeidet a környezeted vissza tudja jelezni, de csak akkor, ha te engeded, hogy meglássák. Az örömteli és/vagy sikeres pillanatok akkor az igaziak, amikor önmagad vagy, ehhez pedig az az út vezet, ha nem valamilyenné akarsz válni, hanem önazonos vagy- pont olyan, amilyen vagy.

https://varazsfuvola.blog.hu/2017/10/22/3_arra_utalo_jel_hogy_nem_szereted_magad 

#LÉLEKHÍDPROGRAM  #SZÍVÉBRESZTŐ #VÁLTOZZBÁTRAN 

A bejegyzés trackback címe:

https://varazsfuvola.blog.hu/api/trackback/id/tr814393070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Időpont

   

Horváth Kataln

life guide

0630-636-6384

belsofokusz@gmail.com

Skype: Belső fókusz- Horváth Katalin